Öcalan bizim de umudumuz

Kadın Haberleri —

Uzun Yürüyüş / Foto: Deniz Babir

Uzun Yürüyüş / Foto: Deniz Babir

  • Almanya’da Kürt ve enternasyonalist gençlerin öncülük ettiği Uzun Yürüyüş 5 gündür devam ediyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü temelinde gerçekleştirilen yürüyüşe katılan enternasyonalist kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının kendileri için de yepyeni bir perspektif ve umut yarattığını söylüyor.

BERFİN DENİZ/DÜSSELDORF

Kürt ve enternasyonalist gençlerin Almanya’da gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş 5. gününe girdi. Yürüyüşte enternasyonalistler gençler ile Kürt gençlerin sayısı neredeyse aynı. Yüzde 40 oranında kadınların yer aldığı uzun yürüsün en önünde ise enternasyonalist genç kadınlar yer alıyor. Büyük bir coşkuyla yürüyen genç kadınların morali ise yüzlerine vuruyor. 

.
Uzun Yürüyüş / Foto: Deniz Babir

Almanya’nın Essen kentinde "Ji bo Azadiya Rêber Apo Werin Cenga Azadiyê" şiarıyla başlayan yürüyüşün 4. gününde gençler, Benrath’dan Leverkusen’e 20 kilometre yol katetti. Yağmura rağmen gençler yürüyüşlerini tüm coşkusuyla devam ettirdi. Leverkusen’de Kürt tarihine ilişkin yapılan bilgi yarışmasına enternasyonalist gençlerin de en az Kürt gençleri kadar ilgili olduğunu görüldü. 

.
Uzun Yürüyüş / Foto: Deniz Babir

Gençler bugün sabah saatlerinde (14 Eylül) Chempark-Leverkusen’de  toplanan gençler, Köln-Mülheim'e doğru yürüyüşe geçti. Köln-Mülheim’de ara verecek olan gençler akşam düzenlenecek olan ‘Toplumsal cinsiyetlik’ konulu panele katılacak. 

Heval Sara’yla başladı

.
Luice Meier

Kürt gençleri tarafından geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen Uzun Yürüyüş’e enternasyonalist gençler de artık kendi yürüyüşleri gibi sahip çıkıyor. Yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo” sloganı dillerinden düşmüyor. Bu gençlerden birisi de Almanya’nın Berlin kentinden eyleme katılan 19 yaşındaki Luice Meier. Uzun Yürüyüşe bu yıl ilk kez katılıyor. Arkadaşlarının önerisi ile Sakine Cansız’ın(Sara) kitabını okuduğunu söyleyen Luice, “Bu kitapla Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıdım. Heval Sara’nın zindanda yürüttüğü direniş ve mücadelesi çok etkileyiciydi. Üzerimde büyük bir etki yarattı ve bana yol gösterdi. Ve işte buradayım” dedi.

Muazzam bir tecrübe

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının kendileri için de yepyeni bir perspektif olduğunu söyleyen Luice, “Bu paradigma o kadar geniş ki, tüm insanlık, kadın özgürlüğü, işçiler, emekçiler için çok geniş ve yeni bir perspektif ile yeni bir sayfa, yaşam imkanı sunuyor. Bu yürüyüşün bir parçası olmaktan çok mutluyum. Birbirimize güç vermek, bir arada olmak, tanışmak çok anlamlı. Bu çok muazzam bir tecrübe” diyor. 

Almanya sorumlu

Almanya’nın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esareti üzerindeki sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini söyleyen Luice, “Almanya, NATO üyesi olarak Kürdistan’da yürütülen savaşta Türk devletinin esas ortağıdır. Anlaşmaları var. Almanya halkı da bu sorumluğu görüp buna karşı çıkmalı” diye belirtiyor. 

