Newroz kitleselliği 1 Mayıs’a akacak

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir

  • 1 Mayıs’ı yoksulluğun ve açlığın yakıcı bir şekilde hissedildiği bir dönemde karşıladıklarını söyleyen HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, “8 Mart ve Newroz ile başlayan süreç, aynı kitlesellikle 1 Mayıs’a doğru akacaktır” dedi.

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, İşçilerin, yoksulların 1 Mayıs’ı yoksulluğun ve açlığın yakıcı bir şekilde hissedildiği bir dönemde karşıladığını dile getirerek, “4 bin 253 TL ile geçinmeye çalışan emekçileri düşündüğünüzde, gerçekten de açlık sınırında yaşanıyor. Türkiye’de yaklaşık 20 yıllık AKP iktidarının 2022'ye geldiğinde emekçilere, halklara vaat ettiği en önemli şey, yoksulluk, açlık ve savaş politikalarıdır” dedi.

1 Mayıs’a giderken de Türkiye’de hemen hemen her sektörde, her alanda büyük bir itirazın olduğunu kaydeden Demir, “Çaresiz kalan kitlelere çıkış noktası, mücadele araçları önerisi içerisinde bulunması gerekiyor. Burada karanlık tabloyu çizerken sanki hiçbir çıkış yolu yokmuş gibi düşünmek doğru değil. Bu kadar çaresiz hissederken, aynı zamanda da mücadele edecek çok da olanak var” şeklinde konuştu. 

“1 Mayıs’a giderken geçen yıllarla karşılaştırdığınız da kitlelerin 1 Mayıs’ı daha sahiplendiğini, sesini sözünü alanlara yansıtabileceğini düşündüğü bir alan olarak görüyor” diyen Demir, sözlerini şöyle devam etti: “Emekçiler, krizin daha da derinleşebileceği, pek çok işletmede de işçi çıkarmaların olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunun farkında. Araya bayram tatili girmesine rağmen 1 Mayıs’ın daha yakıcı sorunlarla baş etmek zorunda oldukları için emekçiler alanlara akacaklar. Bunu görebiliyoruz.”

Demir, 8 Mart’ta Türkiye’nin her yerinde milyonlarca kadının sokaklarda olduğunu, bunun yansımalarını Newroz meydanlarında gördüklerini belirterek, şunları ekledi: “Toplumun ötekilerinin takvimsel önemli günlerde de yan yana gelmesi gerekiyor. 8 Mart ve Newroz ile başlayan süreç aynı kitlesellikle 1 Mayıs’a doğru akacaktır. Sokaklarda, alanlarda çok ciddi bir çalışma yürütülüyor. Türkiye muhalefeti bütün ötekiler her zamankinden daha fazla yan yana gelme ihtiyacını bu dönemde hissediyor ve bunu sokaklara yansıtıyor. HDK bileşenleriyle beraber bütün mücadele alanlarını, odaklarını birleştiren yan yana getiren bir hattan bakıyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.