Meclis hızla harekete geçmeli

DEM Parti
- MHP Genel Devlet Bahçeli'nin sürece ilişkin Meclis'te komisyon kurulması çağrısını olumlu bulduklarını ifade eden DEM Parti zamana yaymadan Meclis’in harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
ERDOĞAN ALAYUMAT / İSTANBUL
MHP Genel Devlet Bahçeli'nin sürece ilişkin Meclis'te komisyon kurulması çağrısını olumlu bulduklarını ifade eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) zamana yaymadan Meclis’in harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti Milletvekili ve MYK Üyesi Saruhan Oluç, Meclis’te komisyon kurulmasıyla ilgili gazetemize konuştu.
Doğru ve yerinde
Meclis’te komisyon kurulması gerektiğini Devlet Bahçeli’nin açıklamasından çok önce de parti olarak sürekli dillendirdiklerini hatırlatan Tiryaki, şunları belirtti: ''Komisyonun hem yasal düzenlemeler açısından ihtiyacın belirlenmesi hem de uzun bir süredir yaşanan çatışmalı sürecin sona erdirilmesi ve çözüm için yol haritası oluşturulması, yaraların sarılması ve benzeri formlarda bir çalışma yapması gerektiğini söylüyorduk. Genel olarak bu komisyon çağrısının doğru ve yerinde olduğunu düşünüyoruz. Umarım AKP Meclis Grubu ve TBMM Başkanı bir an önce komisyonun hayata geçmesi için çalışmalara başlar.”
Tek başına bir komisyon kurulmasının sorunların çözümü için yeterli olmayacağına da dikkat çeken Tiryaki, “Komisyon daha çok bu konuyla ilgili sorun alanlarını tespit etme konusunda bir çalışma yürütebilir, öneriler geliştirebilir. Komisyon tek başına bir yasa yapamayacağı için Meclis veya Cumhurbaşkanlığına önerilerde bulunacaktır. Nihai kararı verecek olan merci olmasa da nihai kararı verecek olan mercilere yasama ve yürütmeye öneri getirme konusunda doğru bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.
İktidar samimi davranmalı
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un "Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Bundan sonraki kısım, silahların teslim edilmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM’dir" şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Tiryaki, komisyonun silahların teslim edilmesi gibi çalışmaları yapabileceğinden emin olmadığını söyledi.
Komisyonun Türkiye’de tartışma koşullarını oluşturacağını ancak sadece tartışmayla bir adımın atılamayacağını da belirten Tiryaki, şöyle konuştu: “Tartışmanın yanında bir takım somut adımların atılması gerekir. Bu komisyonun temel görevi atılacak adımların belirlenmesi olacak. Toplumsal olarak değişik çevreler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, aydınlar, yazarlar, elbette herkes sorunun çözümü konusunda öneriler geliştirecektir. Çatışmaların gölgesinde olmaması biraz daha rahat tartışmanın koşullarını sağlayabilir yeter ki siyasi iktidar bu konuda samimi olsun. Siyasi iktidar bu tartışmayı yürütenler ve öneri geliştirenlere karşı yaptırım uygulayacak adımlar atarsa elbette ki tartışmanın önü kapanmış olur”.
Öcalan’ın koşulları sağlanmalı
Öcalan’la görüşmelerin hala Adalet Bakanlığının iznine bağlı olduğunu, tecridin devam ettiğini söyleyen Tiryaki, sürecin selameti açısından Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: ''Sayın Öcalan’ın görüşmelerde dile getirdiği iki tane görüş vardı. Bazı gazeteciler, aydınlarla görüşme istediğine dair bu konuda henüz atışmış bir adım yok. Sekretaryasının oluşturulması hem DEM Parti hem de Kürt siyasi hareketinin başka bileşenleri ile görüşmesinin koşullarının yaratıldığını söylemek mümkün değil. Sürecin anahtarını elinde tutan ve kilidini açan Öcalan’ın çağrısı oldu. Bundan sonra belirlenecek yol haritasını yönetmesi açısından da tarihi bir rolü olacaktır. Sayın Öcalan’ın bu yüzden koşullarının iyileştirilmesi çok önemli. Sıradan bir hükümlünün koşullarından bahsetmiyoruz. Bu ülkenin yüz yıllık ve en önemli sorunun önemli bir parçası olan silahlı mücadelenin sonlandırılması için en önemli aktörün çalışma koşullarından bahsediyoruz. Meseleye böyle bakmak gerekir. Koşullarının değiştirilmesi hayati bir öneme sahip."
