Paralel hazine: TVF

  • HDP, TVF’nin iktidarın “paralel hazinesi” olduğunu, yandaşlara kaynak, ihale ve stihdam yaratan bir kapıya dönüştüğünü söyledi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na “gizli” ibaresiyle gelen Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu Bünyesinde Kurulan Alt Fonların Mali Tabloları ve Faaliyetleri Hakkındaki Denetim ve İnceleme Raporu’na dair ek görüş ve öneriler içeren rapor hazırladı. Raporda, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) kurulduğu günden bu yana tartışmaların odağında olduğuna dikkat çekildi.

Yatırım değil, borç için

TVF’nin kuruluş amacının samimi olmadığının belirtildiği raporda, şu ifadeler yer aldı: “TVF, esasen dışarıdan borç alabilmek için kurulmuştur. Aslında TVF’nin bu amacı, ilgili yasada ‘dış kaynak sağlamak’ biçiminde de ifade edilmiştir. Oysa dünyadaki benzer fon yapılanmalarında esas amaç, tam aksi yöndedir. Dünya örneklerinde ülkeler, bu fonları ‘dışarıda yatırıma dönüştürmek’ için kullanmaktadırlar. Çünkü ellerinde tasarruf fazlası vardır. Oysa Türkiye’de tasarruf fazlası değil, bilakis ‘tasarruf açığı’ söz konusudur. Türkiye Varlık Fonu iktidarın ‘paralel hazinesidir’. Yatırım için değil borç alabilmek için kurulmuş olan TVF, belli ki bunu bünyesine aktarılmış kamusal varlıkları teminat göstererek yapma gayesindedir. Zaten borçlanma gerçekleştirebilen hazinenin yanında, paralel hazine gibi çalışması anlamına gelecektir.”

Ne idiği belirsiz ekonomi

TVF’nin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’yi bir şirket gibi yönetmek istiyorum” sözlerinin somut bir sonucu olduğuna vurgu yapılan raporda, “Çok net bir biçimde tekrar ifade ediyoruz ki; AKP’nin ekonomi anlayışının rotası yoktur. Günü kurtarmaya çalışan ne idiği belirsiz melez bir ekonomi anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu belirsizlik ve rotasızlık, ekonomi yönetiminin tutarsızlığının ve başarısızlığının temel nedenidir. Şayet tercihi, serbest piyasa ekonomisinden yana ise kamuoyunda ‘5’li çete’ olarak adlandırılan ve dünyada en fazla kamusal ihale alan şirketleri kayıran bir ihale düzeninin olmaması gerekir. Hem ‘serbest piyasa ekonomisine bağlıyız’ denip hem de semirtilmiş yandaş şirketlere kamusal denetimden, ihale kanunundan azade geniş alanlar açamazsınız” denildi.

Tüm bu ‘icraatlara’ bakıldığında TVF bünyesindeki kurumların, yandaşlara kaynak aktaran, ihale veren, yandaşlar için istihdam yaratan ve liyakatsiz atamalar yapan bir kapı haline getirildiği vurgulandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.