Newroz, direnerek var olmaktır

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Newroz ile Kürt halkı birbirini tamamlamaktadır. Kürt halkı, Newroz’la özünü yeniden bulurken, Newroz da gerçek anlamına bu şekilde kavuşmaktadır. Newroz’un özünde direniş vardır, Kürt halkı da tüm varlığını direnişle elde edebilmektedir. En zorlu koşullarda, hiç kimsenin ummadığı bir anda Kürt halkı direnerek kendini ortaya koymaktadır” dedi. 

Her Newroz’u serhildana dönüştüren Kürt halkının, kendi gerçeğini biraz daha bulup kendini var ettiğini belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Newroz ile Kürt halkı birbirini tamamlamaktadır. Kürt halkı, Newroz’la özünü yeniden bulurken, Newroz da gerçek anlamına bu şekilde kavuşmaktadır. Kürtler için Newroz hala aynı anlamı taşımaktadır. Bu Newroz’da da Kürt halkı alanları dolduracak, büyük bir direniş ve coşkuyla kutlayacak” dedi. 

ANF'ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Kürt halkının sömürgecilere karşı hep direnerek varlığını sürdürebildiğini hatırlatarak, direnişten uzaklaştıkları zaman varlıklarının tehlike altına girdiğini söyledi. Bu tehlikenin atlatılması için direnmenin kaçınılmaz olduğunu ve Kürt halkının her seferinde bunu yaptığını kaydeden Bayık, "Direniş dışında kendilerini koruyacakları, sırtlarını dayayackları bir destekleri yok" dedi. 

Direnerek var olmanın adıdır

Newroz’un Kürt toplumu içerisinde doğması ve onu gerçeğini, duygularını ifade etmesinin, bu toplumsal ve tarihsel özellikten kaynaklandığını söyleyen Bayık, şöyle devam etti: "Tarihte olduğu gibi günümüzde de Kürtler direnerek varlıklarını sürdürebilmekte ve özgürlüklerini elde edebilmekte. Bunun adı da Newroz'dur. 20. yüzyılda Kürdistan üzerinde yeniden paylaşım ve sömürgecilik gerçekleştirilmişti. Buna karşı gerçekleşen isyanlar da bastırılmış ve Kürt halkı ulusal ve toplumsal yok oluş sürecine alınmıştı. Öyle ki Kürtlük tümden bastırılmıştı ve unutturulmak isteniyordu. Kürt halkı inkar ve imha sürecine alınmıştı. Bastıran, inkar eden, yok eden sömürgeci düzene karşı ancak direnerek var olunabilirdi.

Newroz'la yeniden buluşturdu

Önder Apo, sömürgeciliğe karşı böylesi bir direniş mücadelesini başlattı ve Kürt halkını Newroz’la yeniden buluşturdu. Newroz’la buluşan Kürt halkı, özünü yeniden keşfetti ve kendini yeniden var etti. Şunu rahatlıkla belirtebiliriz; Newroz ile Kürt halkı birbirini tamamlamaktadır. Kürt halkı, Newroz’la özünü yeniden bulurken, Newroz da gerçek anlamına bu şekilde kavuşmaktadır. Newroz’un özünde direniş vardır, Kürt halkı da tüm varlığını direnişle elde edebilmektedir. En zorlu koşullarda, hiç kimsenin ummadığı bir anda Kürt halkı direnerek kendini ortaya koymaktadır.

Her Newroz, birer serhildan

Mazlum Doğan'ın büyük tarihsel eylemi de bu şekilde olmuştur. Düşmanın her şeyi bastırmaya, teslim almaya çalıştığı zindanın karanlık ve zorlu koşullarında beklenmedik bir anda Newroz ateşini yakarak yeni bir tarih yaratmıştır. Bu tarih, direnen, direnerek varlık ve özgürlük kazanan yeni bir tarihtir. Bundan dolayı halk Mazlum Doğan'ı 'çağdaş Kawa' olarak tanımlamıştır. Halk, Mazlum Doğan'ın başlattığı direniş geleneğini sürdürerek Newroz’u geleneğini yeniden diriltmiş, kendini de Newroz’larda ortaya koyduğu direnişle yeniden var etmiştir. Gerillanın sömürgeciliğe karşı mücadeleyi başlatmasından sonra Kürt halkı Newroz’ları büyük direnişlerle karşılamış ve her Newroz’u birer serhildana dönüştürmüştür. Bu geçeklikten ötürü Önder Apo Kürt, halkı için 'Newroz halkı' tabirini kullandı. Çünkü her Newroz’la Kürt halkı kendi gerçeğini biraz daha bulmuş ve kendini var etmiştir.

Kürtler için anlamı değişmedi

Bu durum bugün için de geçerlidir. Kürtler için Newroz hala aynı anlamı taşımaktadır. AKP-MHP faşizmine karşı Kürtlerin en anlamlı cevabı Newroz’larda alanlara akarak iradesini ortaya koyması olmaktadır. İnanıyoruz ki bu Newroz’da da Kürt halkı alanları dolduracak, Newroz’u büyük bir direniş ve coşkuyla kutlayacak, Önder Apo'ya olan bağlılıklarını bir kez daha güçlü bir şekilde haykıracaktır. Bu AKP-MHP faşizmine çok büyük bir darbe olacaktır.”   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.