Kuzey'in birlik inisiyatifi kuruldu

Demokratik Birlik İnisiyatifi

Demokratik Birlik İnisiyatifi

  • Siyasi parti, sivil toplum örgütü, kanaat önderleri ve inanç temsilcilerinden oluşan delegelerin katılımıyla Kürdistan’daki tüm halkların, inançların ve kültürlerin birliğini ve demokratik yaşamın inşasını hedefleyen bir sivil toplum platformu kuruldu. 
  • Kuruluşu ilan edilen Demokratik Birlik İnisiyatifi, Kürt sorununun adil, eşitlikçi ve demokratik çözümünü, aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesini önceleyerek, sivil toplum cephesinden katkı sunmak amacıyla yola çıktı. 

Amed’de bir araya gelen siyasi parti, sivil toplum örgütü, kanaat önderleri, halk ve inanç temsilcilerinden oluşan delegelerle kurulan Demokratik Birlik İnisiyatifi, Kürt meselesini, bir özgürlük, demokrasi ve statü sorunu olarak değerlendiriyor; çözümünün de yasal ve anayasal düzenlemeler ile yerel demokrasinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını savunuyor.  Demokratik Birlik İnisiyatifi içerisinde yer almayan diğer Kürdistani partilerle birliktelik amaçlı iletişim de devam edecek.

Amed’de Kürdistani siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, inanç ve demokratik kurumların temsilcileri ile seçilmişler, önceki gün Çand Amed Kongre Merkezi’nde “Birlik İnisiyatifi” için toplandı. İnisiyatif oluşumuna dair konuşan Orhan Ayaz, birlik ilanı için 9 ay çalışma yürüttüklerini belirtti. Divan seçimi sonrası toplantı saygı duruşuyla başladı. Burada divan adına kısa bir konuşma yapan DEM Parti Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz,  birlikteliği çok önemli gördüklerini söyledi. Aydeniz, "Süreç çok önemlidir. Bu nedenle birliğimizi sağlayıp sorumluluğumuzu yerine getirelim” dedi. 

Birlik İnisiyatifi adına konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Sinan Çiftyürek, herkesin sahip çıkmasını isteyerek, birliği oluşturmak için dört kişi ile 10 ay önce çalışmalara başladıklarını hatırlattı. Çiftyürek, “Kent kent gezerek, insanlara ulaşmaya çalıştık. Kürt ve yurtsever olması şartını aradık. Toplantımızda başta bu birlik için izin istedik. Ardından sekretarya kurma kararı aldık. Çalışmaların yürümesi için sekretaryanın büyütülmesi kararını verdik. Wan, Amed ve metrepollerde bu çalışmayı yürüttük. Sonrasında delegasyonu oluşturduk. Artık inisiyatif delegasyonların elinde olacak. Birlik İnisiyatifi olarak çalışalım ki ‘Demokratik Toplum’ ve onurlu barış sağlansın” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. 

Demokratik Birlik İnisiyatifi

Delegasyonun ortak kararıyla Demokratik Birlik İnisiyatifi olarak çalışmaları südürme kararı alındı. Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin Eşsözcüleri ise DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç oldu.

 

 

Deklarasyon açıklandı

Çand Amed Kongre Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısıyla deklarasyon kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğullları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile belediye eşbaşkanları ve milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklama öncesi yaşamını yitiren DEM Parti İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik anıldı. Deklarasyonun Türkçesini Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kürtçesini de Mehmet Kamaç okudu. 

Halklar lehine fırsatlar

Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin deklarasyonun bazı bölümleri şöyle: “Bizler; Kürdistani siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, halkımızın değerli kanaat önderleri, şahsiyetleri, Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm halklar ve inançların temsilcileriyle Demokratik Birlik İnisiyatifi'ni kurduğumuzu tüm ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşmaktayız. Türkiye ve Ortadoğu, hem kaotik hem de tarihsel olarak kritik bir süreçten geçmektedir. Yaşanan olağanüstü gelişmeler; büyük toplumsal altüst oluşlara yol açmakta ve aynı zamanda halklar lehine tarihsel fırsatlar yaratmaktadır. 

Ulusal birliğe öncülük

Rojava’da tüm Kürt örgütlerinin sabır, cesaret ve kararlılıkla gerçekleştirdiği ‘Birlik ve Ortak Tutum Konferansı’nı tarihsel bir adım ve büyük bir başarı olarak değerlendirmekteyiz. Ulusal birliğin önünü açan bu konferansa emek veren dört parça Kürdistan’daki tüm örgütleri, liderleri ve kurumları kutluyor; katkı sunan herkese en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Rojava’da, Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleşen bu konferansın; Bakur, Başûr ve Rojhilat’taki ulusal birlik çalışmalarının gelişmesine de öncülük edeceğine olan inancımızı ve bağlılığımızı güçlü bir kararlılıkla ifade ediyoruz.

