Özgürlüğü için harekete geç

Toplum/Yaşam Haberleri —

1 Eylül Dünya Barış Günü Eylemi / Strasbourg

1 Eylül Dünya Barış Günü Eylemi / Strasbourg

  • Avrupa’nın birçok merkezinde Kurdistanlılar ve dostları 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle gerçekleştirdikleri yürüyüşlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi.
  • Avrupa Konseyi Milletvekili Emmanuel Fernandes, “Tüm uluslararası organizasyonları ve ülkem Fransa’yı Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve demokrasi için rolünü oynamaya çağırıyorum” dedi.
  • Hamburg’daki eyleme katılan Saim Savcı: “Önderlik bu halkın iradesi olduğu kadar aynı zamanda kırmızı çizgisidir. Önderliğimizi esaretten kurtarıp özgürleştirene kadar alanları terk etmeyeceğiz.”

Fransa, Almanya, Avusturya’da gerçekleştirilen eş zamanlı yürüyüş ve mitinglerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istendi. Türk devletine “tecride son ver” çağrısı yapılan eylemlerde, CPT başta olmak üzere Avrupalı kurumlara da sorumlulukları hatırlatıldı.

 

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt

 

KCDK-E, TJK-E, TCŞ, Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüşlerin merkezlerinden birisi Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) bulunduğu Fransa’nın Strasbourg kenti oldu. “Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a statü” sloganıyla gerçekleşen yürüyüş Republique meydanında başladı. Öcalan’a özgürlük pankart ve dövizleriyle Avrupa Konseyi önüne yürüyen kitle kısa süreli bir oturma eylemi de gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık “Öcalan’a özgürlük” sloganı atıldı. AK önündeki mitingde konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, AK ve CPT’ye “Siyasetin denetimine girmeyin. Görevinizi yerine getirin” diye seslendi.

 

Avrupa Konseyi Fransız Milletvekili Emmanuel Fernandes

 

AK tutum almalı

Avrupa Konseyi Fransız Milletvekili Emmanuel Fernandes ise Türkiye’nin AK üyesi olduğunu hatırlatarak, “Konsey, insan haklarının garanti  altına alan bir kurumdur. Türkiye de bu hak ve özgürlükleri tanımak zorundadır. AK, Öcalan’a yıllardır tecrit uygulayan, uluslararası hukuku tanımayan Erdoğan ve hükümetine karşı nasıl bir tutum alacak” diye sordu. Öcalan’ın durumunu takip etmeye devam edeceklerini vurgulayan Fernandes, “Tüm uluslararası organizasyonları ve kendi ülkem olan Fransız devletini de olabildiğince güçlü bir şekilde Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve demokrasi için rolünü oynamaya çağırıyorum. Öcalan derhal özgürlüğüne kavuşmalıdır” dedi.

Fransa’nın başkenti Paris ve Rennes kentlerinde de Öcalan’a özgürlük talebiyle eylemler düzenlendi.

 

HAMBURG

 

Alanları terk etmeyeceğiz

Almanya’da ise KON-MED öncülüğünde çok sayıda merkezde eylem vardı. Hamburg’da tren istasyonunda toplanan kitle “Öcalan’a özgürlük” sloganları eşliğinde Axel-Springer-Platz’da bulunan Bild gazetesi önüne yürüdü. Öcalan bayrakları ve “Free Öcalan, Azadî ji bo Abdullah Öcalan” pankartının taşındığı yürüyüşte “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “İmralı’ya bin selam”, “Freiheit für Öcalan Frieden in Kurdistan” sloganları atıldı.

Almanya destek verme

Sol Parti eski Milletvekili Martin Dolzer, Kürt Halk Önderi Öcalan’dan yaklaşık 30 aydır haber alınamadığının altını çizerek, “Uluslararası kurumları, her şeyden önce CPT’yi sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi. Dolzer, Alman devletine de “Türkiye’nin saldırgan politikalarına destek vermeyin” diye seslendi.

Yürüyüşe katılan Kurdistanlılar da tecride karşı tepkiliydi. Hamburg’a 60 kilometre uzaklıktaki Stade kentinden eylem için gelen Saim Savcı, “Önderlik bu halkın iradesi ve tek Önderi olduğu kadar aynı zamanda kırmızı çizgisidir. Önderliğimizi esaretten kurtarıp özgürleştirene kadar alanları terk etmeyeceğiz” dedi.

