Nagihan’ın katilini halka verin

Kadın Haberleri —

Nagihan Akarsel

Nagihan Akarsel

  • Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde Jinelojî Araştırma Merkezi üyesi ve Jineolojî dergisi editörü, gazetemizin de yazarlarından olan Nagihan Akarsel katledildi.  Tevgera Azadî adına açıklama yapan Tara Huseyîn, katilin MİTolduğunu açıklayarak Başûrê Kurdistan hükümetine seslendi:  “Katili halka verin!” 

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü, kadın aktivist Nagihan Akarsel silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda hayatını kaybeden Akersel’in Silêmanî Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldığı bildirildi.

Yeni Özgür Politika gazetemizinde de uzun yıllar yaparlığını yapan Akarsel’in bu sabah yerel saatle 10:00’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi.

Bakurê Kurdistan’lı olan ve Konya’da dünyaya gelen Akarsel, muhabirlikten, gazeteci ve dergi yazarlığına kadar özgür basının birçok alanında çalıştı. Birkaç yıldır Silêmanî’de Jineoloji Akademisi çalışmaları yürüten Akarsel, Kürdistan Kadın Kütüphanesi’nin kurulması projesinde de yer alıyordu.

10 kurşunla katledildi

Gazeteci Mervan Özdemir, Nagihan Akarsel’in katledilmesine ilişkin yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti: “Jineoloji aktivisti Nagihan Akarsel, bugün sabah saatlerinde tıpkı Mehmet Zeki Çelebi’nin katledildiği mahallede, hemen hemen aynı yöntemlerle saat 10:30 sularında silahlı suikaste uğradı. Silahlı suikastin kaç kişi tarafından gerçekleştirildiği yönünde şu an ilgili yetkiler tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Olaya tanıklı eden hiçkimseye de henüz ulaşamadık ne yazık ki. Bu anlamda olayın tam olarak nasıl geliştiğini bilmiyoruz ancak, netleştirilmeyen bir bilgiye göre Nagehan Akarsel en az 10 kurşunla katledildi bugün. Şehit düşürüldü, Baxtiyarî’de.” Suikastın Silêmanî’nin en işlek caddesinde yapıldığına dikkat çeken Özdemir, öfkeli bir kalabalığın Adli Tıp önünde beklediğini kaydetti.

 

 

‘Nagihan, toplumsal aydınlanmaya öncülük ediyordu’

Konya Kürtleri’nden olan 45 yaşındaki Nahigan Akarsel ile birlikte 2015-16 yıllarında bir dönem Jineoloji çalışmaları yürüten HDP Hewler Temsilcisi Nahide Ermiş, Akarsel’i anlattı. Uzun yıllar Bakurê Kurdistan’da gazete, haber ajansı gibi basın yayın çalışmalarında bulunan Akarsel’in en son Jineolojî dergisinin yayın kurulu üyeliğini yaptığını dile getiren Nahide Ermiş gazetemize şunları belirtti: “Nagihan en son Jineoloji dergisinde yayın kurulu üyeliğini yapıyordu. Aynı zamanda toplumsal bilinçleme alanında çeşitli alanlarda kadınlara eğitim veriyordu. Bakurê Kurdistan’da hakkında açılan soruşturmalar yüzünden belli bir süredir Başûrê Kurdistan’da çalışmalarını yürütüyordu. Bakur’da basın ve siyasi çalışmalarda yer alan birçok kişi baskılardan ve cezaevlerinden dolayı ülkesini terk ederek sürgüne çıkmak zorunda kaldı. Nagihan da bunlardan biri ama çalışmalarına hiç ara vermeden devam etti. Çalıştığımız dönemde aynı ortamda değildik. Yazıları hakkında görüşmelerimiz oluyordu. Kadın tarihi, özgürlüğü, toplumsal cinsiyetçilik konusunda kendini çok geliştirmişti. Bu noktada toplumsal aydınlanma ve özgürleşmeye öncülük eden biriydi.”

‘Devrimcilere sıkılan kurşun topluma sıkılmıştır’

Başûrê Kurdistan’daki yapılan silahlı saldırılara dikkat çeken Ermiş, yapılan saldırıyı şaşırtıcı bulmadığını belirterek şöyle devam etti: “Bakurê Kurdistan’dan gelen arkadaşlarımız aynı saldırıların hedefidir. Bu insanlar gerek MİT aracılığıyla gerekse buradaki istihbarat örgütleri arayacılığı ile düşürülmek isteniyor. Bu insanlar bu baskılara rağmen ideallerinden, kadın ve ulusal kurtuluş mücadelelerinden vazgeçmedi. Her tür bedeli göze aldılar. Duruşları ile bu durumu kanıtladılar. Bu arkadaşlarımız her zaman öncülükleri ile gittikleri her yeri etkiliyor. Her türlü karanlığa karşı durma ve aydınlatma pozisyonları var. Hedef alınanda budur. Devrimcilere sıkılan her bir kurşun toplumun geneline sıkılmıştır. Bu kurşunlar toplumları tüketmez bitirmez tam tersine çoğaltırlar.”  Nahide Ermiş, konuşmasında yapılan  katliamların amacına ulaşamayacağını da kaydetti.

