Kürt halkının tek lideri Öcalan’dır

Dünya Haberleri —

Reykjavik’de, “Türkiye’de politik gelişmeler ve izolasyon” toplantısı

Reykjavik’de, “Türkiye’de politik gelişmeler ve izolasyon” toplantısı

  • Öcalan’a Özgürlük Kurdistan’a Barış inisiyatifi İzlanda’nın başkenti Reykjavik’de “Türkiye’de politik gelişmeler ve izolasyon”  başlığı ile toplantı düzenledi. Türk devletinin Kürt Halk Önderi Öcalan ve siyasi tutsaklara yönelik izolasyon politikasının anlatıldığı basın toplantısında Türk devletine ‘tecride son ver’ çağrısı yapıldı. 

EREM KANSOY/REYKJAVİK

Reykjavik’de yapılan toplantıya Texas Üniversitesi Profesörlerinden Denis O'Hearn, İspanya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Laura Castel, Avrupa Konseyi onursal üyesi Ögmundur Jónasson, inisiyatif sözcülerinden Havin Güneşer ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi hazır bulundu. Bir günlük toplantı ve sonrasınada yapılan açıklamada Türk devletinin zindan uygulamaları 25 metre karede 3 tutsak ve ölünceye kadar tutsaklık formülü ile dile getirildi. 

Ögmundur Jónasson

Barış arayan taraf Öcalan’dır
Avrupa Konseyinin Reykjavik’de Ukrayna’yı önceleyen liderler zirvesinin yapıldığı günde Kürt Halk Önderi Öcalan’a uygulanan tecritin sonlandırılması çağrısı yapan inisiyatifin düzenlediği toplantının açılış konuşmasını AK Onursal Üyesi Ögmundur Jónasson, yaptı. Jónasson, Abdullah Öcalan’a yönelik özel tecrit ve izolasyon politikasının Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratik geleceği için derhal kırılması gerektiğini vurguladı. Jónasson, “hem bölgede hem de dünyada barışçıl ve demokratik çözüm için Öcalan serbest bırakılmalıdır böylelikle barış masasında oynaması gereken rolü oynayacaktır. Kürt halkının tek lideri ve barış arayan taraf Öcalan’dır” dedi.
Jónasson Türk devletinin Kürt halkının iradesini tanımamak için yaptığı katliamlardan olan Sur saldırısının fotoğraflarını gösterdi. Amed Sur direnişlerinden fotoğraflarda yaşanan vahşetin boyutlarının açık olduğunu ancak bunun uluslararası basının ilgisini çekmediğini ve görmezden gelindiğini söyledi. Toplantı’da Özyönetim direnişinden örneklemeler ile Türk devletinin Kürt kentlerinde gerçekleştirdiği soykırımlar tekrar hatırlatıldı.
 
Hapis değil işkence merkezi 
Denis O'Hearn ise konuşmasında, Türkiye’deki hapishanelerin işkence merkezlerine dönüştüğünü belirtti. Denis O'Hearn, “Öcalan’ın tutsak edildiği İmralı işkence sistemi bir deneme aşaması oldu bu gün Türkiye’de bir çok hapishanede tecrit var. Öcalan son 25 aydır ağır tecrit altında ailesi ve avukatları ile görüştürülmemesinin dünyanın hiçbir yerinde hukuki karşılığı yoktur. Avrupa Konseyine bağlı CPT ve Avrupa Konseyi tecritin sonlanması için Türkiye’ye bilinçli olarak yeterli baskıyı uygulamamaktadır” dedi.

Laura Castel


 Türkiye’ye yaptırım çağrısı
Laura Castel ise konuşmasında, Avrupa Konseyini kendi yasalarına ve uluslararası sözleşmelere uymaya çağırarak, “Öcalan’ın koşulları hiç bir politik tutsağın koşulları ile karşılaştırılamaz. Mandela dahi avukatları ile görüşüyordu. Türk devleti Öcalan’a uyguladığı tecrit ile aslında Kürt halkını ve özgürlük mücadelesini de izole etmeye çalıştığı çok acıkça ortadadır. Bu insanlık ayıbı ve hukuksuzluğa karşı Avrupa’nın tüm bileşenleri ve komisyonları ses çıkartmalı tecritin kaldırılması için Türkiye’ye ciddi yaptırımlar uygulamalılar” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.