Kürtler Öcalan için alanlardaydı

Yurt Dışı Haberleri —

Marsilya'da Öcalan eylemi

Marsilya'da Öcalan eylemi

  • Avrupa’nın birçok merkezinde Kürdistanlılar ve dostları Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaşmış tecridi, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini ve Şengal’e yönelik tehditleri protesto etti.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Şengal’e yönelik saldırılar, HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi Avrupa’nın birçok merkezinde protesto edildi.

BIELEFELD

Bielefeld’de düzenlenen eylem DKTM/Halk Meclisi, TEKO-JİN/TCŞ, DGB (Demokratik Güç Birliği) DİDF, Bir-Kar, Antifa Gruplar ve Die Linke'nin üye ve aktivistlerinin de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş ve mitingde RiseUp Bielefeld, Sol Parti Milletvekili Friedrich Straetmanns, Gütersloh Sol Parti adına Camila Cirlini, Tevgera Ciwanên Şoreşger adına Serhat Ciwan, JXK adina Rozerîn Alkis, DGB adına İsmail Taş ve Frauen und Queerstreik Bündnis Bielefeld iki kadın ve siyasetçi Osman Ergin birer konuşma yaptı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararının kınandığı konuşmalarda “Geri dönülmelidir” denildi.

Şengal’e yönelik saldırılara ilişkin yapılan konuşmalarda ise merkezi Irak hükümetinin isteklerinin Şengal için bir anlam ifade etmediği belirtildi.

HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi de yapılan konuşmalarla kınandı.

Yürüyüş ve mitingde Öcalan posterleri, PKK, YPG, YPJ ve TCŞ bayrakları taşınırken, sık sık "Bijî Serok Apo", “Kadın katliamlarına son", “Şengal'de elinizi çekin", “Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Schloßplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Öcalan'ın sağlık ve güvenliği ile ilgili bir açıklama yaparak Türk devletinin İmralı politikası kınandı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Öcalan’ın özgürlüğü için bir miting düzenlendi. HBF önünde yapılan mitinge yaklaşık 100 kişi katıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda tecride dikkat çekilerek, “Önder Apo kardeşi ile bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bu tecridin kırıldığı anlamına gelmiyor, Önder Apo üzerinde oynanan büyük bir oyundur, tecrit kalkana kadar eylemlerimizi sürdüreceği” mesajı verildi.

Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde sık sık, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be”, “Diktatör Erdoğan”, “Kadın katili Erdoğan” sloganları atıldı.

 

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’deki Europagaleri önünde TAJÊ’nin çağrısı ile bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Şengal’e yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmalarda Avrupa devletleri ve Alman hükümetinin Şengal’in siyasi statüsünü ve özerk yönetimini kabul etmesi gerektiği belirtildi.

Eylem, “Biji berxwedana Şengale” sloganları ile sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde binler Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecride karşı alanlardaydı. Eylemde Fransa’da Kürtlere yönelik düzenlenen baskınlar da protesto edildi.

Kürdistanlılar ve Fransız kurumların katıldığı yürüyüş ve mitingde binlerce kişi yerini aldı. Canabiere Meydanı’nda bir araya gelen halk, Marsilya Valiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Sık sık sloganların atıldığı yürüyüş ardından Marsilya Valiliği önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde Centre Démocratique Kurde Marseille (Marsilya Demokratik Kürt Merkezi -CDKM) - Ligue des Droits de l’Homme (İnsan -Hakları Ligi- Marsilya-LDH) Marseille - Marche Mondiale des Femmes (Dünya Kadın Yürüyüşü-MMF) 13 Paca - Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples (Irkçılığa Karşı Halkların Dostluğu Hareketi-MRAP) 13 - Mouvement de la Paix 13 Barış Hareketi 13- Nouveau Parti Anticapitaliste (Yeni Antikapitalist Parti-NPA) 13 - Parti Communiste Français (Fransız Komünist Partisi-PCF) 13 - Parti de Gauche 13-Sol Parti 13, Solidarité & Liberté Provence - Union Départementale CGT adına konuşmalar yapıldı.

Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un terörist Erdoğan ile işbirliği içinde Kürtlere yönelik saldırılarına son vermesi çağrısı yapılan konuşmalarda Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin de bir an önce kaldırılması gerektiği dile geldi.

SOLOTHURN

'Özgürlüğü Sağlama’ hamlesi kapsamında İsviçre'nin Solothurn kentinde bir eylem düzenlendi. Eylemde konuşan İsviçre Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) eşbaşkanı Ali Şimşek "Şu iyi bilinmelidir ki; bugün Kürt halkının sabrını Önderliklerinin sağlığı ve yaşamıyla sınayanlar Kürt halkının başta 4 parça Kürdistan, zindanlar ve Avrupa ülkelerinde verdiği mücadelesi karşısında yenilmeye mahkûm kalacaklardır. Dost, düşman şunu iyi bilsin ki bizler özgürlük hamlesini zafere taşıyarak Önderliğimizi özgürleştireceğiz." 

Yapılan konuşmanın ardından Kürdistanlılar eylemlerini sloganlarla sonlandırdı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.