
Zarok MA
- “Mala we ya duyemîn” sloganıyla çalışmalarına devam eden Zarok Ma, çocuk ve gençlere yönelik asimilasyon politikalarını bertaraf etmeyi amaçlıyor. Eğitmenlerden Evindar Dulek, “İnsan, dilini, kültürünü ve tarihini evinde öğrenir” dedi.
Zarok Ma Akademisi, 6 Temmuz 2021 yılında 0-5 yaşına kadar çocuklara dil ve kültür alanında eğitim vermek için kuruldu. Zarok Ma Akademi’de dersler, aynı yaş gruplarına ait 6 kişilik sınıflardan oluşuyor ve bu derslere ebeveynler de katılabiliyor. “Mala we ya duyemîn” sloganı ile çocuklara müzik alanı yaratılan bu evde hem çocuklara hem de ebeveynlere müzik, kültür, dil ve tarih konusunda birçok eğitim veriliyor.
Temelimizi burada attık
Ma Müzik eğitmenlerinden Evindar Dulek, “Biz Ma Müzik’i açtığımız zaman çocuk akademisi ve eğitimi ile başladık ve zincir gibi bir eksiklik hissettik, çocuklar direkt akademiye başlıyordu ama bunun öncesinde bir eğitim yoktu. Biz de artık temelimizi atmak istedik. Ve 0-5 yaş arası çocukları Zarok Ma’da eğitip sonrasında akademiye yerleştirdik. Neden akademi diyoruz; çünkü çocuklar burada büyüyüp sanatın ve yurtseverliğin temelini burada atıyorlar. ‘Çocuktur anlamaz’ diyoruz ama en büyük ve en önemli etki çocukken alınır” diye konuştu.
Asimilasyona karşı savunmadayız
Yaşamın her alanında Kürt çocukları üzerindeki asimilasyon politikalarının hayata geçirildiğine dikkat çeken Evindar, Zarok Ma’nın bu tür politikalara karşı bilinç oluşturmak adına bir adım olduğunu söyledi. Evindar, sözlerine şöyle devam etti: “Hem dil hem de kültür açısından bir asimilasyon söz konusu. Bu asimilasyona karşı savunmada olmalıyız. Bizim de çocuk akademisini kurmamızın sebebi budur diyebiliriz. Sürekli akademi diyoruz ama akademi kelimesini basit görmemeliyiz. ‘Savaş’ kelimesini kullanmak istemiyorum ama ne yazık ki asimilasyona karşı bizler büyük bir direniş sergiliyoruz. Çocukları kültür-sanat ve dil konusunda yetiştirmek ve bu alanda onları güçlendirmek istedik. Akademi de bunun için güçlü bir adımdır.”
İnsan dilini evinde öğrenir
Kürt çocuklarının tarih, dil ve kültür konusunda henüz erken yaşta bilgi sahibi olmasının önemli olduğunun altını çizen Evindar, “Sloganımızı eminiz ki herkes biliyor, diyoruz ki ‘Mala we ya duyemîn.’ Ev diyoruz çünkü buranın özel bir yer olarak tanımlanmasını istemiyoruz” dedi. Evindar, “İnsan, dilini, kültürünü ve tarihini evinde öğrenir. Neyin ne olduğunu evinde hisseder ve evinde büyür, bunları gördükçe. Biz de Zarok Ma’yı böyle bir yer yapmak istedik. Bir yerde burası senin evinken, bir yerde de dil, kültür ve Kürtçe yaşam üzerine burada hayatına bir şeyler katmak istiyorsun. ‘Her şeyi bu evde öğreniyorum’ diyorsun. Bu sebeple Zarok Ma’ya önem veriyoruz ve sloganımız da fazlasıyla önemli ve kıymetlidir” sözlerine dikkat çekti.