Makbule Ana'nın başı dik

Makbule Özer

Makbule Özer

  • AKP-MHP iktidarının 80 yaşında cezaevine gönderdiği Makbule Özer, tahliyesi sonrası “Davam için tutuklandım, başım dik, gururluyum. Bütün siyasi tutsaklara özgürlük istiyorum" dedi. 

GÜLCAN DERELİ/İSTANBUL

Van’ın Edremit ilçesinde “örgüte yardım etmek” iddiasıyla mahkemenin verdiği 2 yıl 1 aylık hapis cezası sonrası 9 Mayıs 2022'de eşi Hadi Özer ile birlikte tutuklanan 80 yaşındaki Makbule Özer, önceki akşam saatlerinde tahliye edildi. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Makbule Özer, geçtiğimiz günlerde İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmiş, ancak ATK, “Kürtçe tercüman yok” diyerek, şikayetlerini dinlememişti. Kendisine sorulan soruları anlamayan Makbule Ana ise işaret diliyle derdini anlatma çalışmıştı. Van Cezaevi'nden İstanbul'a getirilip tek kelime konuşamadan yeniden Van Cezaevi'ne götürülmesi ve ATK'nin bu yaklaşımı kamuoyunda tepki çekmiş, işkence olarak tanımlamıştı. Tepkilerin yankısı devam ederken birçok ağır hastalığı bulunan Makbule Ana, tahliye oldu. 

Makbule Ana ve kızı Naime Özer ile konuştuk. Sağlık durumunun iyi olmadığını söyleyen Naime Özer, "Şu an zaten kolunu oynatamıyor. Cezaevinden araçla çıkardılar, diğer araca yaklaşınca indirdiler. Zaten ben kolundan tutuyordum, arabaya bindirene kadar eşlik ettim. Sağlık olarak hiç iyi değil, çok zayıflamış, sağlık sorunları da ilerlemiş" dedi.

Tahliye beklemiyorduk

Tahliyeyi sürpriz olarak tanımlayan Özer, şunları söyledi: "Tahliye beklemiyorduk, ani oldu. Zaten daha önce ATK’ye götürülmüştü, tercüman olmadığı için sadece el işaretleriyle kendini ifade etmeye çalışmış. Avukatıyla görüştüğünde böyle bir şey yaşadığını dile getirmişti. İki gün önce avukatlarıyla görüşmüştük, iyi halden çıkması için uğraşacağını söylemişti. Biz de açıkçası 6 aylarının tamamlanmasını bekliyorduk. Bugün (7 Eylül Çarşamba) kapalı görüşü vardı. Sabah 10.00’da iki ablam ve ağabeyimle beraber görüşe gittik. Görüşten çıktıktan 17.30 gibi telefon geldi, tahliye edildiğine dair, biz de şaşırdık. Böyle bir haber almak gerçekten bizi aile olarak çok mutlu etti." 

Kendi davam için tutuklandım

Cezaevindeki tüm hasta tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Makbule Ana ise şunları ifade etti: "Ben kendi davam için tutuklandım, bundan dolayı gurur duyuyorum. Ben tutuklandığımda da özgürdüm şimdi de özgürüm. Kendi davam için oradaydım ve kendimle gurur duyuyorum, başım dik. Bütün siyasi tutsaklara özgürlük istiyorum."

Makbule Özer ve eşi Hadi Özer, yaklaşık dört aydır cezaevindeydi. Babasının durumuna da dikkat çeken Naime Özer, "Babam hala cezaevinde. Sağlık durumu iyi olmayan babamızın da bırakılmasını istiyoruz" diye ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.