Paris’te Kürt Kültür Festivali

Kültür/Sanat Haberleri —

2. Paris Kürt Kültür Festivali

2. Paris Kürt Kültür Festivali

  • 12 Mayıs’a kadar sürecek 2. Paris Kürt Kültür Festivali başladı. Paris Senatörü Rémi Féraud, “10 Paris Kürtlerin evidir. Belediyede böyle bir etkinliği ağırlamak onurdur” dedi.

Kürt kültürü, mutfağı, tiyatrosu ve geleneksel oyunlarını keşfetmek isteyenler için 2. Paris Kürt Kültür Festivali start aldı. Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl'a adanan festival, katledildikleri merdivenlerin başında başladı. Ardından Kurdistani kurum temsilcileri, müzisyenler ve folklor ekiplerinin Paris Demokratik Toplum Merkezi'nden 10. Paris Belediye binasına kadar yapılan kültürel yürüyüş büyük ilgi gördü.

Hem başkentin merkezinde hem de Paris bölgesindeki birçok komünde etkinlikler barındıran festivalin açılışı, 10. Paris Belediye binasında açılışı gerçekleştirildi. Ekranda Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl'ın fotoğraflarına Mir Perwer’in sesi eşlik etti. CDK-F adına söz alan Berivan Fırat, festivalin Paris şehitlerine adandığını söyleyerek Kürt kültürüne dair kısa örnekler verdi.

Kürtleri ağırlamak onurdur

Paris Senatörü Rémi Féraud,  Komünist Parti Senatörü Laurence Cohen, 10. Paris Meclis Üyesi Elie Joussellin, France Kurdistan Başkanı Sylvie Jan, Acort Başkanı Ümit Metin, Keldani kurum temsilcileri, Kabil Kadın Federasyonu, Actit, Sarcelles Belediyesi yetkililerinin de aralarında bulunduğu birçok politik şahsiyet salonda yerini aldı. Kısa bir konuşma yapan Rémi Féraud “10 Paris Kürtlerin evidir. Belediyede böyle bir etkinliği ağırlamak onurdur” dedi. 

Açılış programında Rojbin Paris Govend Ekibi, Meral Alkan ve Ulaş Kelaşin sahne aldı. Paris Belediyesi de festivalin destekçileri arasında yer alıyor. Ayrıca Sarcelles ve Bobigny belediyeleri de festival aktiviteleri için yer verdi.

Festival programı

Programa göre, ilk gün açılış, ikinci gün ise Kürt derneğinde kahvaltı yapıldı. Bugün Sarcelles banliyösünde Tiatra Arin’in oyunu sahnelenecek.

9 Mayıs’ta Bobigny banliyösünde dengbêjler eşliğinde müzikal bir gece düzenlenecek.

10 Mayıs’ta çocuklar için animasyon ve “Darên bi tenê” isimli belgeselin gösterimi yapılacak.

11 Mayıs’ta “Jin jiyan azadî” temalı sergiler açılacak.

12 Mayıs’ta Paris merkezinde Koma Bajar, Mehmet Atlı ve Ruken Yılmaz’ın sahne alacağı final konseri olacak. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.