Oy ver gitsin, karanlık bitsin

Kampanya destekçileri

Kampanya destekçileri

  • Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi  “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin! Tek adama geçit vermeyeceğiz” kampanyası başlatan siyasetçi, gazeteci, yazar, aydın ve aktivistler, “Değiştirme gücümüzü göstermeliyiz” dedi.

Çok sayıda siyasetçi, aydın, yazar ve aktivist, ikinci tur öncesi “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin! Tek adama geçit vermeyeceğiz” kampanyası başlattı. 

Dün itibarıyla  581 yazar, aydın, siyasetçi ve aktivistin imza attığı kampanyanın ilk imzacıları şöyle: “Ahmet Türk, Ahmet Ümit, Arzu Çerkezoğlu, Ayşegül Devecioğlu, Binnaz Toprak, Erdoğan Aydın, Eşber Yağmurdereli, Figen Çalıkuşu, Gaye Boralıoğlu, Garo Paylan, Genco Erkal, Gençay Gürsoy, Gürhan Ertür, Hüseyin Mat, İlhan Tekeli, Jülide Kural, Murathan Mungan, Nesrin Nas, Oya Baydar, Ömer Madra, Rıza Türmen, Selçuk Erez, Şebnem Korur Fincancı ve Üstün Ergüder.”

İmzacılar,  seçime dair tutumlarını Taksim Hill Otel’de düzenledikleri basın toplantısıyla duyurdu. Çok sayıda imzacının katıldığı toplantının salonuna “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin! Tek adama geçit vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Toplantıda ilk olarak sinema ve tiyatro oyuncusu Julide Kural söz aldı.

Bu kez göndereceğiz

Kural, 28 Mayıs seçiminde halklar olarak nasıl bir ülkede yaşayacakları sorusuna ve nasıl bir gelecek istediklerine ilişkin karar vereceklerini belirterek, şunları söyledi: “Yıllardır tek adamın keyfi yönetimi altında, kavga, nefret, yoksulluk, adaletsizlik, baskı, yalan talan düzeninde, insanların yatağa aç girdiği, ekonomisi çökmüş, kurumları yok edilmiş, geleceği karartılmış bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi eşit, özgür, huzur, refah ve adalet içinde yaşama isteğimiz, hakkımız ve umudumuz var. Tek kişi eksilmeden, çoğalarak, büyüyerek, kazanma azmiyle sandığa gidiyoruz. Tek adam’a geçit vermeyeceğiz. Neşemizi, hayatımızı, ağacımızı, nehrimizi, geleceğimizi ve oylarımızı çaldırmayacağız. Bütün kamu kaynaklarını, devlet imkanlarını, yalana dayalı propaganda olanaklarını zorbaca kullanmasına karşın birinci turda durdurmayı başardığımız tek adamı bu kez göndereceğiz. Daha önce el ele verip nasıl kazandıksa öyle kazanacağız.”

Her durumda mücadele

Yönetmen ve yazar Melek Ulagay Taylan, “Bu sefer son derece umutluyum” diyerek söze başladı. AKP’nin 21 yılda büyük bir enkaz yarattığına dikkat çeken Taylan, “Bu enkazı kim kaldıracak?” diye sordu. Erdoğan’ın ikinci turu alsa dahi yeni bir seçimin kapıda olacağını ifade eden Taylan, şöyle konuştu: “İnsanlar aç kalmadan bazı gerçekleri anlamamakta ısrarcılar. Keşke öyle olmasaydı. Kendileri adına çok daha iyi bir gelecek yapmış olacaklardı. Er ya da geç bunu anlayacaklar. Bizim için her durumda mücadeleye devam var. Bundan sonraki sürecin öncekilerden farklı olacağını düşünüyorum. Yola devam ediyoruz ve oyumuzu veriyoruz. Umarım hep birlikte iyi günlere gideceğiz.”

Irkçı tehlike büyüyor

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, tek hedeflerinin ülkede demokratik, eşit, laik bir yaşam olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Alevi kimliği ile bir cumhurbaşkanı adayı olmasının dezavantajını yaşadık. Birlikte yaşama kültürünü özümseyen tüm halklarla birlikte yaşama misyonumuz var. Alevilerin asimilasyona uğraması meselesi var. Türkiye’deki bütün halklar açısından bu böyledir. Türkiye giderek ırkçılığa gidiyor ve bu büyük bir tehlike. Bu ırkçı dalgayı yok etme gibi bir sorumluluğumuz var.”

Lütfen vebal almayın

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) milletvekili adaylarından Nurten Ertuğrul, yaşanan haksızlıklara dur demek için herkesin oy kullanması gerektiğini söyledi. Etuğrul, “Oy kullanmamak büyük bir vebaldir. Lütfen bu haksızlığa dur diyelim. Önümüzdeki bu seçim için gidip oyunuzu kullanın. Evet eksiklikler olabilir ama gidip oyunuzu verin. Gidip Kılıçdaroğlu’na oy vereceğiz. İlk adım bu olacaktır” dedi. 

Değişim talebi var

Siyasetçi Levent Tüzel, ikinci turda tek adamı göndermekteki ısrarlarını sürdürmek için sandığa gideceklerini belirtti. Her şeye rağmen “tek adam” rejimine geçit vermediklerinin altını çizen Tüzel, şunları dile getirdi: “Erdoğan birinci turda kazanmadı. Bizim açımızdan bu mücadele sona ermiş değil. İkinci tura giderken eşit olmayan koşullar devam ederken, Erdoğan ve ekibinin, devlet olanakları ile hareket ettiği, Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin manipüle edildiği bu dönemde bize verilen mesaj 28 Mayıs’ta bu seçim sürecinin bitmemiş olduğudur. Halkın iradesinin sandıklardan hiçbir güvencesi olmadan çıktığı yönündeki soru işareti hepimizin kafasında duruyor. Ortada bir değişim isteği halen var. Mesajımız; bu mücadele sürecek.”

Olumsuzlukları aşacağız

Yazar Eşber Yağmurdereli de Türkiye tarihinin en ağır şartlarının yaşandığını, bu ağır şartları bir biçimde tersine çevirmek gerektiğini belirterek, "Bunun için elbette ki oy vereceğiz" dedi. Aslında kaybedilmiş bir şey olmadığını kaydeden Yağmurdereli, şöyle devam etti: "Birkaç yıl önce yerel seçimlerde İstanbul’da bir örnek yaşandı. Neredeyse bir milyon farkla bir önceki seçim etkisiz hale getirildi. Burada da başka şehirlerde tekrar bu başarının elde edilmesi için halkımız sandık başına gitmeli. Hepimiz ateş altında tutuluyoruz. Sadece sanatımızı, üretimimizi geliştirmemizin imkanları elimizden alınmıyor, aynı zamanda yaşam hakkımız da elimizden alınıyor. Yeni bir hikaye yazmamız lazım. Bunun şartları ortaya çıkmış durumda. Bugün bu tarihin ortaya çıktığını görüyoruz. Artık yenilenecek bir noktada değiliz. Bütün bu olumsuzlukları aşacağız. Hayal ettiklerimize ulaşacağız.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.