Oxir be apê Feqîr Ehmed

Toplum/Yaşam Haberleri —

Feqîr Ehmed

Feqîr Ehmed

  • ‘Çûm Siya Darê’ ve ‘Ey Welato’ gibi unutulmaz eserlerin yazarı Şair Feqîr Ehmed hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Ehmed, Almanya’nın Köln kentindeki Holweide Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Geçtiğimiz yıl ‘Altın Kalem Emek Ödülü’ ile onurlandırılan Feqîr Ehmed, hep Kürtçe konuştu ve Kürtçe yazdı, Kürt dilini şiirleriyle, eserleriyle zenginleştirdi.

Feqîr Ehmed, 1942'de Suruç'un Mizeynterê köyünde doğdu. İlk şiir kitabı Dîwana Reş I 1990 yılında yayınladı.

Dîwana Reş II isimli şiir kitabını da 1994 yılında yayınlayan Ehmed, 1998 yılında da serinin üçüncü kitabını yayınladı.

Feqîr Ehmed, aynı zamanda birçok öykü de kaleme aldı. Bunlardan bazıları şunlardır: Qedar (Împaratoriya Med), Azepê Kose, Siloyê Zindê, Berkelê Egîd, Rûvî û Şêr, Derweşê Evdî.

 

Feqîr Ehmed

 

Medenî Ferho: “70'li,80’li yıllarda Avrupa'da Kürt dernekleri pek yoktu. Feqîr Ehmed ve eşi Xecê evini Mala Kurda'ya dönüştürdü. Yazarlar, devrimciler, yurtseverler onun evinde buluşuyordu. Bazı yazalar kendi yörelerine özgün kelime, deyim, atasözlerini eserlerinde kullanır. Bu ulusal dili güçlendirir ve zenginleştirir. Feqîr Ehmed şiir ve öykülerinde bunu gerçekleştirdi.

Xelîl Xemgîn: “Mamoste Aramê Dîkran şarkı sözü seçerken çok seçiciydi. Hece ölçülerine, şiirin melodisine ve her şeyden önce de anlam bütünlüğüne önem veriyordu. Bazen seçtiği şiirlerde ufak tefek düzeltmeler de yapıyordu. Ama Feqîr Ehmed'in şiirlerini seviyordu. Kürt dünyasını sade anlatan özlü şiirler olarak görüyordu. Bu nedenle Feqîr Ehmed'in yazdığı Çûm Siya Darê, Rêya Kobanê, Ey Welato gibi çok sayıda şiirine müzik yaptı ve bunları kasetlerinde okudu.”

Hemad Barackilic: “60'lı yıllarda Türkiye ve Bakûrê Kurdistan'dan Almanya'ya gelen işçilerin içinde Kurdistan'ı seven, yurtsever olan ve bunu açık yüreklilikle söyleyen ilk kişi Feqîr Ehmed'tir. Hep Kürtçe konuştu ve Kürtçe yazdı. Kürdistan'da devletle çalışan feodallere karşı, emek ve devrimci cephenin yanında yer aldı. Şiirlerinde de yurtseverliği ve emeğin yüceliğini işledi.”

Fêrgîn Melîk Aykoç: “Feqîr Ehmed bir şair ve öykü yazarı olmaktan çok öncelikle iyi bir yurtseverdir. Evi her zaman Kurdistan için mücadele eden insanlara açık oldu. PKK’ye çok bağlı bir insandı. 1984 yürüyüşüne de katıldık. O yürüyüşe katılan arkadaşların yarısı şehit düştü. Feqîr Ehmed yazın hayatında şehitleri hiçbir zaman unutmadı. Şiirlerinde şehitler çok önemli bir yer tutar.”

Feqîr Ehmed’in eşi Xecê Kilicarslan: “1976 senesinde izine gittik. Ankara'da Başkan Abdullah Öcalan'ı ziyaret ettik. Birlikte çıktılar ve üç gün gelmediler. O günden sonra Feqîr PKK ile birlikte yürüdü.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.