Lale Koçgün’den yeni albüm: Paydâ

Kültür/Sanat Haberleri —

Lale Koçgün / Paydâ Albümü

Lale Koçgün / Paydâ Albümü

  • Kürt Alevi müziğinin sevilen kadın seslerinden Lale Koçgün’ün ikinci albümü ‘Paydâ’ dinleyicilerle buluştu. Kürtçe, Türkçe ve Ermenice 12 şarkının yer aldığı albüm yedi yıllık bir emeğin ürünü.

ŞAHİN BOZLAR/MAINZ

 

İlk albümü Sırrı Dem’i 2015 yılında çıkaran Lale Koçgün yedi yıl aradan sonra yeni albümü ‘Paydâ’ ile dinleyicisiyle buluşuyor. Kürtçe, Türkçe ve Ermenice 12 şarkının yer aldığı albüm, 2 Ekim’de tüm müzik marketler ve dijital platformlarda yerini alacak. On iki eserin yer aldığı albümdeki parçaların yedisini müzikseverler ilk kez dinleyecek. Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan’dan eserlerin olduğu albümde bir Ermeni geleneksel şarkısı da var. 

Doğaçlama birçok kaydın da yer aldığı albümde, vokalde kimi zaman Koçgün’ün kızları, kimi zaman annesi, yengesi, eşi ve çalışma arkadaşlarının seslerini de duyacaksınız. Albümde yer alan ‘Sare sare’ şarkısı bunlardan biri. Koçgün’ün eşi Duran soğuk bir kış günü köy ve ülke özlemiyle bu parçayı söylerken kayıt alınır. Şarkı daha sonra düzenlenerek albümde yerini alır. ‘Zeryam’ eserinde ise Koçgün’e annesi Hanım Koçgün, Songül Özmen, Ayten Güler ve Makbule Koçgün vokal yapıyor. Dengbêj Mehmet Ali Akbal ise sesiyle fonda yerini alıyor. 

Çocuk şarkısı da var

Son 7 yılda bir yandan çocuklarını büyütürken bir yandan da albümünü şekillendiren sanatçı bir çocuk şarkısını da seslendiriyor. ‘Beqe’ isimli parçanın sözleri Qemere Bariye (Şengül Tamaç) tarafından yazılmış. Koçgün ve Erdem Pancarcı tarafından müziği yapılan esere, Lale'nin kızları Seyran ve Zelal ile sanatçı Ali Erel'in kızları Zerya ve Xezal vokal yapıyor. Albümdeki "Khalê m'" şarkısının sözleri de Qemere Bariye’ye ait. Şair Begiye, şiirlerinde özellikle kaybolma tehlikesi altındaki Kırmanckî’yi kullanmaya özen gösteriyor. 

Şiirleri besteledi 

Kemal Bülbül'ün sözlerini yazdığı ‘Hakikat’ şiirini  besteleyerek albümünde yer veren sanatçının ‘Muhabbet Sormayın Erenler Bizden’ parçasının sözleri de Koçgün’ün bir dinleyicisine ait. Pir Sultan Abdal'ın ‘Katipler Oturmuş Derdimi Yazar’ eserinin müziği ise müzik öğretmeni olan dinleyicisi Taylan Özer tarafından yapılmış. 

 

 

Karacaoğlan’dan Pir Sultan’a 

Albümde yer alan Karacaoğlan'a ait ‘Gam Çekme Haline’ ise ilk albümde okumak isteyip de okuyamadığı eserlerden biri. Faqir Ahmed'in sözlerini yazdığı Aram Tigran'ın bestelediği ‘Peşiya Malê’ de albümdeki eserlerden. Albümde Mustafa Yeşilyurt'un söz ve müziği kendisine ait ‘Kırmızı Bir Gülmüydü Elinde Solan’ parçasını da Koçgün’ün yorumuyla dinleyeceksiniz.

Ermeni halk şarkısı ‘Kele Nazov’a da albümünde yer veren Koçgün, bu tınılarının kendisine sunduğu katkılara bir vefa için albümünde bu parçaya yer verdiğini belirtiyor. 

Tanıtım konseri 9 Ekim’de

Yapımcılığını Erdal Pancarcı’nın üstlendiği albümde kayıt  ve mix de yine Pancarcı tarafından yapılmış. Düzenlemeyi ise Gökan Kimverdi yapmış. Albüm 2 Ekim’den itibaren tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda yerini alacak. Albümün tanıtım konseri ise, 9 Ekim’de Haus der Kulturen, Wormser str 201, 55130 Mainz adresinde saat 15.00’de olacak. 

 

*****

Albüm ismini buldu

Albümün isminin neden Paydâ olduğunu sanatçı Lala Koçgün şöyle anlatıyor: “Paydâ, Kurmancî lehçesinde Peyda’nın kelime kökeni ve açık veya belli olan, yaratılmış, var olan demek. Ben yapımcım Erdem’e ilk gittiğim gün kafamda belirsizlik yaşarken, aslında içimde çok şey varmış ama ben farkında değilmişim. Albüm için buluştuğumuzda, şu an CD'de yer alan eserlerin yarısı açığa çıkıp kendi ritmini buldu. Bundan ötürü ‘Paydâ’ ismini verdim albüme. Aynı zamanda ‘Paydâ’ Türkçede bir bütünün parçası olmak demek. Bu çalışmada çok insanın emeği ve payı var. Bu şekilde iki anlamda, albüm ismini buldu."

 

*****

 

 

Lale Koçgün kimdir?

Lale Koçgün, 1983 yılında, Almanya’nın Mainz kentinde doğdu. Ailesi Koçgiri bölgesinden olan sanatçı müzik hayatına küçük yaşlarda, kuzeni Cemil Koçgün ile birlikte İmranlı bölgesi geleneksel Kürt–Alevi ezgilerini dinlemek ve araştırmakla başladı. 1999 yılında, Mikail Aslan ve Kamer Söylemez tarafından kurulan Veroz isimli müzik okulunda teori ve gitar dersleri aldı. İlk sahne tecrübesini 16 yaşında Almanya RheinMain bölgesindeki kültürel etkinliklerde ve konserlerde yer aldı. Cemil Koçgün ve Mikail Aslan’ın birçok konserinde de vokalist olarak yer aldı. 

2003 yılında, Cemil Koçgün’ün ilk albümü olan Aşk-ı Pervaz’da Perişan adlı şarkıya, ikinci albümü Heya’da ise Sürgün Zamanı adlı şarkılara eşlik etti. 

2012 yılında, Mikâil Aslan, Cemil Koçgün ve Günter Bozem tarafından kurulan Mainzer Weltmusik Akademie’de şan ve ses eğitimi aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.