Netanyahu’ya ‘müzakereye dön’ çağrısı

Dünya Haberleri —

Netanyahu'ya müzakereye dön çağrısı - Foto: AFP

Netanyahu'ya müzakereye dön çağrısı - Foto: AFP

  • İsrail’in 12 kentinde 100 binden fazla insan hem müzakerelere dönülmesi hem de Netanyahu’nun istifası için gösteri düzenledi. Tel Aviv’de yapılan gösteride serbest kalan rehineler ilk defa konuştu. 

Sekiz haftadan beri devam eden rehine ailelerinin Tel Aviv’de Savunma Bakanlığı’nın karşısındaki Savaş Komuta Konseyi’nin önündeki eylemlerde tekrar müzakere masasına dönün çağrısı yapıldı. Bu gösterilerde, yetkililerden aldıkları talimatlara, baskılara ve hatta tehditlere karşı çıkan bazı serbest bırakılmış rehineler ilk kez konuştu. Hamas’ın elinde halen 137 İsrailli ve yabancı rehine bulunuyor.
Tel Aviv’de ve 12 kentte yapılan gösterilere 100 binin üzerinde insan katıldı. Netanyahu’nun istifasını da isteyen gösteriler Hayfa, Kayserya (Netanyahu’nun evinin önünde), Kudüs, Beerşeba, Hadera, Yehuda, Kfar Saba, Netanya, Modiin, Yokne'am, Nahalal ve Eilat’da gerçekleşti.
 
Kan döken hükümet istifa
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kırmızıya boyanan fotografları üzerine ‘İstifa’ yazısı gösterilern ortak pankart oldu. Göstericiler ‘Suçlu bedelini ödemeli’, ‘Şimdi istifa’, ‘Kan döken hükümet istifa’ ve ‘Sorumsuzsunuz, performansınız kötüden de beter ve yolsuzluğunuzun kefareti yok’ gibi sloganlar attı. Göstericiler 137 rehinenin fotoğrafını taşırken ve İsrailli rehineleri ziyaret edip durumlarını denetlemeyen Kızılhaç’ı da protesto etti.
Hamas’ın serbest bıraktığı kadın rehineler tehditlere rağmen konuştu. Esirleri Kurtarma Komitesi, “Savaş sırasında düşmana yardım ettiğinizi dosyanıza kaydetmek istemiyoruz” gibi sözlerle tehdit etse de serbest kalan rehineler konuşmaya başladı. 

Her an önemli
49 gün esaret altında kalan Yaffa Adar (85) şunları söyledi: “Büyük bir korku ve dehşet içindeydim. İsrail’deki karar vericilerden tüm çocuklarımızı bu esaretten kurtarmalarını rica ediyorum. Çünkü onların ve ailelerinin içinden geçtikleri durum çok güç. Onları şimdi görmek istiyorum, tabutun içindeyken değil. Lütfen, şimdi tam zamanı. Herhangi bir gecikme riskli.”
Ditza Hayman’ın (84) açıklaması da şöyle oldu: “Başlangıçta yiyecek yok denecek kadar azdı. Ancak zaman geçtikçe daha da azaldı ve aç kaldık. Bedenlerimiz güçsüzleşmiş ve artık bu zorlu koşullara dayanamaz hale gelmişti. Ölüm ya da psikolojik çöküş tehlikesiyle karşı karşıyaydık.”
6 yaşındaki çocuğu Emilia ile birlikte serbest bırakılan Danielle Aloni; “Sürekli ağlıyorduk. Uyumaya çalışsak da yapamıyorduk. Esaret yüzünden hala titriyorum. Bu korkunç bir şey. Bu yüzden lütfen onları derhal serbest bırakın. Zaman yok” dedi. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.