Kurdistan ‘eşbaşkanlık’ dedi

Kadın Haberleri —

Batman ve Amed seçim kutlaması

Batman ve Amed seçim kutlaması

  • Seçimlerde DEM Parti Batman Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, yüzde 64.50 oranla en yüksek oyu aldı. Serra Bucak Amed’de yüzde 62.49, Hazal Aras Agirî’de yüzde 46,19 ve Sofya Alağaş Siirt’te 41.08 oy aldı. Kurdistan’da 75 kenti kadınlar yönetecek.
  • DEM Parti dışında, diğer partiler kadın belediye başkanlığı konusunda sınıfta kaldı. CHP sadece 6 il belediye başkanı kadın olurken, AKP’nin ise 1 belediye başkanı kadın. Kadın örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen ortaya çıkan tabloda, siyasette kadın-erkek eşitliğinin sağlanması uzun bir zaman alacak.

Kurdistan ve Türkiye’de milyonlarca kişi, 31 Mart’ta yerel seçimler için sandık başına gitti. Kurdistan’da belediyeleri kayyumla gasp eden, kadın kurumlarını kapatan ve halkın emeğine çöken AKP-MHP rejimi seçim çalışmalarını son ana kadar hileyle yürüttü. Fakat ne özel savaş politikaları ne de ‘taşımalı sömürgecilik’ oyunları halkın iradesi karşısında kazandı.

Seçimlerin kaderini ise en başında kayyumları göndereceğine söz veren kadınlar belirledi. Ev ev dolaştılar, girilemez denilen her sokağa girdiler, herkese el uzattılar, ‘Jitem İttifakı’nın her planını ifşa ettiler ve sandıkları son ana kadar terk etmediler. Günün sonunda ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) çatısı altında, yoldaşları ve halkıyla birlikte 3'ü büyükşehir, 7 il, 58 ilçe ve 7 belde belediyesini kazandı.

Amed’de Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülistan Sönük ve Ağrı'da ise Hazal Aras resmi olarak belediye başkanlığını kazandı. Ancak eşbaşkanlık sistemini esas alan DEM Parti’nin politikası doğrultusunda 4 kadın değil, 75 kadın kazandığı il, ilçe ve beldelerde belediyeleri yönetecek.

 

 

Batman’da DAİŞ’e geçit yok

Kadınların gözü kulağı şüphesiz Batman’daydı. AKP, genel seçimlerde yeniden sahaya sürdüğü ve 1990’lı yıllarda Batman özelinde Kurdistan’ı kana bulayan Hizbullah eliyle Kürt Özgürlük Hareketi’nin kazanımlarını yok etmeyi planladı. Öyle ki Hür Dava Partisi (Hüdapar) adayı Serkan Ramanlı, seçim süreci boyunca kadınlar, KÖH ve DEM Parti’yi sık sık manipüle ederek kirli oyunlarına alet etmek istedi. Ancak DEM Parti adayı Gülistan Sönük, 122 bin yani yüzde 64.50 oyla tarihi bir zafer kazanırken, Hüdapar 29 bin 476 (yüzde 15.70), AKP ise 23 bin 356 (yüzde 12.44) oy aldı.

Tarihi zaferin kutlamak için gece sokaklara inen on binlerce kişi 4 Yol Kavşağı ile Batmanpark AVM önüne kadar konvoy oluşturuldu. Merkez Seçim Lokali’nin bulunduğu yerde “Bijî serok Apo” “Bijî berxwedana zîndanan” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla halaya durdu.

 

 

Bir şehri mora boyadılar

Kadınların tüm şehri mora boyadı kent ise Wan oldu. Hem büyükşehir belediyesi hem 14 ilçeyi alarak kayyumu da süpürdü faşizmi de çöpe attı. Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, 8 yıl sonra belediyeyi kayyumdan almayı kadınlara borçlu olduğunu söyledi.

