Kürtleri dünyaya duyurmak istiyoruz
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İngiliz Stratejik Araştırma Merkezlerinin dünya siyasetine etkilerine dair düşüncelerinden etkilenerek 2014 yılında kurulan Kürt Araştırmaları Merkezi, önümüzdeki dönemde de arşiv, çeviri, kitap basmak gibi rutin çalışmalarını sürdürecek.
VEYSİ IŞIK
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İngiliz Stratejik Araştırma Merkezlerinin dünya siyasetine etkilerine dair düşüncelerinden etkilenerek 2014 yılında kurulan Kürt Araştırmaları Merkezi, önümüzdeki dönemde de arşiv, çeviri, kitap basmak gibi rutin çalışmalarını sürdürecek.
Avrupa’da siyasetten sanata, kültürden spora kadar yaşamın her alanında yer alan Kürtler, stratejik araştırma merkezleri kurma konusunda yeteri kadar örgütlenemedi. Özellikle askeri, siyasi ve akademik çalışmalardaki rolleri yadırganamayan stratejik araştırma merkezi için harekete geçen bir grup Kürt, 2014’te Kürt Araştırmalar Merkezi’ni oluşturdu. Almanya’nın Bochum kentinde startı verilen merkezin çalışmalarını Kürtler ve Arap dostları gönüllü olarak yürütüyor. Rojava Merkezli olmak üzere Kürdistan’da çalışma yürüten merkez, çalışmalarının bir kısmını kitaplaştırdı. Merkez ayrıca internet üzerinden seminerler ve paneller gerçekleştiriyor. Kürt basınında çalışarak yıllarca emek veren Newaf Xelil, çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Öcalan’ın değerlendirmelerinden ilham aldı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İngiliz Stratejik Araştırma Merkezlerinin dünya siyasetine etkilerine dair düşüncelerinin onu böyle bir çalışmaya sürüklediğini ifade eden Xelil, “Bundan yaklaşık 15 sene evveldi; Sayın Öcalan’ın İngiliz siyasetinin dünyayı son 200 yıllık süreçte nasıl etki altına alıp şekillendirdiğine dair çözümlemelerini izliyordum. Sayın Öcalan stratejik araştırma merkezlerinin siyasetin şekillenmesinde ciddi rol oynadığına işaret etmişti. Bu merkezler alan çalışmaları yapıyor veri toplayıp devlete sunuyor, devletler ise bunlar değerlendirerek buna uygun siyasi strateji belirleyerek adım atıyor’ diyordu. Bu değerlendirme beni etkiledi” dedi.
Eksiklikler var
“Kürtler her alanda örgütlü ve başarılı, stratejik araştırmalar için aynı şeyi söyleyebilir miyiz bilemiyorum” diyen Xelil, “Ben yıllarca özgür basın içinde çalıştım. Özgür basın kurumsallaşmış ve başarılıdır. Fakat stratejik araştırma, alan çalışmaları, veri toplama bunları derli toplu halde arşivleme ve küresel kurumlar ile ortaklaştırma noktasında ciddi bir çalışma var mı ya da bu konuda başarılı mıyız gibi sorulara vereceğimiz cevap benim açımdan olumlu değil” diye konuştu. Xelil, “Sayın Öcalan bu eksikliği görmüş ve işaret etmişti. Ben kendi payıma bu eksikliği bir nebze olsun gidermek adına bu kurumun kurulmasında ve bu çalışmaların yapılmasında sorumluluk aldım” diye belirtti.
Beşinci kitap yakında
Merkezi kurulması sürecini de anlatan Xelil, “Çalışma arkadaşlarımız Mısır, Lübnan ve Suriye’de yaşıyor. Şimdiye kadar binlerce sayfa kaynak çalışması ve çeviri yaptık. Elimizde ciddi bir arşiv çalışması birikti. Çalışmalarımızın birkaç tanesini kitaplaştırdık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda ortaya onlarca kitaplık bir arşiv çıktı. Şimdilik önemli ve öncelikli gördüğümüz dört kitabın baskısını Mısır’daki matbaalarda basarak, dağıtıma ve dost kurumlara sunduk.
* Türkiye, Kürtler ve Gelecekleri Üzerine isimli kitabı İngiltere ve ABD merkezli stratejik araştırma merkezinin Kürt sorununa dair çalışmaları ve Türkiye’nin tutumuna yönelik yapılan araştırmaları içeriyor.
* Rojava Halk Devriminin Sayfaları (Aldar Xelil), kitabında Rojava devrimi öncesi ve sonrasında Kürtlerin durumunu, devrim sürecinde nasıl örgütlenildiği ve çok konuşulmayan konuları ortaya koymaya çalıştık.
* Kürt Dağı Savaşı ve Efrîn’in Geleceği (Thomas Schmidinger- Çeviri:Abdulaziz El Shafari) kitabı Efrîn’de bulunan Kürt dağında yaşanan savaşı ele alınıyor. Yazar Kürt dağında bulunarak tanık olduğu olayları ve Efrîn’in geleceğine dair fikirlerini anlatıyor.
* Senin Özgürlüğün Bizim Özgürlüğümüz (Thomas Jefri Melli- Fedirico Fintirini) kitabında da Avrupalı birçok yazar, akademisyenin Kürt sorunu üzerine yaptığı araştırmalar yer alıyor. Kitapta Türkiye’de Kürt sorunun dünü bugünü ve çözüme dair fikirler konu ediliyor. Beşinci kitabımız ise baskıya hazır” diye konuştu.
Farklı ülkelerden küresel kurumlar ile ortak çalışma yaptıklarını sözlerine ekleyen Xelil, “ABD, İngiltere, Mısır ve daha birçok ülkeden küresel kurumlar ile birlikte ortak seminer, panel yapıyoruz. Tv programları, tartışma platformları bu çalışmalarımızın bir kısmı. Bazı kurumlar bizden makale analiz gibi çalışmalarda talep ediyor” diye ifade etti.
Arşiv, çeviri, kitap…
Küresel güçlerin güç savaşı ve Kürdistan’a etkisine dair çalışmalarda yapacaklarını sözlerine ekleyen Xelil, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde arşiv, çeviri, kitap basmak gibi rutin çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Rojava’da Efrîn, Serêkaniyê gibi Kürt kentlerinde yaşananları dünyaya duyurmak istiyoruz.”