Kürdistan'ı Savun yürüyüşünde son durak Cenevre

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan-Cenevre yürüyüşü / foto: Barış Balseçer

Lozan-Cenevre yürüyüşü / foto: Barış Balseçer

  • Defend Kurdistan öncülüğünde İsviçre’nin Lozan kentinde “Türkiye’nin İşgaline Karşı Kürdistan’ı Savun” şiarıyla başlatılan yürüyüş, Cenevre’de düzenlenen mitingle sona erdi.

 

BARIŞ BALSEÇER/CENEVRE

Lozan'da cumartesi günü “Türkiye’nin İşgaline Karşı Kürdistan’ı Savun” şiarıyla başlatılan yürüyüş, Cenevre’de düzenlenen mitingle sona erdi. Üç günlük yürüyüşte Kürt halkı ve dostları, Türk devletinin soykırım saldırılarına tepki gösterdi, işlenen insanlık suçlarına sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.

40 km yol katedildi

Lozan’da 11 Temmuz tarihinde Morges kentinde başlayan yürüyüşün ikinci günü Nyon’da tamamlanırken, üçüncü ve son günü ise Cenevre BM önünde yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı yürüyüşte eylemciler 40 km yol katetti.

foto: BARIŞ BALSEÇER

Eylemciler uzun yürüyüş boyunca ellerinde “Kürdistan’ı Savun” pankartları, Öcalan ve PKK bayrakları taşıdı. Eylemde Lozan Anlaşması’ndan bugüne Türk devletinin Kürdistan’daki işgalinin uluslararası destekle sürdürüldüğüne dikkat çekildi, Kürtlere karşı işlenen insanlık suçlarını anlatan broşürler dağıtıldı. Yürüyüşçüler bir kez daha Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı Kürt kazanımlarını savunma kararlılığını beyan etti.

Üç günlük yürüyüş ardından bugün BM Cenevre ofisi önünde düzenlenen bir miting ile sonlandırılan eylemde sık sık “Bjî Serok Apo” , “Jin, Jiyan, Azadî” , “Kürdistan için statü” , “Tecrit insanlık suçudur” sloganları atıldı.

foto: ÖNER POLAT

Ulusal birlik için mücadele

Tertip komitesinde yer alan TJK–E aktivisti Döne Güzel, Lozan anlaşmasını yüzüncü yılına sadece 2 yıl kaldığını ve Kürtlerin bu anlaşmayı hiç bir zaman kabul etmediğini belirterek "Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılara karşı Kürdistanı savunma, işbirlikçi çizgiye karşı ulusal birliği sağlama amacıyla bu yürüyüşümüzü gerçekleştirdik" dedi. 

foto: ÖNER POLAT

BM’ye savaş suçları dosyası verilecek

Tertip komitesi olarak bir dosya hazırladıklarını söyleyen Güzel, "Kürdistan’daki işgal, soykırım ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarında kimyasal silah kullandığına dair bilgiler içeren bir dosyayı BM yetkililerine online bir panel ile sunacağız. Dosyada Lozan Anlaşması’ndan bugüne Türk devletinin, başta Kürt halkı olmak üzere farklı inanç ve halkları soykırımdan geçirdiğine, Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullandığına dair detaylı bilgiler ve Türk devletinin savaş ve insanlık suçlarına ilişkin belgeler var" diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.