Kurz'a göre Türkiye mülteciler için doğru yer!

Dünya Haberleri —

Sebastian Kurz/foto: AFP

Sebastian Kurz/foto: AFP

  • Avrupa liderlerine göre, Taliban baskısından dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan Afganlar için Türkiye isabetli bir ‘barınak’ ülkesi!
  • Avusturya Başbakanı Kurz, “Afgan mülteciler için Avrupa ülkeleri yerine Türkiye'nin, sığınmak için daha doğru bir yer” olduğunu savundu.

 

NATO güçlerinin uzun yıllar varlık gösterdiği, 20 yıl sonra geri çekilirken ardında çözümsüzlük ve kaos bıraktığı Afganistan’da sivil halk Taliban baskısı ile karşı karşıya. Can güvenliğinden endişe eden Afganlar çareyi ülkelerini terk etmekte buluyor. Avrupa ülkeleri ise Afgan mültecilerin ülkesine akın etmesinden ‘endişe’ ediyor.

Almanya Başbakanı Merkel’in ardından Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un açıklamaları, Avrupa Birliği’nin (AB) tek kaygısının mültecileri engellemek olduğunu ortaya koyuyor. Bild gazetesine açıklamalarda bulunan Kurz, Afgan mülteciler açısından "komşu ülkelerin, Türkiye'nin ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerinin daha doğru yer olduğunu" öne sürdü.

Deutsche Welle’nin haberine göre Kurz "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Taliban’a rağmen sınır dışı edilecekler!

Kurz ayrıca Afganistan’da Taliban kontrolünün genişlemesine bakılmaksızın Avusturya’da iltica başvurusu reddedilen kişilerin Afganistan’a sınır dışı edileceğini söyledi. Sığınmacılarla birlikte “şiddet olaylarından endişe duyduğunu” kaydeden Kurz, sığınmacaları şiddet ile özdeşleştiren bir dil kullandı.

Göç ile birlikte Avrupa'da İslamcılığın artış göstermesinden ‘endişe’ duyduğunu belirten Kurz "Bu hasta ideolojiyi Avrupa'ya ithal etmek istemiyorum" dedi.

Afganistan'da 22 bin aile daha kaçtı

Öte yandan Afganistan'ın Kandahar vilayetinde Taliban ile ordu güçleri arasında yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle 22 bin aile daha evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BM: Sivil ölümler arttı

Birleşmiş Milletler de (BM) Afganistan'da artan şiddet olaylarında ölen veya yaralanan sivillerin sayısının bu yılın ilk yarısında rekor seviyelere ulaştığını açıkladı.

BM'nin yeni raporuna göre, ülkede bu yıl şimdiye kadar 1.600'den fazla sivil hayatını kaybetti. Bu, geçen yılın bu zamanına göre yüzde 47'lik bir artış demek.

BM, can kayıplarının daha da artabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. 

Çözüm yerine para

Afganistan’dan göç edenlerin sayısı hızla artarken, Avrupa Birliği (AB) çareyi “mali yardım paketi” hazırlamakta buldu. AB böylece göçmenlerin kendi ülkelerine gelmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu amaçla Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere 57 milyon euroluk ‘insani yardım’ planlandığı açıklanmıştı.

 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.