Adaletsizlik güveni zedeliyor
10. Yargı Paketi’ne henüz nihai şeklinin verilmediğini de anımsatan Tiryaki, AKP Meclis Grubu’yla paylaşılan metin ile nihai metin arasında bazı değişiklerin olmasını beklediklerini, eğer olmazsa bunun büyük bir sorun olacağını ifade etti. Esas sorunun çözülmesi için yolun açılması anlamına gelebilecek hasta tutsakların durumu, infazı yakılanların durumu, infaz sisteminde eşitsizliğinin giderilmesi gibi konularda siyasi iktidarın adım atmaması durumunda karşılıklı güvene dair bir dizi sorunların yaşanacağını belirten Tiryaki, “Siyasi iktidarın en azından yargı düzeni ile ilgili bazı düzenlemeler yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kürt meselenin çözümü ile ilgili neler yapılması gerektiğine dair tartışma aşamasında bile olmadıklarını belirten Tiryaki, şunları ekledi: "Şu anda cezaevlerinde fiili idam cezası uygulanıyor. Cezaevlerinde binin üzerinden hasta mahpus var ve neredeyse her hafta bir mahpus cezaevinde yaşamını yitiriyor ya da serbest kaldıktan çok kısa bir süre sonra yaşamını yitiriyor. Bu bir sorun. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Büyük bir infaz adaletsizliği var. Yarı oranında ceza uygulanan suçlar var, 2/3 oranında uygulanan var, 4/3 oranında uygulanan var, yüzde 50 artırılanlar var, şartlı tahliye ve denetimli serbestlikten yararlandırılmayanlar var. Bu büyük bir eşitsizlik yaratıyor. Burada temel beklentimiz bu eşitsizliğin sona erdirilmesi.”
Tatil başlamadan şekillenmeli
DEM Milletvekili ve MYK Üyesi Saruhan Oluç da sadece bazı yasal ve anayasal düzenlemelerle sürecin ele alınmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda sorunun kapsamlı tartışmasının da sürdürülmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları belirtti: ''Komisyonun teknik yanlarını elbette Meclis’te konuşmak gerekir. Devlet Bahçeli’nin önerisi kapsamlı ve önemli bir öneridir, bizim de değerlendirmelerimize göre üzerine konuşularak geliştirilebilir bir öneridir. Aynı şekilde CHP’nin de bir komisyon önerisi vardı. Şimdi bütün bu öneriler toparlanabilir görünüyor. Hem iktidarın hem de muhalefetin önerileri doğrultusunda bir komisyon çalışması, elbette Meclis Başkanı’nın katkılarıyla geliştirilebilir. Bunun bir an evvel şekillenmesi gerekiyor. Meclis, Temmuz ayında tatile girecek, tatil başlamadan önce bu komisyonun şekillenmesi ve oluşması önemli bir adım olur. Komisyon oluşursa tatilde de çalışma imkanı olur.’’
Silahlar komisyonun işi değil
Oluç, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına atfen silahların teslim edilmesi gibi konuların teknik ve zaman alacak bir süreç olduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi: ''Meclis çalışmaları açısından süreci çok zamana yaymanın ve belirsizliğin doğru olacağını düşünmüyorum. Silahların teslim edilmesi gibi konuların teknik bir yanı var. Orada teknik bir çalışma sürecektir. Bizim dışımızda olan bir konu, ama bu biraz zaman alacak bir süreç ve öyle hemen 10-15 günde olacak bir şey değil. Eğer bunun sonucunun beklenmesi gibi bir şey düşünülüyorsa, bu yaklaşım sürecin ilerlemesi açısından çok isabetli bir adım olmaz. Meclis’te yapılabilecek yasal düzenlemeler de var. Hem yargı paketleri açısından hem de diğer konularda. Bu durumu dikkate almak gerekiyor."