Kürt tiyatrosu örgütlendi

Kültür/Sanat Haberleri —

Berfin Emektar

Berfin Emektar

  • Amed Şehir Tiyatrosu, birçok engelleme, baskı ve asimilasyon politikasına karşı Kürtçe oyunlarla kültür sanat faaliyetlerini sürdürüyor. Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar, "Kürt Tiyatrosu sadece Amed’de değil, Batman, Van, İstanbul’da da dört parça Kurdistan’da da örgütleniyor ve olumlu yönde gelişmeler oluyor" dedi.

Amed Şehir Tiyatrosu, birçok engelleme, baskı ve asimilasyon politikasına karşı Kürtçe oyunlarla kültür sanat faaliyetlerini sürdürüyor. Bir grup sanatçının kendi çabalarıyla kurduğu Amed Şehir Tiyatrosu, hazırlanan oyunlarıyla tiyatroseverlerle buluşuyor. Amed Şehir Tiyatrosu, Eylül ayında 5 misafir oyun, stand-up gösterimi ile Duhok Tiyatrosu’nun “Derwêş yan Gudu” ve “Kulav û Peyk” adlı 2 oyunu ile izleyicilerinin karşısına çıkacak. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Bazid Evren ile Rewşan Sağlam Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar yeni sezon oyunlarına dair konuştu. 

İzleyiciye ulaşmaya çalışıyoruz

Kültür ve sanat alanı üzerindeki baskı ve engellemelere değinen Emektar, “Kayyum eliyle kültür, sanat alanında yıllardır bir asimilasyon sürdürülmeye çalışılıyor. Bizde Kürt tiyatrocular olarak bu politikalara karşı, Kürt tiyatrosunu büyütmek istiyoruz. Bu engellemeler sadece tiyatro için değil. Kürtçe yapılan bütün kültür, sanat etkinlikleri için geçerli, alternatif sanat yapmak isteyenler için de böyle. Ancak bizi en çok zorlayan durum, son yıllarda salon bulamamamızdır. Ama her yerde alternatif alanlar yaratarak, izleyicimize ulaşmaya çalışıyoruz” diye belirtti.

 

 

Amed’te tiyatro kültürü oluştu

Kürt tiyatrosunun Kurdistan’da örgütlendiğini belirten Emektar, “Amed’te bir tiyatro kültürü oluşturuldu. Amed Şehir Tiyatrosu kurumsallaşan ilk Kürt tiyatrosu olarak, bir altyapıya ve tecrübeye sahip olduğu için, bu da Kürt tiyatrosuna bir güç veriyor. Sadece Kürdistan’da değil, Türkiye ve Avrupa’da da birçok izleyicimiz var. Bu bize güç, enerji veriyor. Şimdi bu etkiyi görüyoruz, özellikle son birkaç yıldır Kürt Tiyatrosu sadece Amed’de değil, Batman, Van, İstanbul’da da dört parça Kurdistan’da da örgütleniyor ve olumlu yönde gelişmeler oluyor” şeklinde konuştu.  

Alternatif alanlar yaratacağız 

Amed Şehir Tiyatrosu’nun sıcak havalardan kaynaklı iki aydır ara verdiklerini ve yeni sezona büyük bir heyecanla izleyicileriyle buluşmayı beklediklerini aktaran Emektar, “Eylül ayı programımızda bu heyecanın rengini göstermektedir. Kürt tiyatrosu, Kürt dilinin gelişmesi ve ilerlemesi açısından büyük öneme sahip, izleyiciler tarafından hem dil hem de konuları itibarıyla ciddi bir sahiplenme olduğunu görüyoruz. Bizde yeni sezonda tüm engellemelere rağmen her yerde alternatif alanlar yaratarak, izleyicimize ulaşmaya çalışacağız” dedi.

Emektar, yeni bir oyun hazırlıkları olduğunu belirterek, tiyatroseverleri Eylül ayında sergilenecek oyunları izlemeye davet etti. AMED

 

*****

Amed Şehir Tiyatrosu Eylül ayında sahneleyeceği oyunların programı ise şöyle:

5 Eylül - Derwêş yan Gudu -Duhok Tiyatrosu (Misafir oyun -19.30)  

6 Eylül - Kulav û Peyk - Duhok Tiyatrosu ( Misafir oyun - 19.30)

8/9 Eylül - Dek u Dolabên Scapen -(19.30)

20 Eylül - Kêm- Şemola Performans - (19.30)

21 Eylül - Bûka Lekî- Şemola Performans- (19.30)

22 Eylül - Mem û Zin - Şemola Performans- (19.30)

23/24 Eylül - Vik û Vala – Erdal Kaya - Stand-Up - (20.00)

27 Eylül /1 Ekim - 8’nci Film Amed Belgesel Film Festivali - (19.30)

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.