Mehmûdê Bubê ve Ezzo Show

Kültür/Sanat Haberleri —

EZZO SHOW

EZZO SHOW

  • "Bu işi amatör bir şekilde, kendi aramızda eğlence olarak yapıyorduk. O dönem bir arkadaş grubumuz vardı. Bu arkadaş grubumuz sonradan Koma Agirî ismi ile bir müzik grubuna dönüştü. Müzik yapıyorduk. Bazen de kısa skeçler yapıyorduk. Bir gün şehit Brûsk'a bir şaka yaptım. Yaptığım şakaya çok kızdı. Öyle kızdı ki kafama silah dayadı…"

VEYSİ IŞIK/WUPPERTAL

Amûdkî isimli skeçler ardından tiyatroya stand-up da ekleyerek Ezzo Show’u yaratan tiyatrocu ve komedyen Mehmûdê Bubê "Bazen kurumları, bazen parti ve siyasetlerini, bazen yazarları, aydınları eleştirdik. Karınca kararınca toplumsal duyarlılık yaratmaya çabaladık" diyor.

Tiyatrocu ve komedyen Mehmûdê Bubê, gazetemize yaşamını ve tiyatro geçmişini anlattı. 1968 yılında Amûdê’de dünyaya gelen Mehmûdê Bubê, bilinen ve sık kullanılan isminin bu olduğunu ancak ailesi ve arkadaş çevresi tarafından 'Ezzo' adıyla çağrıldığını belirtti. İsminin hikayesini anlatan Ezzo, ”Mehmûd ismini hem amcam hemde dayımın ismi olduğundan dolayı bana da vermişler. Sonra amcam kan davasında öldürüldü. Dayım ise Amudê sinemasının yakılması sırasında şehit düştü. Bu trajik olaylardan dolayı ailem Mahmud ismiyle seslenmek istemiyordu bana. Onun yerine Ezzo ismini kullandılar" şeklinde anlattı.

Memûdê Bubê'nin ailesi 1997 yılına kadar Amûdê'de yaşıyor. Ardından da Kuzey Kürdistan'daki akrabalarının yanına, Mardin’e yerleşiyor. Fakat Ezzo ailesinden önce çıkıyor Amûdê'den. Önce Mêrdîn’e dayısının yanına, ardından 1994 yılında Almanya'ya gelerek iltica ediyor.

 

Tiyatro yapmalısın, yalnızca tiyatro

Ezzo, komedi ve tiyatroyla ilişkisinin daha çocuk yaşta ortaya çıktığını belirtti ve ekledi: "Bu işi amatör bir şekilde, kendi aramızda eğlence olarak yapıyorduk. O dönem bir arkadaş grubumuz vardı. Bu arkadaş grubumuz sonradan Koma Agirî ismi ile bir müzik grubuna dönüştü. Grupta ben, Peywan Arjîn, Koma Agirî'nin kurucusu şehit Yusuf Hecî Kasim (Brûsk) beraberdik. Newroz ve 1 Mayıs gibi özel günlerde sahne alırdık. Müzik yapıyorduk. Bazen de kısa skeçler yapıyorduk. Bir gün şehit Brûsk'a bir şaka yaptım. Yaptığım şakaya çok kızdı. Öyle kızdı ki kafama silah dayadı. Sonra silahı indirerek 'Sen tiyatro yapmalısın, yalnızca tiyatro' dedi. Devamın da 'Ah Yılmaz Güney ah! Sen Kürtlerin içinde yaşasan... Kürtlerde ne cevherler var, ne tiyatrocular çıkarırsın!' dedi."

 

Med TV'yle kesişen yollar

1994 yılında Almanya’ya iltica ettikten sonraki süreci "Daha önceden tanıdığım sanatçı arkadaşlar Peywan Arjîn ve Mamoste Xelîl Xemgîn aracılığı ile Neuss'taki Kürt akademisi ile diyaloga geçtim. Akademi bünyesinde kurulan Ehmedê Xanî tiyatrosundaki oyuncu arkadaşlar ile tanıştım. Sonra beraber tiyatro çalışmaları yaptık. O dönem Med TV test aşamasındaydı. Sonrasında normal yayına başlayınca 'Karê Bêkara' ve 'Qulenc' isimli tiyatro ve dizileri sahneledik. Bu çalışmaların bir parçası olduğum için hep mutluluk duydum" sözleriyle anlattı.

Bir süre sonra tiyatro gruplarının dağıldığını ve tek başına bir şeyler yapma arayışının başladığını söyleyen Ezzo, "Tek başına çalışmanın birçok zorluğu var. Bunların başında ekonomik sorunlar geliyor. Sponsor bulmak ciddi bir sorun. Hele Kürt isen ve tiyatro yapıyorsan zorluk katmerleşiyor. Bu sırada Rojava'dan bir sponsor bulduk. Amûdkî isimli skeçleri hazırladım. Birkaç bölümden oluşuyordu. Eleştirel skeçlerdi. İçeriği sertti ama güldürüyordu" dedi.

Skeçlerinde Kürtlerin güncel, siyasal, sosyal sorunlarına eğilen Ezzo, şöyle örneklendiriyor: "Şengal’e saldırı olduğu süreçte sessiz bir kısa skeç çekmiştim. Bu skeç 700 bin kişi tarafından izlendi. Bu skeçle Kürt taraflara 'birbiriniz ile didişmek yerine sizi yok etmek için uğraşan işgalcilerinizle savaşmalısınız' mesajını vermek istedim. Mesajın doğru yere ulaştığına inanıyorum."

 

Eleştirel komedi

Mehmûdê Bubê, 8 bölümlük projesi Ezzo Show'u da anlattı. Amûdkî skeçlerinden sonra yeni bir şeyler yapma arayışına girdiğini ama bu kez sadece tiyatro değil, stand-up tarzında bir şey denemek istediğini anlatarak şu bilgileri verdi: "Çocukluktan beri tanıdığım yazar dostum sevgili Helim Yûsiv'dan bana eleştirel komedi metinler yazmasını rica ettim. Sağ olsun, beni kırmayıp yazdı. Buradan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum. Rejisörlük konusunda iyi bir rejiye ihtiyacımız vardı. O konuda Suhel Hecî imdadımıza yetişti. Böylelikle Ezzo Show ekibi tamamlanmış oldu. Bu arada arta-fm'den sponsorluk teklifi geldi. 8 bölümlük bir anlaşma yaptık. Ezzo Show oldukça ilgi gördü. Bazen kurumları eleştirdik. Bazen parti ve siyasetlerini eleştirdik. Bazen ise yazarları, aydınları eleştirdik. Karınca kararınca toplumsal duyarlılık yaratmaya çabaladık. Bunu eleştirel komedi olarak yaptık. Bundan rahatsızlık duyup bize küfredenler de oldu. Ama takdir edip destek sunan ciddi bir kesim de oldu. Hepsine teşekkür ediyorum. Sanırım en sert eleştirileri de biz bağımsız siyaset yapıyoruz diyerek ortalıkta dolaşan, kravatlı tayfaya yaptık. Onlardan sert karşı çıkışlar bekliyordum ama beni şaşırtarak sessiz kaldılar."

Geçen hafta Ezzo Show'un 8. bölümünü çektiklerini, bu bölümde eski ve yeni aşkları karşılaştırdıklarını belirten Mehmûdê Bubê, Ezzo Show'un devamını yapıp yapmayacakları konusunda net bir şey söylemiyor. Ancak ”talepler doğrultusunda yeni bölümler çekebiliriz" diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.