Kürt Hareketi umut veriyor

.
Jacky Baumann

Jacky Baumann da yürüyüşe ilk defa katılanlardan birisi. Yürüyüş esnasında röportaj için söz veren Baumann, mola yerinde “şimdi röportaj yapabiliriz” dediğimde “önce bir halay çekeyim ondan sonra” diyor. Siyasetle ilgilenmeye başladığında Antifa ile ilişkilendiğini söyleyen Jacky Baumann, “Antifa içinde Kürt Hareketi ile çalışanlar sayesinde ben de tanışmış oldum. Bazı okuma gruplarında Kürt Hareketi’nin fikirleri okundu ve çok ilgimi çekti. Bunların arasında en çok dikkatimi çeken şey Kadın Kurtuluş İdeolojisi oldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sadece insanlar için değil doğa için ortaya koyduğu fikirleri de çok dikkat çekici” diyor. Almanya’da birçok hareket olduğunu belirten Jacky, “Fikirleri sadece teori, pratiği yok ama Kürt hareketi bunu pratiğe de dökmüş durumda. Kürt hareketi umut veriyor” diyerek, neden bu yürüyüşte olduğunu da özetliyor.  

Halaylar bambaşka 

Uzun yürüyüşün çok heyecanlı geçtiğini söyleyen Jacky, “Burada her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Yeni insanlar, fikirler ve tartışmalar yapmak bana çok büyük bir zevk veriyor. Ayrıca molalarda çekilen halayların coşkusu bambaşka” diye ekliyor. 

Önderliğimiz özgür olana dek

.
Teressa Şahin

 

Mêrdîn (Mardin) Nisêbînli (Nusaybin) Teressa Şahin hemen hemen her eylemede yüzüne aşina olduğumuz gençlerden birisi. Her yürüyüşte heyecanlı ve enerjik olan Teressa, 4 yıldır yürüyüşlere katılıyor. Röportaj yapmak istediğimizde çok heyecanlanıyor. “Önder Apo’nun özgürlüğü için buradayım” diyen Teressa Kürt gençliğine çağrı yaparak “Gelin hep beraber Önderliğimizi özgürleştirim” diyor.

‘Bu mücadele zaferle taçlanacak’

.
Ayten Sünger

 

Uzun Yürüyüşün Düsseldorf durağında Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gençlerin de katılımıyla Avrupa’dan gerillaya katılan şehitler için bir anma töreni düzenlendi. 

Farklı tarihlerde şehit düşen Baran Mawa, Tijda Ekecik, Didar Harûn, Seher Deniz, Delal Nurhak, Berjin Zenda, Senar Zagros, Lecwan Munzur ve Ali Çiçek’in resimlerinin yer aldığı salonda Şehit Lecwan Munzur’un annesi Ayten Sünger konuştu. Yürüyüş boyunca enerjileriyle dikkat çeken gençler Ayten Sünger’in konuşmasını pürdikkat dikkat dinledi. Şehadetlerin getirdiği ağırlık, üzüntü ve öfke gençlerin yüzüne yansımıştı.

Konuşmasına Şehit Delal Nurhak ve Zîlan Qamişlo’yu anarak başlayan Ayten Sünger, “Başta oğlum olmak üzere burada fotoğrafları olan şehitlerin hepsi ile anılarım var” dedi. Ayten Süngel şöyle söyledi: “Delal arkadaş 33 yıllık bir gerillaydı. Onu ilk yolcu eden yoldaşlarından biriydim. 20 yıl sonra Delal arkadaşla bir kez karşılaşmıştık. Onların şehadetini duymak her seferinde daha da zor olsa, başım dik onlara verdiğim sözü yerine getireceğim.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının tüm dünyada hayat bulduğunu vurgulayan Sünger, salondaki bileşime dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bugün burada farklı ülkelerden gelen bu kadar insanı görünce anlıyorum ki bu mücadele gerçekten zaferle taçlanacak.”

.
Uzun Yürüyüş / Foto: Deniz Babir

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.