‘Kadın devrim dalgasını büyütelim’

Jineolojî Akademisi, Nagihan Akarsel’in katledilmesine yönelik yaptığı açıklamada, Nagihan Akarsel’in cinayeti aydınlatılmadığı takdirde Başûrê Kurdistan Hükümeti’nin işbirlikçiliğinin, yükselen kadın devrim dalgasının altında kalacağını belirtti.         

Jineolojî Akademisi açıklamasında şöyle dedi: “Faşizmin ve hegemonik güçlerin dünya çapında tüm direnişçi kadınlara yönelik geliştirdiği siyasi cinayetlerden biri olan bu siyasi suikastı nefretle kınıyoruz. Güney Kürdistan Hükümeti yönetimini bir an önce daha önce Yasin Bulut, Mehmet Zeki Çelebi ve Suheyl Xurşid’e karşı geliştirilen vahşi cinayetlerin bir devamı olarak gelişen bu cinayetin faillerinin bulmaya çağırıyoruz.” 

 

 

Jineolojî çalışmalarında büyük emeği var

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Nagihan, Kürdistan Kadın Özgürlük mücadelesinde uzun süre emek harcamış üniversite gençlik hareketi, basın, jineoloji çalışmalarında büyük bir fedakarlıkla öncülük yapmış ve bu uğurda yıllarca cezaevinde direnmiştir. Rojava kadın devriminin en zor yıllarında tüm Rojava’da ve özellikle Efrin’de sınırsız bir emekle, büyük bir cesaret ve kararlılıkla, jineoloji çalışmalarıyla devrimin kadın rengini ve kadın aydınlanmasını geliştirmede büyük bir emek sahibi olmuştur. DAİŞ vahşetini en ağır yaşayan Şengal kadınlarının ruhuna ve yüreğine dokunmuş, onların sosyolojisini ve tarihini aydınlatmak için bu alanda saha araştırmaları çalışması yapmıştır.” 

‘Jin jiyan azadî’ sloganı etrafında buluşalım

“Nagîhan arkadaşın intikamını faşizmin ve hegemonik erkekliğin zihinsel karanlığına inat jineolojiyle kadın aydınlanmasını yaratarak alacağımızı belirtiyoruz” diyen Jineolojî Akademisi şu çağrıda bulundu: “Şehnaz İbrahim ve Kafiye Süleyman şahsında tüm Güney Kürdistanlı kadınları bu siyasi cinayeti aydınlatmak için güney hükümetine baskı yapmaya, bu vahşi saldırıya karşı Jin-Jiyan-Azadî sloganı etrafında Rojhilat Kürdistan’ında geliştirilen kadın devrim dalgasıyla birleştirmenin eylemlerine öncülük etmeye çağırıyoruz.” 

TJK-E’den Akarsel için eylem çağrısı

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Silêmanî’de Jineoloji dergisi editörü Nagihan Akarsel’in katledilmesini kınadı. Akarsel için acil eylem çağırsında bulunan TJK-E, “Faşist AKP-MHP rejimi ve işbirlikçi ihanet çetesi KDP, Süleymaniye’de Jineoloji Dergisi Editörü Nagihan Akarsel’i vahşice katletti. Paris Katliamı’ndan Şükrü Serhatlara, Mehmet Zeki Çelebilere uzanan suikastlerin devamı olan bu alçakça saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Saldırı özgür kadın çizgisinedir

‘Jin jiyan azadî’ sloganının dünyayı sarstı bir dönemde Jineoloji çalışmaları sürdüren Akarsel’in katledilmesine dikkat çeken TJK-E, “İşte faşist Türk devleti ve işbirlikçisi KDP, Süleymaniye’deki bu suikastle “Jin, Jiyan, Azadî” sloganının yaratıcıları olan kadın öncüleri hedef almıştır. Özellikle de bu sloganın zeminini oluşturan ideolojik hattı; kadın özgürlük çizgisini tüm dünyaya, mücadeleci tüm kadınlara, tüm insanlığa mal eden jineolojî çalışmalarını hedef almıştır” dedi. 

