Namiq’ın Berlin’e yolculuğu

Kültür/Sanat Haberleri —

Sartep Namiq ‘Sığınak Tapınağı’ çizgi romanı

Sartep Namiq ‘Sığınak Tapınağı’ çizgi romanı

  • Sartep Namiq, Güney Kurdistan’lı bir genç. Yaşam koşulları dayanılmaz hale gelince göç yollarına düşmüş. Namiq, tehlikeli ve macera dolu bir yolculuğunu ‘Sığınak Tapınağı’ adlı çizgi romanla anlattı.

TİJDA YAĞMUR

Sartep Namiq'ın hikayesi anavatanı Güney Kurdistan’da başlıyor. Ağaçların ölmesine ve göllerin kurumasına neden olan kuraklık, oradaki yaşam koşullarını dayanılmaz hale getirince Namık da göç yollarına düşmüş. Namık, tehlikeli ve macera dolu bir yolculuktan sonra Berlin'e ulaşıp buradaki mülteci ve göçmenlere katılmış.

Temple of Refuge (Sığınak Tapınağı) adlı çizgi romanda Namık’ın göç hikayesi anlatılıyor. Çizgi roman, adını Namık’ın Berlin'deki ilk evinden alıyor: Tempelhof Havaalanı. Burası Nazi rejimi tarafından inşa edilen ve geçici bir mülteci barınağına dönüştürülen eski bir havaalanı. Yine de kitapta kasvetli görüntüsünden ziyade yaşamak için rahat bir yer, sakinleri için daha iyi bir gelecek hayallerinin gerçekleştiği değerli bir barınak olarak resmediliyor. Sartep Namiq, "Tabii ki bu modern bir peri masalı" diyor. "Ama neden zengin ya da fakir olsun, herkesin aynı fırsatlara sahip olduğu bir yer hayal etmeyelim?"

 

 

Sartep’in uzun yürüyüşü

Kitabın ana karakteri olan göçmen Sartep, Avrupa Kalesi'nin beton duvarının önünde duruyor. Bu erişilemez dünyanın önünde, kitabın ön kapağında da görülebilen Tempelhof Havaalanı Mülteci Kampı var. Hikayede, genç Kurdistan’lı bu iki dünyayı uzlaştırmak için yaratıcı bir yol buluyor.

Çizgi roman tarzındaki "Temple of Refuge" (Sığınak Tapınağı), Sartep'in Güney Kurdistan’dan başlayan tehlikeli yolculuğunu çarpıcı çizimlerle tasvir ediyor. Çizimler onu diğer mültecilerle birlikte Roma sokaklarında dolaştığı Akdeniz'e götürüyor. Daha sonra Güneydoğu Avrupa'da uzun bir yürüyüşe başlıyorlar.

Umutsuz bir dünya

Beyaz bir otobüs Tempelhofer Feld'deki bir gecekondu mahallesinden iki dünyayı ayıran duvara doğru hızla ilerliyor. Bir tarafta bir mülteci kampı, öte tarafta mültecilerin birçoğunun varmak istediği yer: Avrupa. Kamp, duvarları geçilmez görünen bu kalenin eteklerinde bir labirent gibi yayılmış.

 

 

Onları birleştiren kader

Bu kampta dünyanın birçok yerinden insan yaşıyor ve hepsi umutsuzluk duygusunda birleşiyor. Tempelhof Havaalanı'ndaki geçici mülteci barınağının bir sakini olan Sartep Namiq'ın hikayesi, grafik sanatçısı Felix Mertikat’ın güçlü çizimleriyle okuyucuya aktarıldı. Ancak bu çalışmayı yaptıran Namık ve eserin kahramanı da kendisi.

Berlin mucizesi

Tempelhofer Feld'deki mülteci kampında bulunan insanların umutsuzluğunu sadece bir mucize kırabilirken Sartep, özel bir sihirli değnek sayesinde mültecilerin istek ve hayallerini gerçekleştirmeyi başarıyor. Tüm Berlinlilerle barış içinde bir arada yaşama vizyonunu nihayet gerçeğe dönüşüyor.

Hikayenin sonunda Tempelhof Havaalanı güçlü bir topluluk sayesinde hayallerin gerçekleşebileceği bir yer ve dünyanın merkezi haline geliyor. "Sığınma Tapınağı", New Patrons (Yeni Hamiler) topluluğunun Almanya şubesinin talebiyle 2021’in Mart ayında Berlin merkezli Egmont Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Kar maskeli polisler

Kitabın çizimlerini yapan illüstratör Felix Mertikat’ın köşeli, minimal vuruşlarıyla şekillenen paneller, Sartep'in yolculuğu için sahneyi hazırlıyor ve aşırı kalabalık lastik botun Kuzey Afrika'daki bir Akdeniz kıyısından ayrılışını, mültecilerin Roma sokaklarındaki gezintilerini, kışın Güneydoğu Avrupa'da süren uzun bir yolculuğu gösteriyor. Gezgin, en sonunda kar maskeli, ağır silahlı polis memurları tarafından korunan "Avrupa Kalesi"nin beton duvarlarıyla yüz yüze geliyor. Polisler, Sartep ve arkadaşlarına beyaz otobüslerle Tempelhofer Feld'deki mülteci kampına kadar eşlik ediyorlar.

 

 

Söze gerek yok

Hikayenin imgeleri olması gerektiği gibi güçlü, çünkü bu çizgi roman söz içermiyor. Sartep ve arkadaşlarına dört yıl önce bir çizgi roman yapma fikrini veren, mülteci kampı sakinlerinin suskunluğuydu. Bu amaçlarına Yeni Hamiler örgütünün Almanya şubesinin yardımıyla ulaştılar.

Kitap, 2021 Mart ayının başlarında Berlin'de çizgi roman yayıncılığı yapan Egmont Yayıncılık tarafından 5000 kopyalık ciltli bir baskı olarak piyasaya sürüldü. Donald Duck, Red Kit ve Asterix gibi ünlü çizgi film karakterlerinin yanı sıra, Sığınma Tapınağı'nın kahramanı Sartep de artık yayınevinin sakinlerinden. 

Egmont Yayıncılık tarafından 2021 yılının Mart ayında yayımlanan kitaptan elde edilen gelir, Akdeniz'de zor durumdaki mültecileri kurtaran Sea-Watch derneğine bağışlandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.