Nazilerin çaldığı tablo geri verildi

Kültür/Sanat Haberleri —

“Madonna with Child” tablosu

“Madonna with Child” tablosu

  • Nazi Almanyası askerlerinin II. Dünya Savaşı sırasında Polonya’dan çaldığı “Madonna with Child” adlı tablo ülkeye iade edildi. 

İtalyan ressam Alessandro Turchi’nin tablosu olan 16. yüzyıl eseri, Polonya’nın ülkeye geri döndürmeyi başardığı yaklaşık 600 çalıntı eserden biri oldu. Ancak çalınan 66 bin esere halen ulaşılamıyor. Polonya Nazilerin verdiği hasar için de Almanya’dan 1.3 trilyon dolar değerinde tazminat talep ediyor.

Madonna with Child adlı tablonun 1940 yılında çalınıp Almanya’ya götürüldüğü düşünülüyor. Tablo bu tarihten sonra ilk kez 1990’lı yıllarda New York’ta bir müzayedede tekrar ortaya çıkıp satıldı. Geçen sene Japonya’daki bir müzayedede az daha satılmak üzereyken tespit edilen tablonun satışı Polonyalı yetkililerin itirazları üzerine durduruldu. Tablonun gerçekten Nazi askerleri tarafından çalındığı doğrulanınca eserin sahibi ve müzayede evi eseri Polonya’ya iade etmeyi kabul etti.

BBC’ye konuşan Polonyalı sanat tarihçisi Natalia Cetera, “Böyle bir eser ülkeye geri verildiğinde gurur duyuyorsunuz çünkü bu durum bazen önemi unutulan Polonya sanat koleksiyonlarının önemini ortaya koyuyor” diye konuştu. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.