Maden şirketleri istila etti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Nurhak dağı

Nurhak dağı

  • Maraş’ın 12 bin 592 nüfuslu Nurhak ilçesinde kurulan maden ocakları, tarım, hayvancılık ve insan yaşamını olumsuz etkiliyor.

 Adını eteklerinde bulunduğu Nurhak dağından alan ve 1990 yılında ilçe statüsü alan 739 kilometrekare yüz ölçüme sahip ilçede yaşayan yurttaşlar, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Son yıllarda hız kazanan madencilik faaliyetleri Nurhak’ta da etkisini gösterdi. İlçede yaygın olarak bulunan boksit, bakır, mermer gibi çeşitli madenlerin çıkarılması için şimdiye kadar resmi olarak 11 Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapılırken, şu an aktif olarak 3 maden ocağı, 1 Hidroelektrik Santrali (HES), 1 taş ocağı ve 1 tane de hazır beton fabrikası çalışıyor. 

Özellikle ÇSK Madencilik tarafından 2015 yılında başlatılan boksit ocağı ve onun için kurulan eleme tesisinin Nurhak’ta yaşayanlara verdiği zarar çok büyük. 1 buçuk milyon ton rezervli olduğu tahmin edilen ve yıllık 200 bin ton üretim yapılan ocakta, açık eleme tesisinin tarım arazisi üzerine kurulmasından dolayı çevresindeki tarım alanları yok oluyor. Yine aynı şirket tarafından bakır madeni çıkarılması için Ar-Ge çalışmalarının sürdürüldüğü belirtiliyor. Bu kapsamda yapılan sondaj çalışmaları nedeniyle ilçe arazisi köstebek yuvasına dönmüş.

Yaşam alanlarımız yok oluyor

Nurhak ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Zeynel Gül, ilçenin hemen girişinde kurulan taş ocağı alanının her geçen gün genişletildiğini belirterek, “Taş ocağından yükselen tozlar arazilerde ekilen ürünleri öldürüyor. Hayvancılığı da bitiriyor” dedi. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’a konuşan Gül şu bilgileri paylaştı: “Şu an ilçemizde madencilik için 11 ÇED başvurusu var ama mermer ocağı, boksit ocağı, taş ocağı gibi birçok madencilik faaliyeti yapılıyor. Ortalama 20-25 metre derinlikte kuyular var. Bu kuyuların etrafı kapatılmadığı için ocaklara yakın yerlerde otlayan hayvanlar açılan çukurlara düşerek ölüyor. Bu aynı zamanda insanların güvenliği içinde sorun yaratıyor. Bu ocaklara ayrılan alan insanların yaşam alanlarından daha geniş bir yerdir. Yaşam alanlarımız her geçen gün yok ediliyor. Yine dağ keçilerinin, yaban hayvanlarının tüm yaşam alanları bitmiş oluyor” dedi. MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.