“Bu suikast Kürt Özgürlük Hareketi’ni imha konseptinin bir parçasıdır” diyen TJK-E, saldırının kadın özgürlük çizgisine yapıldığını söyledi.

 

 

Mücadelemizi diri tutucağız

 TJK-E devamla şunları belirtti: “Yazılarıyla, düşünceleriyle kadınlara yeni bir dünyanın kapılarını açan Nagihan Akarsel arkadaşımız bir yazısında düşmanı tarif ederken, “acın öfkeye dönüşmesine, sızının sende yer edinmesine fırsat vermiyor. Anlam evreninde intikamını haritalandırmayasın istiyor. Çünkü yer edindiği an’da öce dönüşür, biliyor” demişti. 

Bizler Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak, Nagihanların yarattığı anlam evreninde öfkemizi diri, direnişimizi daim kılacağımızın, anısına Kadın Özgürlük Mücadelemizi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. 

Herkesi tepkisini ortaya koymalı

TJK-E olarak, Avrupa’da jineolojiyi ‘kendi yatağını bulan bir nehir’ olarak gören, özgür yaşamın formülü olarak gönül veren tüm kadın örgütlerini, Kürt kadınlarını, tüm bileşenlerimizi ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganının yılmaz savunucularına sahip çıkmaya, bulunduğu her yerde eylemlerle tepkilerini göstermeye çağırıyoruz.” 

TJA: Akarsel Türk devleti tarafından katledildi

Akarsel’in katledilmesine tepki gösteren kadın örgütleri, gazeteci ve siyasetçiler, sanal medyada paylaşımlarda bulundu. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), “Karanlıkta kalan kadının hakikat gerçekliği, kayıp olan kadın bilgeliği aydınlatmak ve hakikat gerçekliğini yeryüzüne çıkartmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız #NagihanAkarsel'in Süleymaniye'de Türk devletin tarafında katledilmiştir. Hakikat kalemini susturamazsınız!” açıklaması yaptı. 

HDK Kadın Meclisi: Saldırıyı kınıyoruz

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi Akarsel’in katledilmesini kınayarak, “Kadın özgürlük mücadelesi için emek veren, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü #NagihanAkarsel, Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Saldırıyı kınıyor, kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı yükseltme sözü veriyoruz!” paylaşımında bulundu. 

 

 

Women Weaving Future: Mücadelemizi yükselteceğiz

Geleceği Dokuyan Kadınlar (Women Weaving Future), Akarsel’in kadın konferansının organizatörlerinden olduğunu hatırlatarak, yaptığı paylaşımda, “Bu alçakça saldırıyı kınıyor ve mücadelemizi yükseltme sözü veriyoruz!” ifadelerine yer verdi. 

Temel: Alçakça saldırı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Akarsel’in katledilmesine tepkisini, “Alçakça saldırıyı lanetliyoruz” ifadeleriyle gösterdi. 

Canbaz: AKP-MHP’nin parmak izi var

HDP Milletvekili ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Dilşat Canbaz, şu paylaşımda bulundu: “Son dönemde Kürdistan bölgesindeki bu tip cinayetler, AKP-MHP faşizminin ve bölgedeki suç ortaklarının parmak izlerini taşıyor.”

DBP Kadın Meclisi: Zihniyeti tanıyoruz

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi üyesi Siya Ayhan Akgül, “Nagihan Akarsel’in katledilmesi, erkek aklı ürünü olan hiyerarşik faşist iktidar sistemine karşı kadının ortaya koyduğu, kendi öz gücüne dayanan değer yargılarına yapılan bir suikasttır. Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi. 

Katilleri halka teslim edin

Silêmanî’de Tevgara Azadi Hareketi adına Tara Huseyin, Nagihan Akarsel’in katledilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada Nahigan Akarsel’e yönelik saldırının Türk devletinin istihbarat servisi MİT tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Tara Huseyin katliamdan Bölge Hükümetinin ve Silêmanî asayişinin sorumlu olduğunu belirterek, katillerin bir an önce tutuklanmasını istedi. Tara Huseyin şöyle dedi: “Eğer güvenliğimizi alamayacaklarsa bunu açık açık söylemelidirler. Düşmanlarımıza karşı sessiz kalmamamız lazım. Başûrê Kurdistan halkının öfkesi de Rojava’dan az değildir. Bizi suikastlere karşı savunamayacaklarsa biz de silahlanacağız. Açık açık söylesinler. Bu katiller bu şehirdedir. Bölge hükümeti bunu biliyor. Bu katilleri halka teslim etmelidirler. Bizler de özgürlük isteyen kadınlar olarak buradan bu çağrıda bulunuyoruz.” 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.