Amed Şehir Tiyatrosu Avrupa turnesinde

Kültür/Sanat Haberleri —

“Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din” oyunu

“Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din” oyunu

  • Amed Şehir Tiyatrosu, “Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din” adlı yeni oyunuyla Avrupa turnesine çıkıyor. Oyun, turne kapsamında Almanya, Hollanda ve Belçika’da sahnelenecek. 

MIHEME PORGEBOL

Stefan Tsanev’in daha önce dünya çapında birçok önemli tiyatro tarafından sahnelenen ve Türkçe adıyla “Jeanne d'Arc'ın Öteki Ölümü” olarak bilinen kült oyunu Amed Şehir Tiyatrosu tarafından ilk olarak 6 Ekim’de sahnelendi. Amed’de prömiyeri yapılan oyun şimdi de Avrupa turnesine çıkıyor. Yönetmenliğini Berfin Emektar’ın yaptığı oyun Aralık ayındaki turne kapsamında Avrupa’nın 6 farklı kentinde sahne alacak. Programa göre oyun 8 Aralık’ta Berlin, 11 Aralık’ta Essen, 13 Aralık’ta Frankfurt, 15 Aralık’ta Köln, 17 Aralık’ta Amsterdam, 19 Aralık’ta Overijse’de olacak. 

 

 

Kurdistan’da 20’ye yakın gösteri

Avrupa turnesine dair gazetemize konuşan oyunun yönetmeni Berfin Emektar, şu ana kadar Kurdistan’da 20’ye yakın gösteri yaptıklarını belirterek bu gösterimlerde seyircinin oyunu sahiplenip doyurucu bir ilgiyi teveccüh ettiğini belirtti. İlgiden memnun olduklarını belirten Emektar, “Kurdistan seyircimizin oyunlarımıza pozitif anlamda takdirlerini sunması bizim açımızdan çok kıymetli. Umarız aynı sahiplenmeyi Avrupa’da da yaşarız. Bu aynı zamanda kendi seyircisinin desteğiyle ayakta duran ve üreten bir tiyatro olmamızdan kaynaklı olarak da önemli bir husus. Çünkü biz yaptığımız her şeyi seyircimiz için yapıyoruz” dedi. 

 

Oyunun yönetmeni Berfin Emektar

 

Periyodik turne programları yapamıyoruz

Her yıl çıkardıkları yeni oyunlarla Avrupa’daki seyirciye ulaşmak adına turne yapmaya gayret ettiklerini belirten yönetmen, “Maalesef dönem dönem farklı sıkıntılarla da karşılaşabiliyoruz. Bu sıkıntıların çoğu oradaki organizasyonel sorunlardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla turne programlarımızı çok periyodik bir şekilde yapamıyoruz. Aralık ayında yapmayı hedeflediğimiz turnemiz için türlü sorunlarla karşılaştık ancak bu sorunları çok büyük oranda çözmüş bulunuyoruz. Bu anlamda Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din adlı oyunumuzla Avrupa’daki seyircimizin karşısına çıkacağımız için mutlu ve heyecanlıyız” ifadelerini kullandı. 

 

 

Kürt seyirciden beklenti

Amaçlarının Avrupa’daki seyircilerinin kendi ana dillerinde tiyatroyla buluşması olduğunu vurgulayan Berfin Emektar, “Turnelerimiz son yıllarda biraz daha sıklaştı. Bunu sadece Amed Şehir Tiyatrosu açısından söylemiyorum, diğer Kürt tiyatro topluluklarının da Avrupa turnelerine çıkmaya başlaması Kürt tiyatrosu ve Avrupa’daki seyirci için önemli bir şey. Bu turnelerin artabilmesi aynı zamanda seyircinin kendi dilindeki tiyatroyu sahiplendiğinin de bir ifadesidir” dedi. 

“Kürt seyirciden esas beklentimiz hem bizim hem de Kürt tiyatrosunun tüm oyunlarına sahip çıkmaları” mesajı veren Emektar ekledi: “Avrupa’daki Kürtlerin binbir zorlukla turneye çıkabilen oyunlara sahip çıkmaları, oyunu değerlendirip varsa eleştiri ve önerilerini bizlere ulaştırabilmeleri tiyatromuzun geleceği açısından da oldukça önemli ve değerli bir konu.”

 

*****

Oyunun Künyesi

Yazar: Stefan Tsanev

Yönetmen: Berfin Emektar

Çeviri: Dilawer Zeraq

Yönetmen Yardımcısı: Şîlan Alagöz

Işık Tasarım: İsmail Dağ

Müzik: Ramîn Rebi-î

Afiş Tasarım: Bahar Demirtaş

Oyuncu: Nurşen Adıgüzel, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.