Kürdistan'in zengin mozaiği

Kürdistan coğrafyası, çok kimlikli, çok inançlı, çok kültürlü yapısıyla zengin bir toplumsal mozaiği temsil etmektedir. Bu tarihsel zenginliği ve mirası korumak, bir arada yaşama kültürüyle harmanlayarak demokratik toplumla bütünleştirmek, tüm kuşakların ortak görevi ve sorumluluğudur. Demokratik Birlik İnisiyatifi, bu gerçekliğin bilinciyle Kürdistan’daki tüm halkların, inançların ve kültürlerin birliğini ve demokratik yaşamın inşasını hedefleyen bir sivil toplum platformu olarak şekillenmiştir. Kürt sorununun adil, eşitlikçi ve demokratik çözümünü, aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesini önceleyen bu İnisiyatif, sivil toplum cephesinden bu mücadeleye katkı sunmak amacıyla yola çıkmıştır.

Demokratik toplum inşası

Bir yılı aşkın süredir yürütülen çalışmalar ve bölgesel gelişmeler, Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler ve kamuoyuna yapılan açıklamalar, çözüm beklentilerini ciddi biçimde artırmıştır. Bu beklentilerin gerçekleşmesinin temel güvencesi, demokratik toplumun örgütlü bir biçimde inşa edilmesidir. Zamanın ruhu ve siyasal sorumluluğu, yurtsever, demokrat, emekçi, çiftçi, genç, kadın ve toplumun tüm kesimlerine bu tarihi görevi yüklemektedir. Sayın Abdullah Öcalan’ın Kürt meselesinin çözümü için sunduğu ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nın tarihsel önemini çok net görmekteyiz. Bu çağrıyı ve süreci destekliyor, demokratik, örgütlü bir toplumun inşası için mücadele edeceğimizi beyan ediyoruz. 

Örgütsel birliği sağlama

Kürt sorununun çözümüne yönelik devam eden tartışma, görüşme ve değerlendirmelerin başarıya ulaşmasının yegane yolu, güçlü bir örgütlenme, birlik ve dayanışma iradesinin toplumsallaştırılmasından geçmektedir. Demokratik Birlik İnisiyatifi, bu iradenin somutlaşmış ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Gerçek anlamda adil, eşitlikçi ve kalıcı bir çözüm ancak toplumun tüm kılcal damarlarına kadar örgütlenmiş, bilinçlenmiş ve kolektif bir anlayışla hareket eden yapılarla mümkündür. ‘Demokratik toplum eşittir örgütlenme’ diyalektiğini içselleştirmiş olarak, bu toplumsal yasaya yürekten bağlı olduğumuzu beyan ediyoruz. Yola çıkarken temel referansımız; halkımızın tarihsel mücadele birikimi, pratik deneyimi ve bu süreçlerden çıkardığı bilimsel sonuçlar olmuştur. Bu referans, halklarımızın tüm kurumları ve dinamiklerinin örgütsel birliğini sağlama yolunda en güçlü dayanağımız olmaya devam edecektir.

Temel ilkeleri

* Demokratik Birlik İnisiyatifi; inkâr edilen, sömürülen ve haksızlığa uğrayan tüm toplumsal kesimlerin hak ve taleplerinin savunuculuğunu üstlenir. Her türlü baskı, asimilasyon ve antidemokratik uygulamalara karşı net bir duruş sergileyerek, demokratik ve özgür bir yaşamın inşası için mücadele etmeyi hedefler.

* Ana dilinde kültür ve inançların özgürce gelişebilmesi için her türlü engelin kaldırılması yönünde mücadele eder. Ana dilinde eğitim ve öğretim hakkı başta olmak üzere; tüm dil ve kültürlerin yaşamın her alanında var olabilmesini savunur. Kültürel ve sanat çalışmalarının anadilinde özgürce yapılmasını savunur. 

* Ekonomik sömürüye karşı çıkar; tüm emekçilerin ve toplumsal kesimlerin adil yaşam standartlarına ulaşması için emek örgütleriyle eşgüdüm içerisinde faaliyet yürütür.

* Doğaya yönelik tahribat ve ekolojik yıkımla mücadele eder; doğayı ve ekolojik yaşamı savunur.

* Gençlik ve kadınlara yönelik yozlaştırma politikalarını toplumsal varlığımız için ciddi bir tehdit olarak görür; bu tehditlere karşı kadınların ve gençlerin öncülüğünde, tüm toplumsal kesimlerle birlikte kolektif mücadele yürütür.

