Kurdistan Kürtsüzleştirilmek isteniyor

Mezopotamya Göç Platformu

Mezopotamya Göç Platformu

  • Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Medya Alkan, bilinçli bir politika olarak Kürtlere göçün dayatıldığını belirterek, 2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, 2023’ün sadece ilk 9 ayında 51 bin 415’e çıktığını paylaştı.
  • Kurdistan’ın insansızlaştırılmaya, hafıza ve bellek kırımına uğratılmaya çalışıldığını vurgulayan Alkan, “Göçe ve göçertilmeye mahkum değiliz. Topraklarımızda dilimiz, kültürümüz ve kimliğimizle yaşamak için mücadele en insani görevimizdir” dedi.

Mezopotamya Göç Platformu, 2023'ün ilk 9 ayında Avrupa'ya 51 bin 415 iltica başvurusu yapıldığını ve bunların yüzde 80'inin Kürtlerden oluştuğunu açıkladı. 

Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği, Serhat Göç Araştırmaları Derneği’nin oluşturduğu Mezopotamya Göç Platformu, son zamanlarda artan yurt dışı göçüne ilişkin Eğitim Sen Amed 1 No’lu Şube binasında açıklama yaptı. Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Medya Alkan, “Göç, bu toprakların kadim halklarından olan Kürtlerin üzerinde bir tehdit ve dizayn aracı olarak kullanılıyor. Sadece son 100 yıllık Cumhuriyet tarihine baktığımızda Şark Islahat Planı’ndan İskân Kanunu’na, 1980 Askeri Darbesi’nden 1990’lı yıllardaki köy yakma ve boşaltmalarına, öz yönetim süreçlerinden bugüne kadar her daim Kürt halkı üzerinde bir göç ve göçertme politikası izleniyor” dedi.

Devlet göçe zorluyor

Kürt halkının yaşadığı göçlerde, siyasi, ekonomik nedenlerin yanı sıra özel savaş politikalarının da etkisi olduğuna dikkat çeken Alkan, şöyle devam etti: “2016’dan beri devam eden kayyum atamaları, KHK’lar, savaştan kaynaklı sürekli hale gelen özel güvenlik bölgeleri, ekonomik kriz, Kürt gençlerinin uyuşturucu ve fuhuş batağına sürüklenmesi ile kadınlara dönük şiddet ve ölümleri meşru kılan politikalar sürekli ve olağan hale gelmiştir” diyerek, toplumun bu şekilde itaate zorlanmasının ya da göçertilmesinin hedeflendiğini kaydetti. İzlenen kirli politikalarla insanların göç yollarına sürüklendiğini belirten Alkan, göç dalgasının 2015’ten bu yana arttığına dikkat çekti.

Her ay 6 bin kişi

Alkan, 2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, 2023’ün sadece ilk 9 ayında 51 bin 415’e çıktığını paylaşarak, her ay ortalama 6 bine yakın kişinin Avrupa’ya göç edip iltica için başvuru yaptığını kaydetti. Bu rakamın daha fazla olduğunu düşündüklerini belirten Alkan, yüzde 80’inin Kürtlerden oluştuğuna dikkat çekti. 

Bilinçli bir politika

“Özellikle son yıllarda artırılan güvenlikçi politikaların hüküm sürdüğü bir ortamda binlerce kişinin göç yollarına düşmesi, sınırları çok rahat geçebilmesi, göçün bizlere dayatılan bilinçli bir politika olduğunun temel göstergesidir” diyen Alkan, şöyle devam etti: “İnsan kaçakçılığı yapan çete ve grupların Kurdistan ve Türkiye metropollerinde her geçen gün çoğalması; 7 bin veya 5 bin euroya, hatta bazen borç ile insanları Avrupa’ya götürmeleri, bu işi rahatlıkla ve sürekli yapmaları üzerine düşünülmesi gereken bir konudur” diyerek, bu tür politikalara karşı durmanın elzem olduğunu vurguladı. Bilinçli bir şekilde izlenen bu tür politikalarla, Kurdistan’ın insansızlaştırılmaya, hafıza ve bellek kırımına uğratılmaya çalışıldığını vurgulayan Alkan, göç sırasında ve sonrasında göç eden insanların çektiği zorluklardan bahsetti.  

Buna mahkum değiliz

“Göçe ve göçertilmeye mahkum değiliz” diyen Alkan, şunları ekledi: “Aksine kendi topraklarımızda kendi dilimiz, kültürümüz ve kimliğimizle öz ekonomimizi yaratıp mahallemize, kentimize, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadele etmek temel ve en insani görevimizdir.”

DBP Amed Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ise “İşgalci sistem, Kürtlere ya ölüm ya da göçü dayatıyor. Bizim özgür yaşamamızı kurmamız, Kurdistan’ı yeşertmemiz gerekiyor” dedi. HEDEP Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ise devletin bu tür politikalarına karşı herkese kendi topraklarında kalma çağrısında bulundu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.