Kürtçe için yol haritası

  • Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 2022'nin yol haritasını açıkladı. 

 

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, Amed'in Sur ilçesinde bulunan bir otelde, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında bir araya geldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün yanı sıra platform bileşenlerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşitî, Kürdistan Demokrat Partisi - Bakur (KDP-Bakur) Sertaç Bucak, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Sözcüsü Hanifi Turan ile HDP'li vekiller buluşmada yer aldı. Toplantıdan sonra açıklama yapıldı. 

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, açıklama öncesi Kürtçe için neler yapabileceklerini geniş bir şekilde tartıştıklarını ifade etti. Ceylan, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olarak kabul etmesini isteyerek, halka da "Çocuklarınızla her alanda Kürtçe konuşun" çağrısı yaptı. 

Kampanya devam edecek

Kürt Dil Platforumu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlatılan imza kampanyasına değindi. Kampanyayla Kürtçe için ciddi bir hassasiyet yaratıldığına dikkat çeken Cizîrî, toplanan imzalarla kampanyanın büyük oranda amacına ulaştığını kaydetti. Kampanya sırasında birçok panel, seminer ve konser düzenlediklerini, ancak her seferinde engellemelerle karşılaştıklarını kaydeden Cizîrî, kampanyada ortaya çıkan eksiklikleri de tamamlayarak yollarına devam edeceklerini vurguladı. 

Kürtçe siyasetin gündemi olmalı

MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise hazırlanan ortak metnin Kurmancîsini okudu. Kan, 21 Şubat kampanyasının sonlanmasının ardından da Kürtçe için çalışmalar sürmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Dilimiz varlığımız, kimliğimiz ve onurumuzdur. Bu değerleri her zaman dile getirmeliyiz. Dil sorunu her zaman Kürt toplumu ve siyasetinin gündeminde olmalı. Kürt toplumu ve siyasetinin renginin her zaman Kurdî olmasını umuyoruz. Bundan kaynaklı Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu'nun birlikte çalışmasına ve her kurumun kendi alanında Kürtçenin geliştirilmesi için çalışma yürütmesine karar verdik. Her birlikte Kürtçeyi hem Kürt toplumu hem de Türkiye siyasetinin gündemine sokmalıyız." 

Newroz'un önemli başlığı

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu'nun Kürt siyasetinden bu yılki Newroz'un Kürtçe Newrozu olmasını isteyeceğini aktaran Kan, "Sadece bir kentte değil, tüm Newroz kutlamalarının yapıldığı kentlerde en önemli başlık Kürtçe olmalı. Sadece siyasetçiler değil, bütün yazar, aydın, şair, seyda, sanatçı ve şahıslar Newroz kutlamalarında dil üzerine konuşmalı. Dil üzerine konuşacaklar, Kürt halkına şunu sormalı: Siz Kürtçenin eğitim ve resmi dil olmasını istiyor musunuz? Bu talep yüksek sesle onaylatıldığında Kürtçe ana dilde eğitim için de referandum niteliği taşıyacak. Milyonların birlikte bu talebe karşılık vereceğini umuyoruz" şeklinde konuştu.

Aralıksız çalışmalar

Kan, 8 Mart çalışmalarının tümünde de benzer talebin haykırılması çağrısı yaparak, şöyle devam etti: "Kürt kadınları ve dostları, bu çalışmalarda da benzer talebi yüksek bir sesle referanduma sunacaklar. Bu talebin onaylatılması birçok alana büyük bir moral verecek. Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu olarak Kürdistan'ın bütün kentleri ve metropollerde şubelerimizi çoğaltmak istiyoruz. Dil örgütü kurmak istiyoruz. Dil çalışmaları her alanda büyümeli. Her kurum ve örgüt kendi alanında çalışmaları büyütmeli, birbirine destek vermeli. Kürt medyasıyla da ilişkiler daha da sistemleştirilmeli, Kürt medyasından Kürtçeye daha çok ağırlık vermesi istenmeli." 

Kan, son olarak 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'na kadar sürecek çalışmalar kapsamında seminer, panel ve konferanslar düzenleneceğini aktardı.

 

Eğitim Sen: Engeller kaldırılmalı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 21 Şubat Anadil Günü kapsamında açıklama yaptı. Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan açıklamaya sendika üyeleri katıldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, farklı ana dili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını talep etti. Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan çift dilli eğitim programlarında iki dilin birbirini besleyebileceği ve iki yönlü zenginleştirdiğinin gözlemlendiğini kaydeden Kurul, şunları vurguladı: "Türkiye dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek ülke olmakla övünürken, milyonlarca çocuğun kendi ana dili ile eğitim görmesine ‘ülke bölünür’ paranoyası ile yaklaşılması ve ‘suç’ olarak nitelendirilmesi büyük bir çelişkidir. Her bireyin kendi ana dilini öğrenmesi ve bu dilde eğitim almasının önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”

 

Ana dilin önünü açın

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Dağkapı Meydanı’nda açıklama yaptı. Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî lehçelerinde yapılan açıklamayı, Eğitim Sen 2 No’lu Şubesi yöneticileri Fezih Zirek ve Semra Birtane okudu. Zirek, şunları söyledi: "Ana dilde eğitime karşı gelmek, bilime karşı gelmektir. Milyonların bu talebine karşılık ‘ülke bölünecek’ savının bir karşılığı olmamakla birlikte bu meşru talebin de hiçbir tehlikesi yoktur. Yasakçı ve asimilasyoncu politikalarınızdan vazgeçin hem pedagojik hem de politik isteğimiz ana dilde eğitim olması ve her halkın kendi ana diliyle eğitim almasıdır. Birkaç aldatıcı adımla bu sorun çözülmez. Sadece eğitim dilinin değil, bütün kurum ve kuruluşlarda; sağlıkta, belediyelerde ana dilin önünün açılması gerekiyor. Tüm kamu hizmetlerinin ana dilde verilmesinin mücadelemizin özü olduğunu ve bu mücadeleye sahip çıkmaya ve yükseltmeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.