 

Mehmet Pılsın

 

Özgürlüğü için mücadele edelim

Mehmet Pılsın isimli genç ise “Önderliğimizin yaşamından endişe duyuyoruz. Hiçbir haber alamıyoruz” diyerek kaygılarını dile getirirken, “Bizi tarih sahnesine çıkaran Önderliğimizin özgürlüğü için herkes elinden geleni yapmalı” mesajı verdi.

Şırnaklı Ahmet, Halise ve Yusuf Sevinç kardeşler ise “Önderliğe bağlılığımızı dile getirmek için buradayız” diyerek, “Bir halk olarak Önderliğimizin düşüncelerine her zamankinden daha fazla sarılmayız. Özgürlüğü için daha fazla mücadele etmeliyiz” dediler.

 

Dayika Xeysa

 

Nasıl evde oturabilirdim ki?

Her eylemde görmeye alışık olduğumuz şehit annesi Dayika Xeysa da eylem için Bremen’den gelmiş. Eylemlerin eskisi kadar kalabalık olmamasından yakınan Xeysa ana, en fazla da şehit ailelerine rol düştüğünün altını çizdi. Kiel’den yürüyüşe katılan Hasan Keskin de “Söz konusu Önderliğin özgürlüğüyse nasıl evde evde durabilirdim” diyerek “Daha fazla sesimizi yükseltirsek, Önderliğimizi esaretten kurtarabiliriz. İnsanlarımız daha fazla duyarlı olmalı” diye seslendi.

 

Songül Dündar Çelebi

 

Asla alışmayacağız

Songül Dündar Çelebi ise tecridin tüm Kürt toplumuna yönelik bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek, “Önderliksiz bir yaşama alıştırmak istiyorlar. Ama buna asla alışmayacağız” diyerek duygularını dile getirdi.

 

BERLİN

 

Barış Öcalan’la sağlanır

Almanya’nın başkenti Berlin’de ise eylemin adresi Breitscheidplatz’dı. Sol Parti Eyalet Parlamentosu Milletvekili Ferhat Koçak, Ortadoğu’da çözüm bekleyen en temel sorunlardan birinin Kürt sorunu olduğunu belirterek, “Barışın sağlanması için Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüğü şart” dedi. Alman devletinin politikalarını da eleştiren Koçak, “Barışı değil Kürtleri kriminalizasyonu seçiyor. Barışın yolu PKK yasağının kalkması ve Öcalan’ın serbest kalmasından geçer” diye konuştu.

Önderlik etrafında kenetlenelim

Şehit annesi Uveyş Ana da tecride öfkeli. “Fikirlerinden korktukları için tecrit ediyorlar. Ama başaramayacaklar. Dört duvar arasında olsa da Önderliğimiz başaracak. Halk olarak bizler de sahip çıkmalıyız” dedi.

 

BERLİN

 

Yürüyüşe katılan 70 yaşındaki Zeki Pirsûs ise çocuklarıyla ve torunlarıyla eyleme katılmış. “Geç kaldık, eksik kaldık, Önderliğimize daha çok sahip çıkmalıyız. Biz Önderlik için bir şey yapamadık. Bugün de ayağa kalkmayacaksak, ne zaman kalkacağız. Evde oturmanın değil, Önderlik etrafında kenetlenmenin zamanı” diye seslendi.

Gülistan Güner de 30 aydır Kürt Halk Önderi’nden haber alınamamasından duyduğu endişeyi dile getirerek, “Bu endişelerimizi demokratik eylemlerimizle dile getirmek, Türk devletini protesto etmek için buradayız” dedi.

Öte yandan Almanya’nın Düsseldorf, Hannover, Avusturya’nın Graz kentlerinde de 1 Eylül vesilesiyle Kurdistanlılar ve dostları tarafından yapılan eylemlerle de Öcalan’a özgürlük talebi dile getirildi.

FOTO-HABER: M. ZAHİT EKİNCİ/HAKAN TÜRKMEN/BERFİN DENİZ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.