Kürtçeye aşıktı
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Şemdîn Colemerg: “Ben Almanya’ya geldiğimde Kürtçe bildiğimi sanıyordum. Mamoste Fevzi’yi tanıdıktan sonra aslında bilmediğimi anladım. Kürtçe öğretmenim oldu.”
- Mahmut Aydın: “Mamoste Özmen Kürt diline yönelik asimilasyona karşı çok ciddi bir duruş sergiliyordu. Dil üzerine nerede bir çalışma varsa mamoste oradaydı.”
ARAT ARARAT
“Diasporada yaşayan 40 yaş altı Kürtler ana dilini çok az biliyor. 20 yaş altı daha da az biliyor. Böyle giderse 30 yıl sonra diasporada yaşayan Kürtler ana dillerini unutacak. Dilimiz için seferber olmalı, ona sahip çıkmalıyız.” Fevzi Özmen bu uyarıyı 2 Aralık 2020’de kendisiyle gerçekleştirdiğim bir röportajda yapmıştı. Tehlikeyi görenlerden biri olarak yaptığı bu uyarı Kürtler icin bıraktığı bir vasiyet artık.
Mamoste Fevzi Özmen, 1993’ten beri sürgünde yaşadığı Almanya’da yakalandığı kanser hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi. 17 Eylül günü hastalığa yenik düştüğünde 80 yaşındaydı. Arkadaşları onu 30 yıldır gidemediği yasaklı ülkesine, Kurdistan’a uğurlamak için Hagen şehrinin yolunu tuttu. Cenaze töreninin yapıldığı salonda ağıtlar, duygular, gözyaşları Kürtçeydi. Törende tek tek mamostenin naaşının yanına giden konuşmacılar adeta son bir ana dil semineri verdi.
Yoldaşları anlattı
Almanya Kürt Enstitüsü, Yekîtîya Mamostayên Kurdistan (YMK), CIK, Kadın Hareketi, Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Kürdistanlı Ebeveynler Derneği (YEKMAL), Kurdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Derneği (KOMAV), Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), FEDA, PENa Kurd temsilci ve üyelerinin yanı sıra Yeşil Sol Parti (YSP) Milletvekili George Aslan, yazar Ahmet Kahraman, Kürt siyasetçi Haci Ehmedî ve sanatçılar Hozan Şemdîn ve Hozan Aydın’ın da aralarında olduğu yüzlerce seveni “Oxir be mamoste” diyerek Fevzi Özmen’i ülkesine uğurlamaya gelmişti.
Cenaze töreninde onunla yolu kesişen, çalışma şansı yakalayan, beraber mücadele ettiği arkadaşlarından mamoste Özmen’i anlatmalarını istedik. Onlarla konuşmak hem bizim için hem de kendileri için zor olsa da bu isteğimizi kırmayarak mamoste Fevzi Özmen’i anlattılar.
Mücadeleden bir an bile vazgeçmedi
Almanya Kürt Enstitüsü’nden Aysel Avesta Aydın, 10 senedir mamoste Fevzi Özmen ile birlikte çalıştığını anlatarak Özmen’in ilerleyen yaşına rağmen çalışmalardan bir an olsun geri durmadığını söyledi. Özmen’in Kürt dili ve kültürünü kadın mücadelesinden ayrı tutmadığına değinen Aydın, “Mamoste Fevzi Özmen kadın mücadelesine 40 yıl önce inanmıştı. Biz de Kürt kadınları olarak kendisine bu sözü veriyoruz; nasıl ki Önderliğimizin özgürlüğü için yürüyorsak aynı şekilde de Kürt dilinin özgürlüğü için de yürüyeceğiz” dedi.
Mamosteye söz
Fevzi Özmen‘in Enstitü’den çalışma arkadaşı Şemdîn Colemerg törende yaptığı konuşmada gözyaşlarına hakim olamadı. O duygulu anlar sonrası kendisiyle konuşma şansı bulduk ve mamosteyi anlatmasını istedik: “Ben Almanya’ya geldiğimde Kürtçe bildiğimi sanıyordum. Mamoste Fevzi’yi tanıdıktan sonra aslında bilmediğimi anladım. Kürtçe öğretmenim oldu. Projelerimiz vardı. Kürtçe gramer dersleri için hazırladığı kitapları baskıda. Yazdığı hikayeleri, şiirleri var. Tüm bu eserleri için bir komisyon kuracağız ve onun yarım kalan çalışmalarını tamamlayacağız. Ben mamosteye sözümdür; onun hayallerini gerçekleştirmek için çalışacağım.”