Mam Zeki, Herford'ta anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Mam Zeki anıldı

Mam Zeki anıldı

  • Şengal’de Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit düşen Mam Zeki Şengalî, şehadetinin 3’üncü yılında Herford kentinde anıldı: “Mam Zeki, hem kendi toplumuna hem de dört parça Kürdistan’a hizmet etti. Artık Fermanlarla Êzîdî toplumu yok edilemez.”

 

MURAT MANG / HERFORD

İsmail Özden (Mam Zeki Şengali),DAİŞ’den kurtarılan Şengal’in özgür bir sisteme kavuşması için büyük emekler harcadı, Şengal toplumu bir araya getirdi, herkes tarafından her zaman sevilen ve sayılan bir isim oldu. Bu birleştirici yönü nedeniyle Türk devletinin ve yerel işbirlikçilerinin hedefi oldu. 15 Ağustos 2018 yılında Türk devletinin suikastı sonucu şehit düşen Mam Zeki Şengalî, şehadetinin 3’üncü yılında Herford kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

Êzîdîler fermanlarla yok edilemez

Herford Elegance Event Center’da düzenlenen anma, saygı duruşu ile başladı. Ardından Mam Zeki Şengali’nin hayat arkadaşı Gulê Özden aile adına söz alarak Êzîdî toplumunun 15 Ağustos dirilişi sayesinde bugünlere geldiğini söyledi. Özden, “Biz Êzîdîlerin toplum içinde yeri yoktu. Zeki hem kendi toplumuna hem de dört parça Kürdistan’a hizmet etti. Artık Fermanlarla Êzîdî toplumu yok edilemez güce ulaştı” dedi.

 

Birlik mesajı verildi

Kurum temsilcisi çok sayıda kişi kürsüye çıkarak konuşmalar yaptı, Mam Zeki’yi anlattı. Anmada, 15 Ağustos diriliş bayramı ve Êzîdî toplumunun birliği, Şengal’in özerk statüsüne ilişkin mesajlar öne çıktı. Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Cernap Yeter, Mam Zeki şahsında şehitlerin yolunda gideceklerinin sözünü verdi. Êzîdî toplumu inanç önderlerinden Şex Ebdo ise birlik mesajları vererek, Êzîdîlerin özgürlük hareketine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Êzîdîlerin örgütlü gücü var

Avrupa Êzidi Toplumu adına konuşan Carcur Cemil, Ağustos ayının Êzîdî toplumu için önemine vurgu yaparak, “Fermanların önünü almak için bedel vermeye devam edeceğiz“ diye belirtti. KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise Şengal’in özerk statüye kavuşması için KCDK-E olarak ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirtti ve Mam Zeki’nin anısına sahip çıkma çağrısı yaptı. Siyasetçi Veli Roj da “Mam Zeki’ler sayesinde Êzîdîler 75. fermanı yaşamayacaktır. Çünkü artık örgütlü gücü var” ifadelerini kullandı.

Örgütlenmeliyiz, yoksa yok oluruz

Êzidi Kadın Meclisi adına konuşan Xanê Agal, Şengal’deki öz örgütlülüğe yönelik tehditlerin devam ettiğine dikkat çekti. KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de konuşmasında “Şengal’in, kadınların, Rojava’nın statüsü tanınmadığı sürece komplo devam edecektir. Örgütlenmeliyiz. Aksi durumda yok oluruz” diye belirtti. PADE Partisi temsilcisi Bedel Kaşo, Mam Zeki’nin Êzîdxan’ın mamostesi olduğunu ifade etti. NAV-YEK Eş Başkanı Heci Çelik şehitlerin mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Şengal Diaspora Meclisi Eşbaşkanı Fikret İgrek, “Mam Zeki fiziken aramızda değil ama binlerce Mam Zeki fedai ruh ile mücadeleye devam ediyor” dedi.

Anmada 21 Ağustosta Bielfeld’de yapılacak 2. Êzîdî Kültür Festivaline katılım çağrısı yapılarak, Eylül ayında Almanya’da yapılacak seçimlerde Kürtlerin oylarını kullanması istendi. Anma sloganlarla sona erdi.

 

Mam Zeki Berlin’de de anıldı

Mam Zeki, Almanya’nın Berlin kentinde de anıldı. Nav- Berlin ve Êzidî kadın çatı örgütünün düzenlediği anmaya çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Êzîdî kadın örgütünden Nure Alkış, Mam Zeki’nin Êzîdî halkının bir önderi olduğunu söyleyen Alkış, “Onun şahsında bütün Êzidîleri katliamdan geçireceklerini düşündüler ama yanıldıklarını gördüler” dedi.

Şehit Ailesi Komitesi’nden Goze Daye de şöyle konuştu: “Bugün binlerce Zeki, binlerce Agit, Kürdistan'ı özgürleştirmek için mücadele yürütüyor. Mücadeleye ve şehitlerimize sahip çıkmalıyız.” Kürt siyasetçi Raman İmir “Mam Zeki şahsında tüm değerlerin yaratıcısı olan şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Mam Zekiler, Zilanlar, Beritanlar, Agitler bu özgürlük mücadelesinde öncülük yaptı” diye konuştu.

Anma Mam Zeki'nin yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi ardından “Bijî Serok Apo”, “Şehit namirin”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.