Mihemed Şêxo'nun yaşamı suç delili!

Kültür/Sanat Haberleri —

Neşe Toprak

Neşe Toprak

  • Tutuklu gazeteci Neşe Toprak'ın iddianamesinde, sunuculuğunu yaptığı Sanata Bakış programında yer verdiği kültür sanat etkinliklerinin tümü suç delili olarak gösterildi. 

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan gazeteci Neşe Toprak ile 14 tutuklu 17 meslektaşı hakkında açılan davanın ilk duruşması 11 Temmuz'da Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla hazırlanan iddianamede, Toprak'ın "Sanata Bakış" adlı programında sunduğu haberler suçlama konusu yapıldı. 

Şarkı bile suç sayıldı

Toprak'ın programında, Koma Heviya Jinên Şengalê'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bestelediği ve Êzîdî kadınlarının direnişini anlatan şarkıya yer vermesi suç sayıldı. Medya Haber TV'de yayınlanan 27 Şubat 2022 tarihli “Sanata Bakış" programında, “8 Mart etkinliklerinde sahne alacak sanatçılar belli oldu toplamda 23 sanatçı ve 7 grup alanlarda ezgilerini seslendirecek” şeklindeki içerik de iddianamede yer aldı. 

Şarkı, kitap, etkinlik

Şair Ferhad Merdê'nin yazdığı şiirin bestelenmesi, Murat Türk'ün Böğürtlen Zamanı adlı kitabının beyazperdeye taşınması, söz ve müziği Hakim Sefkan’a ait olan "vejin" adlı şarkının klibinin çekilmesi, Delila’nın yaşamı, Devrimci Genç Kadın Birliği'nin Kobanê'de yaşamını yitiren 7 genç anısına Şehba’da düzenlediği etkinlik, yazar Fırat Can'ın imza ve söyleşi etkinliği, Newaya Jin'in yeni sayısı, ünlü şarkıcı Mihemed Şêxo'nun yaşamı, Rêber adlı genç dengbêjin çalışmalarına dair içeriklerin programda yer alması da suçlama konusu yapıldı. 

Uyduruk iddianame

İddianamede, söz konusu program içeriklerinin "örgüt talimatıyla" üretildiği ve böylece "örgüt propagandası" yapıldığı iddia edildi. İddianamede, "(...) şüphelinin örgüte müzahir iş yerinde içerik üretmek, üretilen içerikleri yurt dışı merkezlerine göndermek, yurt dışı merkezleri olan Sterk TV ve Medyahaber TV'de üretilen içeriklerin yayınlanmasını sağlamak, terör örgütünün talimatlarına uygun olarak iş adı altında faaliyet yürütmek, Sterk TV ve Medyahaber TV'den gönderilen talimatları uygulamak, farklı uygulamalar üzerinden yurt dışı merkezleriyle ayda bir toplantılar yapmak, dijital materyallerinde örgütsel resim, video ve kayıtlar bulundurmak, örgüte müzahir yayın organlarına demeç vermek şeklindeki eylemleriyle terör örgütü ile organik bağa sahip olduğu, örgütün hiyerarşisine dahil olduğu, örgütün amacı doğrultusunda bilerek ve isteyerek hareket ettiği" gerekçeleriyle "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla cezalandırılması talep edildi. 

İddianamede, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) hazine yardımlarına bloke konulmasına dair kararda, beyanları "delil" olarak gösterilen gizli tanığın iddialarına da yer verildi. Gizli tanık "CV23TY45UP78", beyanlarında, Toprak'ın yapım şirketlerinde çalıştığını belirtti.

AZAD ALTAY/MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.