Paris'te işgale karşı halklar buluşması

Yurt Dışı Haberleri —

Defend Kurdistan / Paris

Defend Kurdistan / Paris

  • Fransa’da "Bölgesel barış ve Ortadoğu halklarının özgürlüğünün yolu Kürdistan’ı savunmaktan geçiyor" diyen kardeş halklar, Paris’te "Defend Kurdistan" eyleminde buluştu.

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyonu Konseyi (CCAF), Fransız Sol Parti, Fransız Komünist Parti (PCF), Fransız Boyun Eğmeyenler Hareketi-France Insoumise, France-Kurdistan, Ensemble, Tamazgah’ın çağrısı ile Paris’te “Defend Kurdistan” yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş, Paris Katliamı’nın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun da olduğu Gare du Nord’da başladı.

Yürüyüşün en önünde Fransız siyasi partilerinden çok sayıda isim yer alırken, Türkiye’nin Güney Kürdistan’da yürüttüğü işgal saldırıları kınandı. Avrupa’nın sessizliğine dikkat çekilen konuşmaların yapıldığı eylem; Fransa’da yaşayan Lübnan, Ermeni, Kabil, Cezayir halkının kurumları tarafından da desteklendi.

foto: BARIŞ BALSEÇER

Özgürlük halkların dayanışmasında

Yürüyüş ardından République Meydanı’nda gerçekleşen mitinge Daniel Mitterand Vakfı Başkanı Jeremy Chollet, Sol Parti ve çok sayıda politik çevreden şahsiyet de katıldı. Nouvel Armenie gazetesi editörü Ara Tranian Ermeni Dernekleri Konseyi adına yaptığı konuşmada “Kurtuluş, barış ve özgürlük halkların dayanışmasındadır. Dün olduğu gibi bugün de saldırılara karşı birlikte duracağız” dedi.

Yoldaş Öcalan’a özgürlük

CDK-F Eşbaşkanı Necmettin Demiralp hiçbir gücün ve saldırının Kürt halkının iradesi karşısında duramayacağını söyledi ve "Bu halk köleleştirilemez" dedi. 

Sol Parti Eşbaşkan Yardımcısı, Jean Christophe Selin de konuşmasında Kürt halkının yanında olduklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Kürt sorununun çözümünden yanayız. Bunun için önce yoldaşımız Abdullah Öcalan özgürleşmeli. İkincisi, PKK 'terör listesi’nden çıkarılmalıdır. Diktatör Erdoğan'ın saldırısına sessiz kalan Macron'un politikasını değiştirmesi gerekiyor."

foto: SELMA AKKAYA

Sessizlikle Kürtler ölüme terk ediliyor

Milletvekili François Pupponi ise Fransa'nın Erdoğan konusundaki ikiyüzlü politikasına dikkat çekerek, Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Mitingde, Türk devletinin işgalci ve neo-Osmanlı yayılmacı politikası kınanırken, Kürt halkına yönelik katliamlar karşısında sessiz kalan başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri “Dün Kürtleri eleştirenler, şimdi sessizlikleriyle onları ölüme terk ediyor” denilerek eleştirildi.

Kürdistan direniyor sloganı

Mitingde Şivan Perver, Ermeni sanatçı Vichen Tardinian, Fatoum, Tria Gayoneh sahne aldı. Sanatçı Tardinian "Ortadoğu’nun iki mazlum halkıyız. Zulme direnen halkların inancı barışı getirecek" derken, Şivan Perver Türk devletinin imha ve inkar saldırılarına dikkat çekerek "kardeş kanı dökülmesin" dedi ve şarkılarını seslendirdi. Halklar buluşması  "Kürdistan Direniyor" sloganı ile sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.