Maria’nın açık hava kütüphanesi

Kadın Haberleri —

 Maria ve kütüphanesi

Maria ve kütüphanesi

  • Maria, kitapların raflarda tozlanmasına razı olamadı, evinin önündeki telefon kulübesini kitaplık yaptı. Ardından ‘Kitaplarımızı paylaşıyoruz’ kampanyasıyla iki yıl içerisinde binlerce kitap topladı ve evinin bahçesini açık hava kütüphanesine dönüştürdü. 

HİKMET ERDEN/LONDRA

Londra’nın Harrow bölgesinde yaşayan Maria iyi bir kitap okuyucusu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kitapların raflarda tozlanıp bir görsel malzemeye dönüşmesine karşı “Kitaplarımızı paylaşıyoruz” adıyla bir kampanya başlattı. Evinin bahçesinin önüne kendi imkanlarıyla Londra’nın sembollerinden olan telefon kulübesinden bir kitaplık yaptırdı.

Ardından mahalledeki komşularının posta kutularına birer mektup bırakarak, kitaplarını paylaşmaya davet etti. Evlerinde bulunan kitaplarını evinin önünde kurduğu kitaplığa bırakabileceklerini söyledi. Bir süre sonra başta çocuk kitapları olmak üzere edebiyat, sanat, siyaset, şiir, araştırma-inceleme gibi alanlar da yüzlerce kitap bağışı yapıldı.

 

 

Binlerce kitap geldi

Maria, telefon kulübesinden yaptığı kitaplıkta yer kalmayınca evinin önündeki bahçeye yeni kitaplıklar kurmaya başladı. Bir süre sonra binlerce kitap bağışıyla birlikte evin önü adeta açık hava kütüphanesine döndü. Binlerce kitap evin önüne sığmayınca evinin bir odasını da bağışlanan kitaplara ayırdı. Tüm kitapları kategorize edip alfabetik sıralamaya göre ayıran Maria, en çok okunanları ise bir kitaplıkta topladı.

 

 

‘Okundukça mutlu oluyorum'

Maria’nın evinin önündeki kütüphaneye Harrow bölgesindeki birçok kitapsever hem ziyarette bulunuyor hem de en fazla 10 kitaba kadar ödünç alabiliyor. Kitaplar, Maria’nın kütüphanesine bağışlanabildiği gibi dileyen hiçbir ücret ödemeden de istediği kitabı alabiliyor.

Başlattığı kampanyanın yoğun ilgi görmesi ve kitapseverlerin sürekli olarak bahçesini ziyaret etmesinden oldukça memnun olduğunu söyleyen Maria, “Kitaplar okundukça, paylaşıldıkça mutlu oluyorum” dedi.

 

 

‘Hayatımıza anlam kattı’

Bir kitapsever ve iyi bir okuyucu olarak bu çalışmayı gönüllü yaptığını söyleyen Maria, “Kütüphane sayesinde komşuluk ilişkilerimiz gelişti, insani ilişkilerimiz daha güzel oldu. En önemlisi kitaplar hayatımıza bir anlam katıyor. İnsanlar gelip burada hem zaman geçiriyor hem de sevdiği yazarların kitaplarını bulabiliyor. Ve okuyucular burada buluşarak bazen çok yönlü sohbetler yapıyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor” dedi.

Ödünç kitap almak ya da bağışlamak için herhangi bir kayıt almadığını söyleyen Maria, “Bu çok harika oldu. Yeterince kitap alacak bütçesi olmayanlar için de harika. Yine ebeveynler çocukları için istedikleri türde kitap bulabiliyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Kitaplarımızı paylaşmak ve buna gösterilen ilgi mutluluk verici” sözleriyle sevincini ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.