Müdür, işkencesiyle geldi

İbrahim Tikan

İbrahim Tikan

  • Tekirdağ ve Edirne cezaevlerinde işkence uygulamalarıyla anılan Haydar Ali Ak, müdür olarak atandığı Kırıklar Cezaevi’nde baskıları arttırdı. 

 

ÖZLEM YAYAN/MA/İZMİR

İzmir Buca Kırıklar 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan İbrahim Tikan, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, iki ay önce cezaevine atanan müdür Haydar Ali Ak’ın gelmesiyle baskıların her geçen gün daha da arttığını söyledi. Haydar Ali Ak’ın adı, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi ve Edirne F Tipi cezaevlerindeki uyguladığı işkencelerle gündeme gelmişti.

İbrahim Tikan, baskıları şöyle anlattı: “Önce bizim odamızı değiştirdiler, şimdi ise bütün arkadaşlarımızı dağıtmak istiyorlar. Yaklaşık 12 arkadaşımızı başka koğuşlara dağıttılar. Dağıtılan arkadaşlardan da kimsenin kimseden haberi yok. Biz de yine eylemlere başladık. Kapılara vuruyoruz, sloganlar atıyoruz. Hepimizi dağıtıp koğuşları yeniden düzenlemek istiyorlar. Bu uygulamaları cezaevi müdürü yapıyor. Hastaneye giden arkadaşlarımızı hastane dönüşü tekrar koğuşlarına getirmiyorlar. Karantina adı altında başka bir yere götürüp sonra da koğuştaki eşyalarını toplayıp oraya bırakıyorlar. Zaten hepimizin aynı yerde olmayacağını ve hepimizi farklı koğuşlara dağıtacağını söylüyordu. Bize karşı ciddi bir baskı var. Şu an koğuşlarımızı ayırıyor ama ileride daha farklı yönelimleri de olabilir.” 

İbrahim Tikan’ın ağabeyi Ercan Tikan da Türkiye’deki tüm cezaevlerinde artan baskılara işaret ederek, şunları söyledi: “Kendi kanun ve yasalarını tanımıyorlar. Haydar Ali Ak, cezaevine geldiğinden beri resmen tutuklulara gün yüzü göstermiyor. Kardeşimin kaldığı cezaevindeki odaları değiştirip, her birini farklı odalara gönderiyor. 15 gün önce kardeşimin bulunduğu odaya 25 gardiyanla baskın yaparak, arkadaşıyla birlikte kaldığı A bloktan C bloka götürdüler. Birbirinden uzaklaştırma politikası yürütülüyor. Kardeşim, 12 arkadaşından şu an haber alamadıklarını her birini farklı oda ve hücrelere götürdüğünü söyledi. Aile olarak endişeliyiz. Yaşanacak herhangi bir sorunda Haydar Ali ak sorumludur. Haydar Ali Ak, ‘Esat Oktay olduğunu ve Oktay dönemini başlattığını’ tutuklulara söylüyor. Bir sistem oluşturmuş ve 2 ay içerisinde de zulüm yapıyor.”

Zulmü kabul etmeyeceğiz

Daha önce kardeşinin görüşüne gittiklerinde arama noktalarındaki giriş-çıkışlarda sorun yaşamadıklarını ifade eden Tikan, ancak yeni müdürle birlikte görüşe gittiklerinde zorlandıklarını dile getirdi. Tikan, ailelere keyfi uygulamaların yapıldığını aktararak, şöyle devam etti: “Tutukluların kitaplarına el koymak, perdelerini sökmek, odalarını didik didik aramak resmen zulümdür. İllaki fiziki zulüm olmasına gerek yok. Zaten bunu yaptığında bu fiziki zulümüm de üstüne çıkıyor. Tutuklular Haydar Ali Ak’ın yaptığı zulümlerin böyle devam etmesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ve bu işin ölüm orucuna kadar gidebileceğini aktardı.”

 

Aynı zamanda yazar

Ağrı’da 2011’de tutuklanan İbrahim Tikan’a (37) hakkında açılan davada ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tikan, cezaevinde yazdığı “Gudea’dan Sokrates’e Özgürlük; Antik Kürdistan ve Dünya Tarihi” isimli kitabıyla tanınıyor. Tikan, “Big Bang’tan İnsana Özgürlük Tarihi”, “Maymundan Tanrıya Özgürlük Tarihi”, “Spartaküs’ten Mazdek’e Özgürlük Tarihi” isimli kitaplarını ise baskıya hazırlıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.