Paris’te festival coşkusu

Kültür/Sanat Haberleri —

2. Paris Kürt Kültür Festivali - Dengbêj Divanı

2. Paris Kürt Kültür Festivali - Dengbêj Divanı

  • 2. Paris Kürt Kültür Festivali devam ediyor. 3'üncü gününde dengbêj divanının kurulduğu festival kapsamında Bobigny Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi. Deza, Dida ve Piya ile TEV-Çand bünyesinde çalışma yürüten dengbêjlerin dahil olduğu gecede dinleyiciler kilamlarla buluştu.

SELMA AKKAYA/PARİS

Festival kapsamında Salı akşamı dengbêj divanı kuruldu. Hozan Şemdin, Maruf, Tava Afrine, Diyar, Civan, Hozan Serhat, Deza, Dida ve Piya ve TEV-Çand bünyesinde çalışan sanatçı ve dengbêjlerin katıldığı divan, saat 19.30’da Bobigny Belediye Başkanı ve CDK-F Eşbaşkanı’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Dostluk köprüsü

Bobigny Belediyesi, 90'lı yıllardan bu yana Kürt halkıyla kurduğu dostça ilişkileriyle bilinen bir belediye. DEP milletvekillerinin tutuklanmasının ardından Leyla Zana'nın çocuklarını ağırlamış ve devamında da bir parka Leyla Zana ismini vermişti. Kürtlere ev sahipliği yapan semtin Belediye Başkanı Abdel Sadi, "133 halkın ve yüzlerce derneğin ev sahibi olarak mücadeleci Kürt halkının kültürünün tanıtıldığı bir etkinliği bölgemizde gerçekleştiren CDK-F ve festival organizasyonuna teşekkür ediyor ve bu dostluk köprüsünü kurmaktan mutluyuz" ifadeleriyle Kürtleri ağırlamaktan onur duyduklarını ifade etti.

Sahnede 40 yıl

Etkinliğin gerçekleştirildiği salon kilim ve desenlerle süslenirken dengbêj geleneğinden çok sayıda eserin seslendirildiği divanda ilk olarak Hozan Maruf sahne aldı. Aynı zamanda 40’ıncı sanat yılını sahnede kutlayan Hozan Maruf’a Festival komitesi adına Kürt Kadın Hareketi üyesi Zozan Serhat tarafından plaket takdim edildi. Kurdistanlıların yanı sıra ve Fransızların da büyük ilgi gösterdiği etkinlik, 22.30’a kadar devam etti. Etkinlik dengbêjlerin oluşturduğu govend ile etkinlik son buldu.

 

 

Çocuklar unutulmadı

Festival kapsamında çocuklar da unutulmadı. 4. günü çocuklara ayrılan festival kapsamında Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezinde buluşan çocuklar kendi kültürleri ve dilleriyle kimi zaman resimler çizdi kimi zaman da kendilerini şarkı ve danslara kaptırdı. Oyun oynayarak Kürtçe öğrenen çocuklar finalde ailelerine mini bir konser sundu. Çocuk etkinliğinin ardından dernek lokalinde “Darên Bi Tenê” adlı belgesel filmin gösterimi gerçekleşti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.