Özgürlüğü, özgürlüğümüzdür

Dünya Haberleri —

.

.

  • 9 Ekim uluslararası komplonun 25. yıl dönümü nedeniyle Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, “Öcalan’ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür" diye haykırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998’de gerçekleşen uluslararası komplonun 25. yıl dönümünde Avrupa’nın birçok yerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları “Öcalan’a özgürlük” istedi. Eylemlerde 9 Ekim “kara bir gün” olarak nitelendirildi. Ayrıca komplocuların amacına ulaşamadığı belirtilerek, tüm saldırılara karşı Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin her gün daha da büyüdüğüne ve güçlendiğine dikkat çekildi.

BERLİN 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin öncülüğünde toplanan Berlin’de toplanan göstericiler, Wittenbergplatz’dan yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ise “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî’ sloganları atıldı. Eylemde konuşan HDP Almanya temsilcisi Leyla İmret Öcalan üzerindeki tecrit kırılana kadar alanlarda olacaklarını vurguladı. 

DÜSSELDORF
Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’daki Kürtler ile dostları ise komployu protesto için eyaletin başkenti Düsseldorf’ta buluşarak, tepkisini yürüyüşle ortaya koydu.  Kürdistanlılar üzerinde Öcalan’ın fotoğrafı olan flamaları taşıdı ve sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan Nabe" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları attı. Sanatçılar Aram Dîkran ve Cömert ise Öcalan için bestelenen şarkıları söyledi. Almanca yapılan konuşmalarda Öcalan’ın önderliğindeki Kürt hareketine ait "Jin Jiyan Azadî" sloganının ilerici insanlığa mal edildiği belirtildi.

Komplo tecritle devam ediyor
Eylemde konuşan Öcalan’ın avukatlarından MAF-DAD üyesi Mahmut Şakar ise bir işkence mekanı olarak inşa edilen İmralı’daki tecridin çok derin bir hal aldığını ifade ederek 25 Mart 2021 tarihinden bu yana Öcalan ve diğer tutsak arkadaşlarından haber alamadıklarını hatırlattı. Şakar özetle şunları söyledi: "Öcalan ve arkadaşlarının sağlık ve yaşamlarına yönelik kaygılarımız devam etmektedir. CPT'nin 20-29 Eylül tarihleri arasında İmralı'yı ziyaret etmesi bu kaygılarımızı gidermeye yetmemiştir. Öcalan ile avukatları doğrudan görüşmeden bu kaygılarımız son bulmayacaktır. Öcalan ve arkadaşları özgürleşmeden, İmralı sistemi lağvedilmeden, Uluslararası Komplo bitmemiş sayılacaktır.”

Foto: DENİZ BABİR

FRANKFURT
Frankfurt Merkezi tren istasyonunda bir araya gelen Kürdistanlılar Hauptwache'ya kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca "Bijî Serok Apo" ve "Freiheit Öcalan" sloganları atıldı. Miting alanındaki konuşmalarda ise 
Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi’nin (CPT) Öcalan'a uygulanan tecride karşı tutumu kınandı. Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de “Reber Apo paradigması ve felsefesiyle dünyada halklarının önderi oldu. Dünya halkları gördü ki, bu paradigma hiçbir zaman alt edilemeyecek" dedi. 

Foto: ZAHİT EKİNCİ

HAMBURG
Merkez tren istasyonu önünde yapılan eyleme
Bremen, Kiel ve Stade kentlerinden Kürdistanlılar da katıldı. Gösteride Öcalan'ın tutulduğu koşulları temsil eden maket bir hücre taşındı. Aynı yerde İran ve Taliban rejimine karşı eylem yapan binlerce Afgan ve İranlı da Kürdistanlıları alkışlayarak, “Jin Jiyan Azadî” sloganı attı.

Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
Eylemde muhabirimiz M. Zahit Ekinci’ye konuşan Kürt eylemciler ise “Önderliğimiz özgür olana dek mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bremen’den gelen Necibe ana ilerleyen yaşına rağmen her eylemde yerini almaya çalışıyor. Bir kızını Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde şehit olan Necibe ana, “İmkan olsan bende Kürdistan ve Başkan Apo için canımı verirdim. Başkanımız özgür oluncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Türk devletinin zulmünden kaçarak sürgüne gelmek zorunda kalan Vahide ana da “Başkanımıza yapılan komplo başta Kürt kadınları olmak özere dört parçada halkımıza yapılmıştır. Ne pahasına olursa olsun bizler de Başkanımız özgürleşene kadar bizlerde direneceğiz” diye konuştu. Kirmanşahlı Ferhan Kerimzadede ise “Başkan Apo sevdasıyla büyüyen bir aile ortamında büyüdüm. Koşullar ne olursa olsun Önderliğimiz özgür olana dek mücadele edeceğiz” dedi.

SAARBRÜCKEN
Komploya tepki göstermek için Europa Galerie önünde yapılan mitingde yapılan konuşmalarda “CPT, Öcalan’a uygulanan tecritten dolayı Türk devletine karşı yaptırım mekanizmasını harekete geçirmelidir” çağrısı yapıldı.

STUTTGART
Lautenschlager Straße'de bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları kent merkezine yürüdü. Eylemde sık sık, "Bijî Serok Apo",  "Terörist Erdoğan", "Jin Jiyan Azadî" "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. 


 

Foto: HAKAN TÜRKMEN


BERN
İsviçre’nin başkenti Bern’de Kürtler ve dostları İsviçre Parlamento binası önünde toplandı. Eyleme İsviçre’nin birçok yerinden Kürdistanlılar katılırken İsviçreli enternasyonalist devrimciler de destek verdi. Eylemciler sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Eylemde konuşan Bağlar Belediye eski Eşbaşkanı Yurdusev Özsökmenler, Öcalan’ın düşüncelerinin Ortadoğu’yu aydınlattığını söyledi. Komplonun devamı olarak Öcalan’a tecrit uygulandığını dile getiren Özsökmenler, herkesin tecrit karşısında mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Foto: SELMA AKKAYA


 
PARİS
République Meydanı’ndan Stalingrad Meydanı’na kadar yürüyen yüzlerce kişi “Önderliğimizin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” yazılı pankartlar ile birlikte Öcalan’ın posterlerini açtı. Kürdistanlılar yol boyunca Fransızca “Öcalan’a Özgürlük” sloganlarını atarak komployu kınadı. 

MARSİLYA
Marsilya’da binler bir araya gelerek komployu yürüyüş ve miting ile protesto etti. Yürüyüşte Fransızca “Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” yazılı ana pankartla birlikte ve büyük bir PKK bayrağı taşındı. Yürüyüşte Jineoloji Akademi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesini de kınayan kitle, “Bimre Xiyanet” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

Foto: SABRİ BÖLEK

RENNES
Göstericiler Charles de Gaulles Meydanı’nda bir araya gelerek uluslararası komploya dair Fransızca el bildirilerini dağıttı.

REIMS
Arîn Mirkan Kürt Halk Meclisi'nin çağrısıyla Reims çarşı merkezinde toplanan yüzlerce kişi Öcalan lehine attıkları sloganları eşliğinde yürüdü. 

VİYANA
Kürdistanlılar ve enternasyonalist, Christian-Broda-Platz'dan Museumsquartier'e kadar yürüdü. Faşistlerin provokasyon girişimlerine rağmen yürüyüşünü sürdüren kitle, Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep eden bildiriler dağıttı. 

AMSTERDAM
Hollanda Kürt Kadın Hareketi’nin öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları burada da alanlara çıktı. Yürüyüşte sık sık “Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. 
 
KOPENHAG
Kopenhag’ta yaşayan Kürtler de komployu Danimarka Parlamentosu’na kadar yürüyerek protesto etti. Parlamento önünde yapılan açıklamada “Uluslararası topluma Türkiye’nin vahşi siyasetine karşı sessizliklerini bozma” çağrısı yapıldı. Yapılan konuşmalarda da “Öcalan özgür olmadan Kürt halkı özgür olamaz” denildi. Yürüyüş boyunca “Öcalan’a özgürlük hemen şimdi” sloganları atıldı.

OSLO
Norveç'in başkentinde yaşayan Kürdistanlılar komployu bir mitingle protesto ettiler. Mitingte konuşan Defend Kurdistan aktivisti Lida Weerts, komplonun Kürt halkı ve dostları tarafından boşa çıkarıldığını vurguladı. Miting, "Bê Serok Jiyan Nabe", "Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona erdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.