Notturno şiir gibi bir belgesel

Kültür/Sanat Haberleri —

NOTTURNO

NOTTURNO

  • Savaşın kırıp geçirdiği Ortadoğu’ya odaklanan Notturno, 2021 Oscar Ödülleri'nde en iyi belgesel film kategorisinde aday gösterildi. Sinemanın en çalışkan yönetmenlerinden biri olan Gianfranco Rosi belgeselinde Rojava’daki savaşa da dikkat çekiyor.

 

TİJDA YAĞMUR

 

Sacro GRA belgeseli ile 2013 yılında Altın Aslan kazanan İtalyan belgeselci Gianfranco Rosi, özellikle Kuzey Afrikalı mültecilerin Avrupa’ya girişini mercek altına aldığı 2016 yapımı Fire at Sea (Denizde Ateş) belgeseliyle dikkatleri üzerine çekmiş ve bu belgeselle hem Oscar’a aday olmuş hem de Berlin’den Altın Ayı ile dönmüştü. Yaklaşık dört yıl sonra Rosi, Notturno belgeseliyle çok sağlam bir geri dönüş yaptı.

Dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali’nde yapan Notturno beğeniyle karşılanan yapımlar arasında yer alarak festivalden üç ödül kazandı. Bu başarı Notturno’nun ödül sezonunda iddialı olacağını gözler önüne serdi. Nitekim Oscar’da da en iyi belgesel film adayları arasında yerini aldı.

 

Belgeseli üç yılda çekti

Sinemanın en çalışkan yönetmenlerinden biri olan Gianfranco Rosi’nin üç yıldan fazla bir sürede çektiği Notturno, izleyiciyi Güney Kürdistan, Irak, Rojava ve Lübnan arasındaki sınır bölgelerine, kaos ortamındaki Ortadoğu’ya davet ediyor. İç savaşları, diktatörlükleri, yabancı istilaları ve DAİŞ’in egemen olduğu dönemdeki gündelik hayatı mercek altına alıyor. Belgeselinde Rosi, şiddetin Ortadoğu’nun dikkate değer bir yönü değil, doğal bir parçası olduğunu söylüyor ve savaştan ziyade, savaşın ardından süren hayatları gözler önüne seriyor.

 

Az diyalog çok şey

Rosi, daha önceki ödüllü yapımları Sacro GRA ve Fire at Sea belgesellerinde yaptığı gibi, bu filmi de cesurca çekilmiş bir dizi kısa hikaye şeklinde yapılandırıyor. Ve işin çoğunu çarpıcı, sabit kameralı kompozisyonların görmesini sağlayacak şekilde; röportajlardan, seslendirmelerden ya da bağlam ipuçlarından imtina ediyor. Notturno'da bu estetiği daha da ileriye götüren yönetmen, kimi yerlerde kasvetli yaşama solunan, foto-muhabirlik hissi veren izlenimci bir tablo-film yaratıyor. Dingin kareler, sabit çerçeveler; az diyalog çok şey. Yönetmen, sessizliği görsel bir araç olarak kullanarak, izleyiciye sinematografinin hipnotik çekiciliğini arttırmak için gürültü engelleyici kulaklıklar takmış gibi hissettiriyor.

 

Mülteci çocuklarla dolu bir oda

Belgeselde, bir grup Kürt kadınının, çocuklarının ve kocalarının işkence görüp öldürüldüğü, artık boş olan hapishaneyi yas tutarak gezişine tanık oluyoruz... Bir sanat terapisi dersinde Reqa'nın düşüşünü anlatan mülteci çocuklarla dolu bir odayı ve altı çocuğun en büyüğü olan oğlanın annesine ve kardeşlerine destek olmak için tuhaf işler yaptığını görüyoruz. Film, babanın nerede olduğuna asla değinmiyor, buna gerek de yok. Ağlayan kadınlar zaten her şeyi anlatıyor.

 

Oscar şansı yüksek

2020 Venedik Film Festivali'nde gösterilen Notturno, 29 Ocak’ta VOD platformlarında izleyici ile buluştu. Eleştirmenlerin şiir gibi dediği belgeselin Oscar’da başarı yakalayıp yakalamayacağı ise merak konusu. Ancak Gianfranco Rosi’nin Fire at Sea ile Oscar’a aday olmuş olması, belgeselin Oscar yarışında son beşe kalma ihtimalini güçlendiriyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl hem belgesel kategorisine hem de En İyi Uluslararası Film Oscarı’na Honeyland'in aday olduğunu düşündüğümüzde Notturno’nun şansı da oldukça yüksek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.