Latin Amerika ve Abya Yala’dan HDP ile dayanışma

Forum Haberleri —

  • Arjantin, Kolombiya ve Ekvator’dan İnsan Hakları Hareketleri, Yerli Halk Hareketleri, feminist örgütler, gençlik hareketleri HDP ve Kobanê Direnişi ile dayanışma mesajları paylaştı.   

DİLAN BOZGAN

Latin Amerika ve Abya Yala’dan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışma adına birçok mesaj geldi. Bu mesajlar; Türk rejiminin, HDP ile Kürdistan Özgürlük Hareketinde yer alan, siyasi liderler ve toplumsal hareket temsilcilerinin aralarında bulunduğu, 108 kişiye karşı yürüttüğü ve ‘Kobanê Davası’ diye adlandırılan davaya cevaben gönderildi.

Mesajlarda, uluslararası düzeyde, Erdoğan rejimi eleştirildi. Aynı zamanda, HDP ve Kobanê direnişi ile ilgili güçlü bir uluslararası dayanışma yükseldi. Bu dayanışmaya; siyasi partiler, parlamenterler ve muhtelif toplumsal hareketlerin ve kurumların temsilcileri katıldı. Twitter’ı da kapsayan, çeşitli sosyal medya ağlarında #SolidarityWithHDP ve #DefendKobani hashtag’leriyle paylaşıldı.

Arjantin, Kolombiya ve Ekvator’dan dayanışma

Arjantin, Kolombiya ve Ekvator’dan İnsan Hakları Hareketleri, Yerli Halk Hareketleri, feminist örgütler, gençlik hareketleri ve Kürdistan ile Dayanışma Komiteleri’nden aktivistler ve siyasi temsilciler; HDP ve Kobanê Direnişi ile dayanışma mesajları paylaştılar.   

Bilindiği üzere Arjantin’de Plaza Mayo Anneleri 1976 yılındaki darbede çocuklarının kaybedilmesine karşı uzun soluklu bir insan hakları mücadelesi yürütüyorlar. Yıllar içerisinde, tüm dünyada insan hakları mücadelesinin sembolü haline geldiler. Plaza de Mayo Annelerinden (Kurucu Çizgi) Nora Cortiñas, tüm dünyadaki haklı mücadelelerin yanında yer alması ile Arjantin İnsan Hakları Hareketinin önemli bir simgesi olarak görülüyor. Türkiye’ye, 2013 yılınca Barış Anneleri ile Cumartesi Anneleri buluşmak üzere geldi ve Abdullah Öcalan’ın barış mesajının okunduğu Newroz’a da katıldı. O zamandan bu yana, Kürt halkının hak mücadelesine ses vermeye devam ediyor. 

 

  - Nora Cortiñas–Plaza Mayo Anneleri (Kurucu Çizgi), Arjantin  - Armando Wouriyu, titular de la ONIC, Colombia

Kolombiya’dan, Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü (ONIC) başkanı Armando Wouriyu da uluslararası dayanışmaya katıldı. ONIC; 1960’lı yıllardan bugüne oluşagelen köylü mücadelesinin içerisinde, 1970’li yıllarda kurulan Cauca Bölgesel Yerli Konseyi  (CRIC) bünyesinde, bölgesel temsilcilik olarak yer alıyor. Kültür, otonomi ve öz-yönetim prensiplerine dayanıyor. Öz-yönetim prensibi altında; Ulusal Kongre, Yetkili Meclisler ve Yerli Parlamentosu biçiminde örgütleniyor. Dünyadaki öz–yönetim mücadelesinin bir parçası olarak gördükleri Kürt halkıyla; HDP ve Kobanê Direnişi ile dayanışmalarını iletiyorlar. 

ONIC adına, Kolombiya seçimlerine katılmak üzere kurulan, Alternatif Yerli ve Toplumsal Hareket (MAIS) adlı siyasi partinin başkanı Marta Peralta da HDP ve Kobanê Direnişi ile uluslararası dayanışmada yer aldı. Marta Perala, avukat ve çevre hakları konusunda uzman yerli ve genç bir kadın olarak MAIS başkanlığını ve Kolombiyalı Yerli Halklarını 2017’den bu yana temsil ediyor. Ayrıca, uluslararası arabulucu ve kalkınma uzmanı Alejandra Llano da dayanışmaya destek verdi. 

 

- Marta Peralta, presidenta de MAIS, Colombia      - Siyahi Topluluklar Süreci (PCN) – Colombiya 
- Alejandra Llano junto a Marta Peralta, Colombia

Ayrıca, Arjantin’den Guevarist Gençlik Hareketi ile Devrimci Guevarist Örgütününden ve Kolombiya’dan Itoco Ağı Derneği’nden aktivist ve temsilciler de dayanışmalarını sundular. Bu hareket ve dernekler, özellikle şehirlerde belediyelerle de zaman zaman birlikte çalışarak çarpık kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan sorunlarla ilgili halk çalışmaları yürütüyorlar. Yoksulluk, eğitim ve siyasi katılım konularının yanı sıra, şehir bahçeleri ve tarımcılığı gibi halka yönelik ve gündelik sorunları çözmeyi içeren siyasal çalışmalar ve belediye programlarına katkı sunuyorlar.   

        - Asociación Red Itoco, Colombia

           - Devrimci Guevarist Örgütü – Guevarist Gençlik – Arjantin 

Ayrıca, Kolombiya’dan Siyahi Topluluklar Süreci (PCN) bünyesindeki gençlik ve öğrenci örgütlenmeleri de HDP ve Kobanê direnişi ile dayanışmalarını topluluk adına gösterdiler. 

Ekvator’dan Halkçı Feminist Örgüt (Organización Feminista Popular) ve Kıyıdan (Desde el Margen) aktivistleri ve temsilcileri ile Kürdistan ile Dayanışma Komitesi (Ekvator) de dayanışmalarını ilettiler. 

-     Kürdistan ile Dayanışma Komitesi (Ekvator)


  - Desde el Margen (Kıyıdan), Ekvator

  * Manşet foto: Halkçı Feminist Örgüt (Organización Feminista Popular) – Ekvator 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.