Nazire Birlik: Türk devletinden farkları yok

Kadın Haberleri —

Nazire Birlik

Nazire Birlik

  • Türk devletiyle ortaklaşa Medya Savunma Alanları’na saldıran, Başûrê Kurdistan’ın işgal edilmesinin önünü açan KDP’ye tepki gösteren Nazire Birlik, “KDP’nin Türk devletinden bir farkı kalmadı” dedi.

SEMA ÇAĞLAK-ZEYNEP DURGUT / JINNEWS-ŞIRNEX

AKP iktidarının 30 Ekim 2014 tarihinde Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) karar altında aldığı “Çöktürme Planı” kapsamında 24 Temmuz 2015’te yeniden savaş kodlarına döndü. Kürtlere yeniden savaş açan AKP’nin, bölge kentlerinde ilan ettiği sokağa çıkma yasaklarında yüzlerce insan yaşamını yitirdi, kentler yakılıp yıkıldı. AKP’nin MHP ile işbirliğiyle bir konsept halinde süren savaş, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) ortaklığında Başûrê Kurdistan’ın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik kapsamlı saldırılarıyla ise devam ediyor.  

AKP-MHP’nin savaş konsepti kapsamında sıkıyönetim uygulamalarının yeniden devreye konulduğu Şirnex’ta (Şırnak), 3 Ekim 2015’te yaralı halde katledildikten sonra cansız bedeni zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in 70 yaşındaki annesi Nazire Birlik henüz yaralarını sarmış değil. Acıları, bugün Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırılarında KDP’nin işbirliğiyle katmerleşen Birlik, sürdürülen işbirliğine “Oğlumun katilleriyle işbirliği yapanlara hakkımı helal etmiyorum” diyerek tepki gösterdi.

Barzani’ye hakkımı helal etmiyorum

KDP’nin içinde bulunduğu durumu “Kürt düşmanlığı” olarak tanımlayan anne Birlik şöyle dedi: “Barzani’ye hakkımı helal etmiyorum. Kürdistan’da bu kadar bedel verildi, bu uğurda kan döküldü, onlardan utanmıyor mu? Bizler Kürt anneleri olarak, Barzani’ye hakkımızı helal etmiyoruz. Kürtlerin düşmanı ile dost olarak Kürt’ü Kürt’e öldürtüyor. KDP’nin Türk devletinden bir farkı kalmadı. Yüzlerce kez yazıklar olsun ki biz bugün onun Kürt düşmanlığını konuşuyoruz. Eğer Kürdistan için mücadele etseydi, annelerden, verilen bedellerden utanırdı. Ben onun dinini, vicdanını ve imanını kabul etmiyorum. O kendini yitirmiş. Çocuklarımızın kanı üzerinde yapılan ihaneti kınıyoruz. Her Kürt buna karşı çıkmalı ve mücadeleyi sahiplenmelidir.” 

Geç oldu ama artık her şeyin farkındayız

Yıllardır baskı ve saldırılara maruz kalan Kürtlerin artık bilinçlendiğini dile getiren Nazire Birlik, “Bugün ihanet edenler dönüp etrafına baksınlar. Kürtler artık 40 yıl önceki Kürtler değil. Kürt tarihini biliyor, özüne döndü. Kürtler artık her şeyin farkında. Biraz geç oldu ama artık her şeyin farkındayız. Bugünkü aklım o zaman olsaydı, köy köy gezerdim, insanlara köylerinizi terk etmeyin, topraklarınızı bırakmayın derdim. Biz sadece kendimizi düşünüyoruz ve bireysel tutum içerisine giriyoruz. Oğluma, kızıma, aileme ve evime bir şey olmasın derdindeyiz. Diğerlerine ne olursa olsun diyoruz. Ne zaman mal, mülk insan onurundan daha kıymetli oldu? Bizim ilk olarak onurumuza sahip çıkmamız gerekir” diye konuştu. 

Mücadeleye sahip çıkın

Anne Birlik, annelerin bu süreci sahiplenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Herkes Kürtlere yapılan bu haksızlığı anlatmalıdır. Barzani neden düşmanın dostu oluyor? Anneler dökülen bunca kanın hatırına ihanete karşı tavır göstermeli. Mücadeleye sahip çıkın. Bugün ben evdeyim ve hasta olduğum için oturuyorum. Ama vicdanım rahat değil. Herkes direnmeli. Bu savaşın durması için, bu zulmü her yerde anlatarak teşhir etmeli. Anneler bu sorumluluğu almalıdırlar. Bizler çok geç anladık” dedi. 

Benim için Türk devleti ile Barzani artık aynıdır

Nazire, oğlunu katleden kişileri affetmediği gibi Barzani’yi de asla affetmeyeceğini ifade ederek, “Oğlum işkence ile şehit edildiğinde, bütün dünya gördü ve duydu. Barzani benim oğlumun Türk devleti tarafından katledildiğini bilmiyor muydu? Uluslararası devletler bile oğluma yapılan işkenceyi konuştu. Ama Barzani bugün oğlumun katilleriyle işbirliği yapıyor. Oğlumun ne suç vardı? Ben nasıl ki Türk devletine hakkımı helal etmediysem, Barzani’ye de aynı şekilde hakkımı helal etmiyorum. Benim için artık ikisi de aynıdır” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.