Kürtçe kitaplar verilmiyor

Ozan Alpkaya

Ozan Alpkaya

  • Türk cezaevlerindeki bir Kürt'ün kendisine gönderilen Kürtçe kitap verilmiyor. İki dilekçe yazması isteniyor. İlkinde Kürtçe kitap için tercüman talep etmesi; ikinci dilekçede ise tercüman parasının hesabından kesilmesini kabul etmesi gerekir.
  • Kitap tercüme edildikten sonra Cezaevi Eğitim Komisyonu, 'sakıncalı değil' kararı verirse kitap verilebilir. Sincan 1 Nolu'da tutulan yazar Ozan Alpkaya, istediği 17 Kürtçe kitap kendisine verilmediğini için AİHM'e başvurdu.

Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki tutsaklara gönderilen Kürtçe kitaplar ulaştırılmadı. Amed'te 2008'de tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 29 yıl hapis cezası verilen ve iki yıla yakındır Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan yazar Ozan Alpkaya, bugüne kadar kendisine gönderilen 17 Kürtçe kitaba el konulduğunu söyledi.

Ailesi aracılığıyla MA'dan Hakan Yalçın'ın konuya dair sorularını yanıtlayan Alpkaya, şunları paylaştı: “Bu konu hakkında cezaevi yönetimiyle defalarca tartıştık. Geçtiğimiz aylarda 'Kürtçe kitapları neden vermiyorsunuz?' diye sorduğumuzda bize cevap veremiyorlardı. Bu son günlerde tekrar sorduğumuzda 'Cezaevi Eğitim Komisyonu sadece gönderilen Türkçe kitapları incelemesini yapabiliyor. Eğer size gönderilen Kürtçe kitapların tarafınıza ulaşmasını istiyorsanız iki adet dilekçe yazacaksınız; birinci dilekçeye Kürtçe kitaplarım için tercüman istiyorum. İkinci dilekçede ise tarafıma gönderilen Kürtçe kitapların tercüman tarafından okunup onayladıktan sonra tercüman parasının hesabımdan kesilmesini talep ediyorum' şeklinde yanıt verildi. Bu uygulama dışında bize kitap vermeyeceklerini söylüyorlar.”

AYM'den sonra AİHM'e taşıdı

Yaşadıkları bu hukuksuzluktan dolayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduğunu, ancak AYM'nin ret kararı verdiğini söyleyen Alpkaya, "Bu sefer AİHM'e başvuruda bulunduk. Daha önce de başka cezaevlerinde tutsaklar aynı sorunu yaşamıştı ve AİHM'e başvuruda bulundular. AHİM bu durumu hak ihlali olarak gördü” dedi.  

Hem suç işliyorlar hem de para istiyorlar

Cezaevi yönetiminin söz konusu uygulamayla Kürtçeyi engellemeye çalıştığını ifade eden Alpkaya, şunları söyledi: “İşi tamamen paraya dökmüşler. 'Nerede nasıl para kazanırız' hesabı yapıyorlar. Bugün Türkiye’de bütün cezaevlerinde yaşananlar hemen hemen aynıdır. Bizim tercümana ihtiyacımız yok. Kürtçe, Kürtlerin ana dilidir ve Kürtlerin de Kürtçe okuması ve yazmasının engellenmesi suçtur. Dünyanın hiçbir hukukunda böyle bir şey söz konusu değildir. Kitaplarımı versinler, biz tercümesini yapar veririz. Bu konuyla ilgili bütün yasal haklarımızı kullanacağız."

Konuya dair aradığımız cezaevi yetkilileri, “Tutuklulara gönderilen kitapların tutuklulara verilebilmesi için Cezaevi İdari Kurulun onaylanması gerekiyor. Keyfiyete dayalı iş yapmıyoruz. Tutuklular bu duruma ilişkin suç duyurusunda bulunabilirler” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.