Melek’in tezgahında yaşanmışlıklar

Kadın Haberleri —

Melek Özdemir

Melek Özdemir

  • Kelkom köyü yakıldığında henüz 6 yaşındaydı. Amed’e göç ettikten sonra 13 yaşında evlendirildi ve 8 yıl önce eşini kanserden kaybetti. Köyünden çıktığı ilk andan itibaren zorlu bir hayatla mücadele etmek zorunda bırakılan Melek Özdemir, seyyar satıcılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor.

Türk devleti, 1990’lı yıllarda Kurdistan’da terör estirdi. Köy yakma, faili meçhuller, işkence ve gözaltılar. Suç zinciri böyleyken birçok aile köylerini terk etmek zorunda kaldı. Amed’in Piran (Dicle) ilçesine bağlı Kelkom köyünden göç etmek zorunda kalan Melek Özdemir de çocuk yaşında devletin vahşetine tanıklık edenlerden biri.

Köylerinin yakıldığına henüz 6 yaşında olan Melek Özdemir, ailesi ile birlikte Amed’e göç etmek zorunda kalır. Henüz 13 yaşında ailesi tarafından evlendirilir. 8 yıl önce eşini kaybeden Özdemir, o zamandan beri Dağkapı’da seyyar satıcılık yaparak evini geçindirmeye ve çocuklarına bakmaya çalışıyor.

Köyünden çıktığı an başladı zorluklar

Özdemir, yaşadığı zorluklar karşısında verdiği mücadeleyi ve 1990’da köylerinin yakılmasını Jinnews’e anlattı.

“O zaman bizim hayvanlarımız ve işlerimiz çoktu. Ekonomik durumumuz da iyiydi. Şehre göç ettikten sonra, iş bulmakta zorlandık. Zorluk ve sıkıntı içinde büyüdük. Çoğu kez aç kalıyorduk. Kardeşlerim küçüktü, bu yüzden çalışamıyorlardı. Büyük kardeşim hastaydı. Daha sonra ailem beni 13 yaşında evlendirdi, 6 çocuğum var. Eşim kanser hastasıydı 8 yıl önce de yaşamını yitirdi. En küçük oğlum 8 büyüğü 24 yaşında. Çalışarak geçinmeye çalışıyoruz.”

Evlendirildiğinde Adana’ya yerleşen ancak eşinin yaşamını yitirmesinin ardından seyyar satıcılık yaptığını ifade eden Özdemir, ekledi: “Portakal ve limon ekimiyle uğraşıyorduk. Eşim yaşamını yitirdikten sonra Adana’dan döndüm, tanıdıklarım yoktu orada. Bir kez daha Amed’e geldim ve burada bir ev aldım.”

‘İnsanlar nasıl geçinsin?’

Mevcut ekonomik kriz her kesimin olduğu gibi seyyar satıcılığı da vurdu. Özdemir, 3-4 yıldır her şeyin çok pahalı olduğunu ve insanların zorla geçinebildiğini belirtti.

“Savaş var ve ekonomik kriz bizi etkiliyor. Krizden önce şu an sattığım sebzeleri 3 saat içinde bitiriyordum. Ancak şimdi o kadar zaman içinde satamıyorum. Yaşam çok zor. Herkes için böyle. 4 yıldır halk perişan. Bir simit 7 buçuk lira, bir teneke yağ bin lira. İnsanlar nasıl geçinsin?” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.