Mücadelenin sembol iki ailesi

Gulo ve Şibli aileleri

Gulo ve Şibli aileleri

  • Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde yıllardır büyük fedakarlıkla emekleri olan Gulo ve Şibli aileleri, yurtseverliğin, mücadeleye bağlılığın ve hesapsız desteğin sembol ailelerinden biliniyor. Kuzey-Doğu Suriye'de, böyle binlerce Kürt yurtseverlik örneği var. Cizîrê Bölgesi’nde Gulo ve Şibli aileleri, yurtseverliğin, fedakarlığın, bağlılığın ve mücadeleye güç katan ailelerden.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde yıllardır büyük fedakarlıkla emekleri olan Gulo ve Şibli aileleri, yurtseverliğin, mücadeleye bağlılığın ve hesapsız desteğin sembol ailelerinden biliniyor.

Kuzey-Doğu Suriye'de, böyle binlerce Kürt yurtseverlik örneği var. Cizîrê Bölgesi’nde Gulo ve Şibli aileleri, yurtseverliğin, fedakarlığın, bağlılığın ve mücadeleye güç katan ailelerden.

Ailenin 15 şehidi var

Rojava'nın köklü yurtsever ailelerinden Gulo Ailesi, Qamişlo kentinde yaşıyor. Mücadele tarihi boyunca Kurdistan'ın tüm parçalarında büyük emekleri ve katkıları olan Gulo Ailesi’nden 15 kişi şehit düştü. Şehit düşenlerden 5'i Kurdistan’ın dağlarında, 10'u ise Rojavayê Kurdirdistan topraklarında şehit oldu. İşgalci Türk devletinin 9 Kasım’da Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi’nde bir araca yönelik gerçekleştirdiği SİHA saldırısında Yûsif Gulo ile torunu Mezlûm Nûredîn Gulo (40) ve Mihemed Mehmûd Gulo (21) ile birlikte şehadete ulaştı.

Hiç bitmeyen mücadele

Yûsif Gulo’nun babası Mihemed Îbrahîm, Türk devletinin Bakurê Kurdistan halkına yönelik gerçekleştirdiği soykırım saldırıları nedeniyle Nisêbîn’in bir köyünden Rojavayê Kurdistan’a göç etmek zorunda kaldı. Babasının yurtseverlik mirasını taşıyan Apê Yûsif Gulo, ömrünün çoğunu Kürt Özgürlük Mücadelesine hizmete ederek, geçirdi. Nûrî Ferhan ve Cegerxwîn öncülüğündeki Komünist Parti'nin faaliyetlerinde yer alan Yûsif Gulo, daha sonra Kurdistan Demokratik Partisi-Suriye’nin (PDKS) çalışmalarına katıldı. Bir süre sonra Qamişlo’daki PDKS Şubesi’nin sorumlusu olan Yûsif Gulo, aynı zamanda 1960 yılları başlarında Başurê Kurdistan’da halk öncülüğünde gelişen 9 Eylül devrimine katılmak istedi, ancak içinde yer aldığı partinin yaklaşımları nedeniyle katılamadı.

Apê Yusif'in evinde 1966’da yapılan konferansta Suriye Sol Parti kuruldu. Önder Abdullah Öcalan öncülüğünde yürütülen Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin mücadelesiyle birlikte Apê Yusif de aile bireyleriyle birlikte hkatıldı. Silahlı çatışmaların başlamasından dört yıl sonra (15 Ağustos 1984), Apê Yûsif'in oğlu, dört çocuk babası Nuredin Gulo, 1988’de gerilla saflarına katıldı. Üç yıllık mücadelenin ardından şehitlik mertebesine ulaştı. Cenaze töreni sırasında Gulo Ailesi’nin pek çok üyesi karar alarak Özgürlük Hareketi’nin saflarına katıldı.

Apê Yûsif, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la ilk kez 1986 yılında tanıştı ve daha sonra defalarca görüştü. Gulo Ailesi, mücadeleleri nedeniyle Şam hükümeti tarafından baskı altına alındı. Aralarında Apê Yûsif’ın da bulunduğu birçok aile üyesi yıllarca Şam hükümetinin hapishanelerinde kaldı.

Apê Yûsif, 2003’te Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kurucuları arasında yer aldı. 19 Temmuz Devrimi’nde de uzlaşma komitesini kuran ilk kişilerden biriydi ve bu adımla bölgedeki Kürt, Arap ve Süryani toplumlarını birbirine yakınlaştırdı. Suriye rejiminin yarattığı sorun ve çatışmaları çözüme kavuşturdu. Bundan dolayı “Barışı Yaratan” kişi olarak adlandırıldı.

"Özgür bir ülke için ne kadar fedakarlık, ne kadar mücadele etsek yine de yetmez” Apê Yûsif, sözlerinin arkasında durarak şehadetine kadar mücadeleye hep öncülük etti.

Şiblî Ailesi de vazgeçmedi

Bölgede “Şehitler ailesi” olarak tanınan Şiblî Ailesi de birçok kez işgalci Türk devletinin saldırılarına maruz kaldı. Ailenin birçok evladı, uzun yıllar ARGK/HPG, YPG/YPJ ve QSD saflarında mücadeleyi sürdürdü.

Şiblî Ailesi’nin 7 şehidi var. Ailenin çocuklarından Şiblî Şiblî 1990’da Heftanîn direnişinde, Elî Şiblî 1992’de Agirî Dağı’nda, Şaha Seîd Şiblî 2004’te Xinêrê bölgesinde, Îsam Şiblî 2015’te Şengal’de şehit oldu. Ailenin diğer oğlu Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hisên Şiblî (Ferhad Dêrik) 17 Haziran 2022’de işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ın Silêmaniyê kentinin Kilarê ilçesine yönelik hava saldırısı sonucu şehit oldu. Son olarak QSD komutanı Ferhad Dêrik (Şiblî Şiblî) 27 Ekim 2023’de Dêrik’te işgalci Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit oldu.

1980’de Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanıyan Şiblî Ailesi, tüm zorlu şartlara rağmen mücadeleden vazgeçmedi. ANHA/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.