Öcalan: Kürtler direnerek kültürlerini korudu

Kültür/Sanat Haberleri —

HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Ömer Öcalan

HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Ömer Öcalan

  • HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Ömer Öcalan, Kürtçe kültür ve sanat faaliyetlerinin yasaklarının yaygınlaştığını ve bunun nedeninin de yasaklara sessizlik olduğunu belirtti. 

Kürdistan ve Türkiye’de konser, festival ve tiyatro gibi sanat faaliyetlerine dönük yasaklara her gün yenisi ekleniyor. Kürtçe tiyatro ve konser yasaklarının ardından her yıl düzenlenen büyük festivaller de valilikler tarafından yasaklanmaya başlandı. Son 4 ayda her yıl düzlenen 14 konser ve festival etkinliğine izin verilmedi. En son İHD Mersin Şubesi'nin 2 Eylül’de “Barışa ses ver, savaşa dur de” şiarıyla düzenlemek istediği konser etkinliğine de “Kamu güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle izin verilmedi. Mezopotamya Ajansı’nda Emrullah Acar’a konuşan HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Ömer Öcalan, kültür ve sanat faaliyetlerine getirilen yasakların sessizlikten kaynaklandığını belirtti. 

Sadece Türk kültürü dayatıldı 

Öcalan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana Kürtlerin kültürlerini yok saydığı ve sistematik olarak asimile etmeye çalıştığını belirtti. Öcalan şöyle konuştu: “Şark Islahat Planı Kürtleri kültürlerinden uzaklaştırma planıydı. Önce fiziki olarak Kürtleri tasfiye etmeye çalıştılar. Buna karşı Dersim, Zîlan, Koçgirî'de Kürtler başkaldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘tek dil, tek devlet, tek bayrak, tek din’ söylemleri, altyapısını tarihten alıyor.’’

Türkiye’de her zaman farklı olan kültürlere karşı sadece Türk kültürünün dayatıldığını ifade eden Öcalan, “Bu sadece kültür alanından değil, din ve dil anlamından da öyledir. Bu tekçiliği Erdoğan keşfetmedi, bu yüz yıldır var olan bir politika" diye konuştu.

Kürtler direnerek kültürlerini korudu

Kürtlerin tüm yasaklara karşı kendi kültür ve sanat kurumlarını oluşturduğunu söyleyen Öcalan, Kürtlerin direnerek kültürlerini koruduklarını kaydetti. Öcalan, "2016'dan sonra Kürtlerin konserleri, festivalleri yasaklandı. Birçok Kürt sanatçı tutuklandı. Kürt kültürü yok sayıldı. Kürtlerin festivallerinde özgürlük ruhu var. Devlet son dönemde Kürtlerin yaptığı bazı festivalleri düzenleyerek ruhunu öldürmek istiyor. Amaç Kürt kültürü, sanatı değil” diye kaydetti. 

AKP kültürel hegomanya kurmadı

Öcalan, kültür ve sanat faaliyetler yürüten HDP’li belediyelerin de bu süreçte hedef alındığı belirtti ve ekledi: "Kürdistan’da başlayan yasaklar şimdi tüm topluma yayıldı.” Yasakların amacının "AKP-MHP iktidarının kendi kültürel hegemonyasını kurmak" olduğunu söyleyen Öcalan, "AKP 20 yıldır iktidar ama kendi hegemonyasını kuramadı. Ne yaparlarsa yapsınlar kuramayacaklar. Bunu Fahrettin Altun itiraf etmişti. AKP, Kürdistan ve Türkiye’de hegemonyasını kuramadığı için saldırılarını arttırıyor. Konser ve festivallerin içini boşaltmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Tecride ses çıkarılsaydı… 

Öcalan şöyle konuştu: "Kürtler milyonlarca kişi. Fiziki olarak Kürtleri bitiremezler. Bu kadar yasaklama, saldırıya rağmen kazanamadılar. Kütlere dönük başlayan bu saldırılara sessiz kalan metropollerde yaşayan AKP’nin muhalifi olan kişilere dönük de bu yasaklamalar başladı. Tecride ses çıkarılsaydı bugün Türkiye metropollerinde konserler yasaklanmazdı. Tecrit önce İmralı’da uygulandı şu an bütün cezaevleri ve topluma yayılmış durumda. Kürtlerin konserleri yasaklandığı zaman herkes bir olup karşı durmalı ses çıkarmaları gerekirdi. Ancak ne yazık ki bir sessizlik olduğu için bu yasakçı otoriter uygulamalar her yere yayılıyor. Birlikte yasaklamalara karşı duracağız. Demokrasiden yana olan herkes kime bir haksızlık yapılırsa birlikte ses çıkarması gerekir. Bir yerde bir zulüm varsa herkes buna karşı durmalı ve birlikte direnmeli.” URFA 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.