Masa değil, halk belirleyecek

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu

  • Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, İttifak'ın önceki günkü toplantısı ardından gazetemize konuştu.

ERDOĞAN ALAYUMAT - İSTANBUL

 

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki 6 partinin ortak aday havuzunda şimdilik 10’a yakın aday adayı isim var. İttifak partileri önümüzdeki 10 gün boyunca yoğun bir mesai yapacak, toplumsal kesimlerle varılacak mutabakatla adayını bu ay sonuna ya da Şubat başında kamuoyuna açıklayacak.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, İttifak'ın önceki günkü toplantısı ardından gazetemize konuştu.

10’a yakın isim var

Ortak adayın kim olacağını belirlemenin kısa vadede ortak irade ve arzuları olduğunu söyleyen Barış Kayaoğlu, “Sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve halkın temsiliyetini üstlenmiş kurumlarla fikir alışverişinde bulunarak uzlaşıya varmak istiyoruz. Halkımız ve halkımızın temsilcileriyle birlikte ortak adayı belirlemek istiyoruz” dedi. Kayaoğlu’nun verdiği bilgilere göre; hem İttifak bileşenlerinden hem de görüş alışverişinde bulunulan toplumsal kesimler ve kurumlardan gelen isim önerileri bir “havuzda” birikiyor. “Havuzda belli isimler var. Sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler sonrası gelecek isimler de bu havuza eklenecek elbette. Şu ana kadar 10’a yakın isim var” diyen Kayaoğlu, bu süreçte havuzda bulunan herhangi bir ismi paylaşmayı uygun bulmadığını belirterek ekledi: “Nihayetinde ortak aday Şubat ayının başında kamuoyuna duyurulacaktır.”

Kadın profil öne çıkıyor

Toplumsal mücadelede öne çıkan kadın direnişi ve kadın hareketinin öncüleri Türkiye’de ana muhalefet çevrelerinin seçim söyleminde yer bulmazken, Emek ve Özgürlük İttifakı yükselen kadın hareketini görmezden gelmiyor. Bu noktada Kayaoğlu’nun yorumları önemli ipuçları sunuyor. Ortak aday tartışmalarında “kadın adayın” öne çıktığını, şu sözlerle doğruladı: “Kadın adaya yakınız. Son süreçte toplumsal muhalefetin baskılanması, özelde kadın mücadelesinin öne çıkmış olması çok önemli. Kadın mücadelesinde öncüleşmiş bir profil olmasını önemsiyoruz, değerli de buluyoruz. Ortak aday kadın olabilir. Kadın profilin daha öne çıktığı doğru. Biz kendi adımıza kadın adaya çok yakın hissediyoruz.”

Kadın adaylar konuşuluyor

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kadın adayın ön plana çıkabileceği bilgisini paylaştı. Türkiye’nin olağanüstü ikliminde kadınların faşizmin karşısında en güçlü ve en canlı direniş odağı olduğunu ifade eden Koca, yerine kayyum atanarak tutuklanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ismine vurgu yaparak şunları söyledi: “Gültan Kışanak da kadın mücadelesinin görkemli direnişinin öncü isimlerinden bir tanesi, dolayısıyla elbette ki kadın adaylar konuşuluyor.”

Halkı seçeneksiz bırakmayacağız 

Koca, 5 Ocak'ta açıkladıkları deklarasyonu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “5 Ocak’ta açıkladığımız deklarasyonla Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a kaybettirmek için ortak müzakere, diyalog ve uzlaşı zemininde ortak adaya yakın olduğumuzu açıklamıştık. Ancak Millet İttifakı’nın halka karşı sorumsuzluğunun devam ettiği bir sessizlikle bu deklarasyonumuz cevapsız kalmıştı. Dünkü toplantımız da ‘Halkı seçeneksiz bırakmayacağız. Kendi adayımızı açıklayacağız’ iradesi ortaya konuldu. Toplantıda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın adayıyla seçime girme kararı aldık. Bu süreci çok uzatmayacağız. Şubat ayı başında Emek ve Özgürlük İttifakı’nın adayını açıklayacağız.”

Gürkan, “ortak tek aday”ın ittifakın tüm bileşenlerinin hemfikir olduğu bir isim olacağının altını çizdi.

Hedef ilk turda tamamlamak

“Türkiye’nin siyasal durumuna dair İttifak bileşenleri olarak hemfikiriz” diyen Gürkan, şöyle devam etti: “Bu gidişatı durdurabilmek için bir mutabakat çerçevesinde ülkenin demokratikleşmesi ekseninde sunacağı çözüm önerileriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçiminin tek bir adayla ilk turda tamamlanmasının da Türkiye’nin bu siyasal döneminin bir ihtiyacı olduğu konusunda da hemfikiriz.”

Önümüzdeki 10 gün kritik

Gürkan’ın verdiği bilgilere göre; adaya ilişkin öneri ve görüşleri çeşitli toplumsal kesimlerle tartışmak için “önümüzdeki 10 gün boyunca” yoğun bir görüşme trafiği olacak. “Hem aday çıkarma fikrimiz, hem aday konusunda meslek odalarına, sendikalara, konfederasyonlara gidip toplantılar yapacağız” diyen Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumun çeşitli kesimleriyle önümüzdeki 10 gün içinde görüşler alacağız. Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde halk kesimleriyle fikri bir tartışma yürüterek ortak zeminde bir aday çıkarmanın doğru olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 10 gün bizim açımızdan mesaisi yoğun bir dönem olacak.”

Masa başında belirlenmeyecek

Halk arasında Erdoğan karşısında alternatif bir lider beklentisinin, seçim tarihinin 14 Mayıs olarak gündeme gelmesiyle birlikte daha da arttığını, Emek ve Özgürlük İttifakı aday profiline dair de kimi isimlerin kamuoyuna yansıdığını hatırlattığımız Gürkan, adayın masa başında belirlenmeyeceğini vurguladı. Gürkan, “Tek adam yönetimini bir siyasal sistem olarak istemiyorsak adayımızın da programımızın da buna uygun olması gerekir. Biz 6 örgüt masa başında oturup aday çıkarmayı ve adayın kim olacağını belirlemeyi uygun görmüyoruz. Çeşitli toplumsal kesimlerden mutabakat çerçevesinde hem aday çıkarmak fikrimizi, hem aday önerilerini konuşacağız. Emek ve Özgürlük İttifakı programıyla birlikte Türkiye’deki ekonomik ve siyasal sorunların çözüm odağı olma iddiasına sahip. Dolayısıyla biz tartışmalarımızı isim üzerinden yürütmüyoruz. İttifak, kendi iddiasının gereği olarak cumhurbaşkanlığı için de aday çıkarmayı, ortak aday çıkarmayı prensip olarak benimsemiş durumda. Bu prensipten hareketle aday belirleme tartışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.