Özel savaşın hedefi Kürt gençleri

Kadın Haberleri —

.

.

  • Bakurê Kurdistan’da fuhuş ve uyuşturucunun devlet eliyle yayıldığına işaret eden Jineolojî Dergisi çalışanı Elif Gemicioğlu Yaviç, “Polis, korucu, asker, uzman çavuşlar Kurdistan’ın tüm alanlarında görevlendirildi. Bölgedeki çocuklar bu grupların hedefi haline geldi” dedi.

Kurdistan’da devlet eliyle bir özel savaş politikası olarak geliştirilen fuhuş, uyuşturucu madde satışı ve kullanımı, mafya ve çeteleşme arttı. Gençlerin düşürülerek toplumun çürütülmeye çalışıldığı Bakurê Kurdistan’da politik gençler ise gözaltına alınarak, tutuklanarak yıldırılmaya çalışılıyor. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jineolojî Dergisi çalışanı Elif Gemicioğlu Yaviç, özel savaş kapsamında devlet eliyle işlenen suçların, yine devlet eliyle üzerinin örtüldüğüne dikkat çekti. 

Gençleri fuhuş ve uyuşturucu ile düşürüyorlar

Değerlendirmelerinde asimilasyon politikalarına değinen Yaviç, “‘Türkiye Cumhuriyeti’ deniliyor fakat bu topraklarda Kürtler, Araplar, Çerkezler de yaşıyor. Devlet, tekçi anlayışını sürdürmek için diğer halkları asimile ediyor” dedi. Emperyalist devletlerin özel savaş politikalarını geliştirme amacına işaret eden Yaviç, “Farklı kimlikleri, tarihinden, kültüründen, dilinden uzaklaştırmak için bazı politikalar geliştiriyor. Özel savaş virüs gibidir topluma girilince fark edilmiyor ama toplumları yavaş yavaş hasta ediyor” diye konuştu. Özel savaşla toplumsallığın da hedef alındığını söyleyen Yaviç, “Kadınlar, tarihine, kültürüne ve inanışına bağlılar. Bu yüzden özel savaş, özellikle kadınları hedef alıyor. Gençler ise, toplumun geleceği olduğu için bu politikaların hedefinde. Gençleri fuhuş ve uyuşturucu ile düşürmeye çalışıyorlar” dedi. 

Yaviç, tarihten günümüze Kürtlere yönelik baskılara dikkat çekerek, “Öldürdüler, tutukladılar, işkence ettiler fakat Kürtleri yok edemediler. Bu nedenle özel savaş politikaları yürürlüğe girdi. Polis, korucu, asker, uzman çavuşlar Kurdistan’ın tüm alanlarında görevlendirildi. Bölgedeki çocuklar bu grupların hedefi haline geldi. Wan’da daha önce bir lise öğrencisi uzman çavuş tarafından tecavüze uğradı, Êlih’te İpek Er, uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğradı. Bunun gibi binlerce örnek var Kurdistan’da” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu satışı devletin dışında değil

Uyuşturucu bağımlılığına değinen Yaviç, nasıl satıldığına ilişikon olarak da, “Evinizdeki konuşmalarınızdan bile haberdar olan devletin, sokaktaki uyuşturucu satıcısından nasıl haberi olmaz” diye sordu. Yaviç, şöyle devam eti: “Her yerde kameralar, askeri araçlar var. Devletin en ufak bir eylemden bile önceden haberi olup ‘tedbir’ alabiliyor fakat kentteki uyuşturucudan haberi olmuyor. Wan’da her yerde rahatça uyuşturucu satılıyor ve bu durumun devletin bilgisi dışında olması mümkün değildir. Devlet eliyle bu satış yapılıyor. Dönemin Siirt Valisi ‘Dağa çıkacaklarına, taş atacaklarına fuhuş yapsınlar’ demişti, bu sözler yaşanan özel savaşın özeti. Bu sözler, savaşın ne kadar sistematik olarak yürütüldüğünü gösteriyor” diye konuştu.

Faillerin yüzde 70’i asker ve korucu 

Bölgede üniformalı görevlilerin birçok suça karıştığı halde ceza almadığını hatırlatan Yaviç son olarak şunları kaydetti: “Zaten bu suçların işlenmesinin önünü devlet açıyor. Bu suçlar devletin bir politikasıdır. Bir çocuğun tecavüze uğradığı ortaya çıktı, failler arasında kamu görevlileri de yer alıyordu. Mêrdîn’de N.Ç., Colemerg’te uzman çavuşların da aralarında bulunduğu bir fuhuş çetesi, Şirnex’te birçok taciz, tecavüz olayı yaşandı ve bunların faillerinin yüzde 70’i asker, uzman çavuş, korucu ve imamlardan oluşuyordu. Tüm bu olayların faillerinden sadece birkaçı tutuklandı, tutuklananlar da mahkemelerde ‘iyi hal’ indirimi aldı. Birçok failin ise görev yeri değiştirilerek terfi ettirildi. Bu durumda faillerin ceza alması beklenilmiyor, toplumun bu politikalara karşı bilinçlenmesi gerekiyor.”

MA-WAN 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.