O Libya'dan geldi, devlet gelmedi

6 Şubat 2023 Depremi / Pazarcık

6 Şubat 2023 Depremi / Pazarcık

  • Pazarcık'ın Menderes Mahallesi’nden İsmail Yolcu da Libya’da çalıştığını, deprem olduktan sonra 5 bin kilometrelik yolu geldiğini, ancak birçok devlete asker gönderen Türkiye Cumhuriyeti’nin insanları enkazın altından çıkarmak için gelmediğini söyledi.

Depremin merkez üssü olan Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yurttaşlar soğuk havada sabahlarken, yerle bir olan binaların enkazlarında çok sayıda kişi bulunuyor. Kente önceki akşam sevk edilen AFAD ve itfaiye ekibi ile asker, sadece birkaç noktada arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Çok sayıda binada dün itibarıyla herhangi bir çalışma yapılmadı.

MA muhabirleri Abdurrahman Gök ve Azad Altay, dün kentin İstasyon ve Menderes mahallelerinde yaşanan yıkımı görüntüledi. Genelde müstakil evlerin bulunduğu her iki mahallede, yaşanan depremden kaynaklı ağır hasarlı olmayan tek bir bina yok. Mahallelerdeki emniyet, adliye binası ve bazı resmi devlet kurumlarının tümü depremden nasibini almış. 

Devlet Demir Yolları’na (DDY) ait Pazarcık İstasyon Şefliği binası ile binanın bitişiğindeki lojmanlarda tamamen yıkılmış halde. Enkaza dönen binanın etrafına ulaştığımızda, yakınlarının cenazelerini buradan çıkaran Akbaş Ailesi bizi karşıladı. Gözyaşlarıyla binanın enkazında kalan yakınlarının eşyalarını çıkaran aile, çığlıklarının duyulmamasına tepki gösterdi. Aile fertlerinden Sevim Akbaş, depremin meydana geldiği ilk gün kendi imkanlarıyla eniştesini ve bir çalışanı çıkardıklarını, ancak kardeşi Selma Akbaş ile kardeşinin çocukları Rabia ve Ecrin Kevser Akbaş’ı kaybettiklerini aktardı. Anne ve iki kardeşin cenazelerini çıkarırken herhangi bir destek görmediklerini belirten Akbaş, yaralıları battaniyelerle hastaneye götürdüklerini ifade etti. Akbaş, bu sırada enkaz altından kaybettiği yeğenlerinden Rabia’nın ders notlarını çıkararak, ağıt yakmaya başladı. Akbaş, yeğeninin kendi kendini çizdiği resimlere bakarak uzun bir süre gözyaşı döktü.

Deprem zamanı devlet yok

Depremzedelerden Yusuf Çelik, Haydarlı köyünden kent merkezine geldiğini aktararak “Köylerde durum kötü. Enkazların altında olanlar var. Hiç kimse köylere ulaşamıyor. Burada arabada 8 kişi yaşıyoruz. İstanbul’da dışında gelen yardım dışarıda bekletiliyor. Köylerde çok ölüm var. Burada devleti göremedik” diye konuştu. 

 İstasyon Mahallesi’nden sonra Menderes Mahallesi’ne geçiyoruz. Burada da yaşananlar diğer mahallelerde olduğu gibi. Evinin önünde oğlu ve torunlarının bir baraka yapmasını bekleyen Ayşe Yolcu, “Kızım Leyla Kenger, damadım Ökkeş Kenger, torunlarım Mustafa ve Celil üç gündür Maraş’ta enkazın altında. Yavrularım yavrularım” diye ağıt yaktı. 

Ben Libya'dan geldim ama devlet gelmedi

İsmail Yolcu da Libya’da çalıştığını, deprem olduktan sonra 5 bin kilometrelik yolu geldiğini, ancak birçok devlete asker gönderen Türkiye Cumhuriyeti’nin insanları enkazın altından çıkarmak için asker göndermediğini söyledi. Mereş’te kız kardeşi, eniştesi ve iki yeğeninin enkaz altında olduğunu, ancak aradan geçen üç güne rağmen hiçbir müdahalede bulunulmadığının altını çizen İsmail Yolcu, şöyle konuştu: “Maalesef çalışma yok. Ne bizim müdahale etmemize izin veriyorlar ne de kendileri müdahale ediyor. Vatandaşı bırakmıyorsun, iş makinalarını bırakmıyorsun, kendin çalışmıyorsun, insanlar orada perişan ‘bizden habersiz iş yapma’ diyorsun. Merkez üssü 7.7 olan Pazarcık, merkez medya, sosyal medya hiçbir medya Pazarcık hakkında yayın yapmıyor. Maraş halkının oyunu cebinde bildiği için müdahale etmiyor. Biliyor, çıkıp konuşacak yüzde 60 oyunu alacak. 20 yıldır halkın yüzde 70’i bu iktidarı sırtında taşıdı. Ya hak etmiyor ki bunu ya." MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.