* Kadın-erkek eşitliğini temel ilke olarak kabul eder; cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddete karşı mücadeleyi öncelikli bir sorumluluk olarak görür.

* Engellilerin yaşadığı sorunları önemli bir toplumsal mesele olarak kabul eder; çözüm için engelli örgütleriyle ortak çalışmalar yürütür.

* Kürt meselesini; bir özgürlük, demokrasi ve statü sorunu olarak değerlendirir ve çözümünün, yasal ve anayasal düzenlemeler ile yerel demokrasinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını savunur.

* Ortadoğu’daki güncel gelişmeler ışığında, Kürt halkının ortak hareket kapasitesini güçlendirmeyi amaçlar.

* Evrensel insan hakları belgeleri çerçevesinde; bireysel ve kolektif hakların savunusunu esas alır, özgürlük ve eşitlik mücadelesini sürdürülebilir bir zemine oturtmak için çalışmalarını kararlılıkla sürdürür."

Halkın talep ve beklentileridir

Deklarasyonda, eşitliğin, adaletin, kardeşlik hukukunun, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün, barışın yasal ve anayasal güvenceler altına alındığı demokratik ve özgür bir ülke bilinci, özlemi, inancı ve kararlılığıyla oluşturulan Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin tüm Kürdistan halklarının, kültürlerin ve inanç topluluklarının beklentilerinin, özlemlerinin ve taleplerinin bir sonucu olarak hayata geçtiği ifade edildi. Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin kuruluş gerekçeleri, amaçları ve hedeflerinin, halkın talep ve beklentileriyle örtüştüğü, bu taleplerin örgütsel ve kurumsal bir ifadeye kavuşmuş halini yansıttığı vurgulanan deklarasyonda, şunlar belirtildi: "Bu nedenle Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin başarısı, belirlenen hedefler doğrultusunda güçlü bir mücadele ve çalışma ağı oluşturulmasına ve tüm toplumsal kesimlerimizin bu inisiyatifi sahiplenerek, katkı ve desteklerini en üst düzeyde sunmalarına bağlıdır. Demokratik Birlik İnisiyatifi içerisinde yer almayan diğer Kürdistani partilerle birliktelik amaçlı iletişimimiz devam edecektir. Bu bağlamda tüm toplumsal kesimlerimizin, kurumlarımızın, kanaat önderlerimizin, inanç ve kültür topluluklarımızın Demokratik Birlik İnisiyatifi’ne destek vereceğine olan yüksek inancımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.” AMED

 

* * *

Kadınlar öncülük ediyor

 

İnisiyatif'teki kadın delegasyonu, birliğin sürece ve Kürt halkının statüsünün sağlamasına katkı sağlayacağını belirtti. 

Menice Gülmez, Kürt halkının artık kendi birliğini kurması, ittifaklarını oluşturması, kendi arasında barış içinde yaşayabilmesi için yapılan çalışmaları hatırlattı. Menice Gülmez, bu kapsamda Birlik İnisiyatifi’nin oluştuğunu söyledi. Yaklaşık bir senedir hazırlık yaptıklarını aktaran ve birçok kişi ile görüştüklerini ifade eden Menice Gülmez, “Uzun görüşmeler ve tartışmalar sonrası böyle bir inisiyatifin oluşmasını kararlaştırdık. Özellikle Kürtlerin kendi aralarında birleşmek, tek yürek olmak ve Kürt halkının menfaatleri için ortaklaşmak bakımından böyle çalışma önemlidir. Umuyorum bu çalışma hedefe ulaşır ve Kürt halkının birliğine vesile olur” dedi. 

Delegelerden Ayşe Sürücü de “Kadınlar açısından baktığımızda da Kürtlerin birliği, Kürt halkının birbirini sahiplenmesi çok değerlidir. Nasıl ki yıllardır verilen mücadelede kadınlar öncülük ediyorsa Birlik İnisiyatifi ve ‘ulusal birlik’ için de Kürt kadınları öncülük yapmalıdır. İnisiyatif'in, Kürt sorununun çözümünde, onurlu bir barışta, Kürtlerin statü sahibi olmasında önemli rol üstlenmesini istiyoruz” diye konuştu.  

Ziynet Dinçer de birliğin Kürt kadını için önemli olduğunu söyledi. Her şartta en çok acıyı, bedeli Kürt kadının çektiğini kaydeden Ziynet Dinçer, şunları söyledi: “Birlik ve barış bu nedenle çok önemlidir. Bu yüzden hepimiz mutluyuz. Halk fikri ve düşüncesi ne olursa olsun, hangi görüş ve yapıda olursa olsun konu Kürt birliği olunca herkes destek vermelidir.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.