Öcalan’ın önündeki engelleri kaldırın

 Amed, “Kürt meselesinde çözüm için sivil toplum buluşması”

Amed, “Kürt meselesinde çözüm için sivil toplum buluşması”

  • Amed'de “Yeniden çözümü konuşmalıyız” başlıklı bildirge açıklayan sivil toplum örgütleri temsilcileri, Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'ın önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. 

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu öncülüğünde 24 Şubat’ta “Kürt meselesinde çözüm için sivil toplum buluşması” toplantısında bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, önceki gün toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. "Yeniden çözümü konuşmalıyız" başlıklı bildirgede, Kürt sorununun çözümü için "Kalıcı bir çözüm ve barışın tesisi için tüm aktörlerin rolünü oynayabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı" çağrısı yapıldı.  

Engeller kalkmalı

Toplantının katılımcılarından Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Kürt sorununun çözümsüzlüğünün ülkede yarattığı tahribatı ele aldıklarına işaret ederek, "Toplantıdan elde ettiğimiz verilere göre şu sonuca vardık: Evet, Türkiye’de Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl bir zeminde çözümünün vaktidir. Bunun için çağrıların yapılması gerektiğini söyledik. Sorunu çözecek, sorunun asıl aktörleridir. Tabii ki de devlet, siyasal iktidar, siyasi partiler öte taraftan da bu can yakıcı meselenin diğer tarafı. Örgütün de buradaki pozisyonu önemli. Aktörlerin bulundukları konum itibarıyla üzerlerine düşenleri yerine getirebilmek adına önlerindeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Benzer çözüm süreçlerinin açığa çıktığı dönemlerde Abdullah Öcalan’ın örgüte yönelik çağrıları, örgüt tarafından karşılık bulup, silahların sustuğu, geri çekilmelerin olduğu, ateşkeslerin ilan edildiği dönemleri hepimiz gördük. Öncelikle bu tür aktörlerin pozisyonunu ve rolünü oynayabilmesi için önlerindeki engeller kalkmalı” dedi.

Amed Baro Başkanı Nahit Eren

Çözüm için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Eren, "Aktörlere ‘bu sorunu çözün’ diye talepte bulunuyoruz. Aktörler çözüm iradesini ortaya çıkardığı zaman bizlere, sivil toplum örgütlerine, meslek örgütlerine, hak örgütlerine düşen bir sorumluluk varsa, bu sorumluluk görüşmeyi gerektiriyorsa tabii ki görüşme taleplerimiz de olabilir. Bu konuda önümüze herhangi bir engel ve bir bariyer şu an için koymuş değiliz ama dediğim gibi bizim talebimiz öncelikle çözüme dair bir iradenin aktörler tarafından ortaya konulmasıdır. Gerek devlet gerek siyasi partiler gerekse de bu sorundan etkilenen herkesin bu yönlü niyetini açığa çıkarması lazım" diye konuştu.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Amed Şubesi Eşbaşkanı Mahsun Çiya Korkmaz

 

Korku ve karamsar iklim dağıldı

Açıklanan bildirinin imzacılarından İnşaat Mühendisleri Odası Amed Şubesi Eşbaşkanı Mahsun Çiya Korkmaz ise 2015’ten sonra ilk defa sivil toplum örgütlerinin bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya geldiğini ifade etti. Korkmaz, çözüm için umudun olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Toplumun üzerinde yaratılmış olan o korku ve karamsar iklimin tamamen dağıldığını gördük. Sivil toplum örgütleri olarak elimizden ne gelirse, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Toplantıda iki konuya önemli vurgu yapıldı; çözüm sürecinin aktörlerinin üzerindeki tecridin kaldırılması ve demokratik bir anayasanın güvencesinin verilmesi. Aktörlerin başında gelen isim Sayın Öcalan’dır ve önündeki bütün engeller kaldırılmalı." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.