Müziğim bir direnişin enstrümanı

Kültür/Sanat Haberleri —

Sherif Omeri

Sherif Omeri

  • Kürt rap müziğinde yaptığı çalışmalarla kendini ispatlamış olan Qamişlolu Sherif Omeri, müzik serüvenine Avrupa’da devam ediyor. 

MUHAMMED KAYA / BERLİN 

Serhado, Xem, Ronî Artîn, Reqso, Dj Mo-Mat ve elbette Sherif Omeri Kürt rap müziğinde ismi en çok öne çıkanlar. Kürt rap müziğinde yaptığı çalışmalarla kendini ispatlamış aslen Qamişlolu olan Omeri, müzik serüvenine Avrupa’da devam ediyor. 

Kahramanların ve direnişçilerin köyü olarak tanımladığı Xerbî Köyü’nden olan Omeri, kendisini “Sherifo” olarak tanıtıyor. Hobi olarak müziğe başlayan Omeri, “Daha sonra rap öğrendim. Önce hobi olarak yapıyordum. Daha sonra bağlandım. Halk da beni sevmeye başladı. Kendi rengimle, devrimci ve romantik bir tarzda yapmaya başladım. Daha sonra adım dört parça Kürdistan’a yayıldı. Şimdi beni Sherif Omeri olarak tanıyorlar” dedi. 

'Bajarê Min'

"Bajarê Min" stranını 2015’te dinleyicileriyle paylaştığını aktaran Omeri, "Gerçekten sevdiğim bir stranım. Sadece Qamişlo’dan değil, Kürdistan’dan, kendi hikayemden bahsediyorum. Kendi dilimle konuşmanın yasak olduğu, halkımın elbiseleri giymemin bile yasak olduğu ya da Kürt isminin içinde bulunduğu herhangi bir şeyin yasak olduğu bir şehirde nasıl büyüdüğümü anlatıyorum" diye ifade ediyor. 

Kürtlerde rap

Son yıllarda rap müziğin Kürtler arasında gittikçe artan bir dinleyiciye ulaştığını belirten Omeri şunları söyledi: “Dinlediğim dengbêji müzikler, sanatçılar var. Kürt folklorunu, Kürt müziğini seviyorum. Ancak eğer benim müziğimden bahsedeceksek, rap ve hip-hop rengi de Kürt sanatı içinde çok gerekli bir yerde. Gençlerimiz Avrupa’da, Bakur’da ya da Rojava’da da müzik dinliyorlar. Rap, hip-hop olmasa yabancı müzikleri dinleyecekler. Ancak bugün ben Sherifo olarak rap veya hip-hop bir stranda Kürdistan’ın özgürlüğünü haykırıyorum.” 

Müziğim direnişim 

Yaptığı müziği direniş olarak gördüğünü belirten Omeri, “Rap ve hip-hop müziğe başladığımdan beri devrimci stranlar söylüyorum. Kendi savaşçılarımızdan, Rojava’nın direnişini, Bakur, Başûr, Rojhilat savaşçılarını anlatmaya çalışıyorum. Halkımın acılarını rap ve hip-hop stili ile anlatmaya çalışıyorum” diyor.

Derdim Kürt kültürü 

Omeri, müzik icrasında farklı formların, stillerin önemine değinirken, derdinin Kürt kültürünü, folklorunu bozmak olmadığını aksine Kürt folklorunu sevdiğini belirtiyor. “Hiçbir zaman Kürt kültürünü bozmak istemiyorum” diyen Omeri, "Ya da kötü bir şey yapmak istemiyorum. Ama bu stil de olmalıdır. Rap müzik de olsun, Kürtçe hip hop da da olsun ki Kürt gençleri düşmanın müziğini dinlemesin. Kötü sözleri ve kötü düşünceleri dinlemesinler; Sherifo’yu dinlesinler. Birçok Kürt rap sanatçısı da var. Hepsini selamlıyorum. Kürt ve Kürdistan için mücadele eden herkesi selamlıyorum" diye aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.