“Bu zafer kadınların zaferidir, bu zafer gençlerin zaferidir, bu zafer halkların zaferidir. Halklar çok büyük kazandı. Başaran kadınlar oldu, gençler oldu” diyen Şedal, Jinnews’e köy köy, mahalle mahalle, kapı kapı dolaşarak mücadelemizi yürüttüklerini söyledi.

Öte yandan, “Kürdistan’ın toprakları mora boyandı” sözleriyle kayyumun halkı, kadınları, gençleri, doğayı ve yaşama dair olan her şeyi yok ettiğine işaret etti.

 

Amed / foto:Medine Mamedoğlu

 

7’den 70’e bu zafer bizim

Amed’de de kadınlar 8 yıldır yönetimde olan kayyuma son vermek için gece gündüz demeden çalıştı. Taşımalı seçmeni kabul etmeyerek kendi iradesini koydu ve sandıklar kapanana kadar nöbet tuttu. Sandıkların açılmasıyla davul ve zurna eşliğinde il binası önünde halaya durdu. 7’den 70’e halkın katıldığı kutlamada yüzde 62.49 oy alındı.

Yüzde 71.83 oy olarak, DEM Parti’nin Rezan (Bağlar) eşbaşkanı olan Leyla Ayaz, Jinha’ya yaptığı seçim değerlendirmesinde, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit ve cezaevinde süren açlık grevleri bu süreçte belirleyici rol oldu. Kürdistan halkı kendi partilerinin yanında durdular. Halktan aldığımız bu moralle belediyelere gidecek ve çalışmalarımıza başlayacağız” dedi.

 

* * *

Karakoçan’ı Düzgün yönetecek

Elazığ’ın Karakoçan Belediyesi’ni uzun süre sonra DEM Parti kazandı. Yüzde 36,82’lik oy oranıyla birinci olan partinin Karakoçan Eşbaşkanı Songül Düzgün, zaferlerini en çok kadınların ve gençlerin çabasına borçlu olduğunu söyledi. Düzgün, “Bizim olanı almaya geliyoruz demiştik, Karakoçan'ı aldık. Çok zor bir süreç yaşadık; ancak binlerce taşıma oya rağmen halkımız iradesine sahip çıktı. Bu başarıda en büyük payı olanlar ise kadınlar ve gençler” dedi.

 

* * *

Gülistan’dan teşekkür

“Bu halk bugün bir kez daha tarih yazdı. DAİŞ zihniyetine karşı ‘Jin jiyan azadî’ felsefesi kazandı” diyen Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, şunları ekledi: “Halkımız, bugün eşbaşkanlığa karşı duranlara, kadına karşı duranlara ve kayyum zihniyetine karşı Batman halkı kararını vermiştir. Herkes bilmelidir ki, bu parti yenilmezdir. Dem Parti kadın partisidir. Selam olsun yenilmez ruha.”

 

* * *

Siirt’in sesi olacak

Siirt’te 41.08 oy alan Sofya Alağaş, Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) 2007’de muhabir olarak gazeteciliğe adım attı. Ardından kadın odaklı haber yapan JINHA’da çalıştı. JINHA’nın KHK ile kapatılması sonrası JİNNEWS’'te haber müdürü olarak mesleğini sürdürdü.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi. 2011’de, Afganistan’daki saldırıda yaşamını yitiren Corriere della Sera muhabiri İtalyan gazeteci Maria Grazia Cutuli adına verilen uluslararası ödüle layık görülerek, “Gazetecilikte Cesaret Ödülü” aldı.

 

* * *

Agirî’nin Hazal’ı

Agirî’de yüzde 46,19 oy olan Hazal Aras ise 1975 yılında Ağrı'da dünyaya geldi. İnönü Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Sosyloji bölümleri mezunu. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP'den Diyadin İlçe Belediye Eşbaşkanı seçildi. Görev süresini tamamlayamadan yerine kayyım atandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.