‘Vejîn’ şehir şehir geziyor

Kültür/Sanat Haberleri —

‘Vejîn-yeniden doğuş’ festivalleri

‘Vejîn-yeniden doğuş’ festivalleri

  • ‘Vejîn-yeniden doğuş’ adıyla çıktıları yolda Kurdistan’ı adım adım gezerek kültür sanat festivalleri düzenleyen Ma Music'in Koordinatörü Şêrko Kanîwar, “Tiyatro oyunlarımızı, filmlerimizi her köye ulaştırmaya, stranlarımızı her yerde, daha yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU

Kurdistan’da halk iradesi gasp edilerek, belediyelere atanan kayyumların ilk hedeflerinden biri de kültür sanat kurumları oldu. Kayyum atamalarıyla beraber Kurdistan’da 20’ye yakın kültür sanat merkezi ya kapatıldı ya da işlevsiz hale getirildi. 300’e yakın sanatçı ve kültür sanat merkezi çalışanı ihraç edildi. Yanı sıra birçok festival, film gösterimi, sergi ise iptal edildi. Türk devletinin yürüttüğü kültürel soykırım politikaları karşısında ise sanatçılar, ana dillerinde gerçekleştirdikleri kültür sanat faaliyetlerine ara vermeden devam etti. Tiyatro, müzik, enstrüman eğitimi gibi çalışmalar yürüten çok sayıda Kürt sanatçı yıllardır köy köy, ilçe ilçe gezerek Kurdistan halkını ana dilde sanatla buluşturuyor.

Start Gever’de verildi

Son dönemde artan, bir özel savaş pratiği olarak açığa çıkan ve Kürt halkının değerlerini yerle bir etmeye dönük gerçekleştirilen ‘festivallere’ karşı Kürt sanatçılar, ‘Vejîn’ şiarıyla kültür sanat hamlesi başlattı. Çeşitli festivaller düzenleyen sanatçılar gittikleri şehirde tiyatro, konser, GEROKma çocuk atölyeleri, panel ve resim sergisi gibi etkinlikler gerçekleştiriyor. Sanatça Organizasyon öncülüğünde düzenlenen ilk festival 30 Eylül günü Gever’de yapıldı. Ardından Batman’da Kadın Kültür ve Sanat Festivali ile Tatvan’da konser düzenleyen kültür çalışanlarının bir sonraki durağı Nusaybin oldu.

 

Ma Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar

 

Festival programında değişiklik

Ma Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar, Nusaybin’de 26-28 Ekim’de gerçekleştirecekleri programlarında artan saldırılar nedeniyle değişiklik yaptıklarını belirterek, “Festivalimizi; hem Rojava özelinde Kurdistan’da hem de Ortadoğu’da yaşanan savaşların getirdiği yıkımdan dolayı ileri bir tarihe erteledik. Ancak Nusaybin Kültür Sanat Festivali kapsamında yapılacak olan Kültürel Soykırım Paneli ve GEROKma çocuk atölyelerini gerçekleştiriyoruz” dedi.

Hakkari’de 30 Ekim’de Koma Ma’nın bir konser düzenleyeceğini de söyleyen Kanîwar, “Festivallerimiz kapsamında asimilasyon ve inkâr politikalarını tartışacağımız paneller, film gösterimleri, tiyatro oyunları, resim sergileri, dengbêj divanları ve GEROKma çocuk sanat atölyelerini gerçekleştireceğiz” dedi.

 

 

‘Vejîn’ diyerek yola çıktılar!

Hafızasızlaştırma politikalarına karşı ‘Vejîn’ şiarı ile yola çıktılarını aktaran Kanîwar, “Direngen ruhumuz, dayanışma ile büyüyen umudumuz, bizlere, kentlerimizin kültürel ve sanatsal hafızalarını küllerinden yaratma yolunda, ‘Vejîn’ yolunda bir kıvılcım oldu. Son yıllarda Kurdistan’da kültürel soykırımdan başka hiçbir şeye hizmet etmeyen festivaller ile özellikle de çocukların ve gençlerin hafızasızlaştırılması hedefleniyor. Her kentte, mahallede, köyde Kürt halkının değerlerini yansıtacak kültür-sanat festivalleri bir ‘Vejîn’ olmalı dedik ve bu hedefle yolumuza başladık” diye belirtti. 

 

 

‘Asimilasyonu boşa çıkaracağız’

Mevcut sistemin inkâr politikalarını devam ettirmek için her yolu denediğine vurgu yapan Kaniwar, “Bize düşen ana dilimizde sanatımızı her yere ve herkese ulaştırarak asimilasyon politikalarını boşa düşürmektir. Tiyatro oyunlarımızı, filmlerimizi her köye ulaştırmaya, stranlarımızı her yerde, daha yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz. Kürt halkını yok saymakla, zindanlara atmakla, hatta canını almakla başarıya ulaşamazlar. Neden mi! Çünkü bu halkın binlerce yıldır kulaktan kulağa, toplumsal direnişle günümüze kadar gelmiş olan stranları, her evde, her zihinde ve her yürekte yankılanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Değerlerimizi sahip çıkarak koruruz’

Nefes aldıkları sürece ana dillerine sahip çıkacaklarını söyleyen Kanîwar, ailelere çağrıda bulunarak, “Özel savaş politikalarına karşı kendi öz değerlerimizle kendimizi savunmaktan başka çaremiz yok. Her aile, çocuğunu kendi kültürel değerleri ile yetiştirmeye çalışarak bilinçli bir nesil yaratmaya hedefinde olmalı. Direngenlik; toplumun her kesiminde olması gereken, nefes almayı sağlayan, umudu ve cesareti büyütmenin formülü olacaktır” dedi.

 

 

Vejîn projesinin yoğun ilgi gördüğünü, çalışmalarına kesintisiz devam edeceklerini aktaran Kanîwar, “Bin yıllardan günümüze ulaşmış kültürel, sanatsal, tarihsel ve toplumsal değerlerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir an bile olsun durmayacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.